Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η υπερτιμολογιση του αγαλματος



Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με το υπ’ αρθ. 8462/7392,  26-02-2013 έγγραφο της, επέστρεψε τον Προϋπολογισμό 2013 στον Δήμο Κυθήρων,  για διόρθωση, λόγω πολλαπλών υπερβάσεων που περιείχε και παραβίαζε έτσι σχετική Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία, ο προϋπολογισμός συντάσσεται με βάση τα ποσοστά επίτευξης των στόχων του προηγούμενου έτους. Υπενθυμίζουμε ότι ο  προϋπολογισμός  είχε ψηφισθεί κατά πλειοψηφία, μετά την άσκηση εμπεριστατωμένης κριτικής από τους δημοτικούς συμβούλους Παναγιώτη Πρωτοψάλτη και Δημήτρη Φατσέα οι οποίοι έδωσαν αρνητική ψήφο.

Ο διορθωμένος προϋπολογισμός που ήρθε προς ψήφιση σε νέα συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου ήταν κατά ένα εκατομμύριο € μικρότερος, δηλ. 5.400.000€ (καταψηφίστηκε και αυτός από τους Π. Πρωτοψάλτη, Δ. Φατσέα και Α. Κορώνη). Είναι προφανές ότι το μεγάλο μειονέκτημα του προϋπολογισμού και της δημοτικής Αρχής είναι η ολοσχερής αδυναμία έξι χρόνια μετά να έχουν μελέτες και ώριμα έργα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση) ή από την Περιφέρεια

Διαβάζουμε στο πρόσφατο φύλλο τοπικής εφημερίδας άρθρο με τίτλο Ουραγοί οι Κυθήριοι  «Αυτά μέχρι τώρα είναι τα ποσά που απορρόφησαν τα νησιά της Αττικής από την Περιφέρεια Νήσων…:  Σπέτσες 21.200.000€,   Ύδρα 14.000.000€,   Τροιζηνία 38.120.000€,   Πόρος 2.100.000€,   Αγκίστρι 10.000.000€,   Σαλαμίνα 20.570.000€,   Αίγινα 81.570.000€,   Κύθηρα 1.100.000€ ». Αν η παραπάνω πληροφορία είναι ακριβής τότε η κατάσταση στο Δήμο Κυθήρων δεν είναι απλά απογοητευτική, αλλά για κλάματα. Πως είναι δυνατόν να απορροφά ο Δήμος Κυθήρων τόσο μικρά κονδύλια σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας;

Όσα έργα είχαν απομείνει στον αρχικό προϋπολογισμό βγήκαν έξω και αυτά. Έτσι, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και ασφαλτόστρωση οδών στο Διακόφτι,  η ανάπλαση Μπελβεντέρε, η ασφαλτόστρωση προς παραλία Χαλκού, η κατασκευή κόμβου στο νέο Νοσοκομείο, η ασφαλτόστρωση οδών  οικισμού Παλαιόπολης, η βελτίωση ποδοσφαιρικού γηπέδου Ποταμού, οι αγωγοί ομβρίων Καρβουνάδων, Κοντολιανίκων, Βιαραδίκων, γεωτρήσεις και μικρά φράγματα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, βγήκαν όλα εκτός (για την ακρίβεια έχουν παραμείνει οι κωδικοί με 1 €!!). Βέβαια, η χάραξη του αγωγού αποχέτευσης από Καρβουνάδα-Λιβάδι-Χώρα και οι στροφές στην οικία του Χαραλ. Φατσέα (Φουριάρη) στο Λιβάδι είχαν εξαιρεθεί ήδη από τον προηγούμενο προϋπολογισμό.

Παρέμειναν το σιντριβάνι στο Μανιτοχώρι, τα παρόδια καθιστικά και το άγαλμα των Αντικυθήρων.
Σχετικά με το τελευταίο και για να σχηματίσουν οι πολίτες σαφέστερη εικόνα απευθυνθήκαμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ζητήσαμε πως μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ένα αντίγραφο του Εφήβου των Αντικυθήρων με τις καλύτερες αισθητικές προδιαγραφές και την μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα με το πρωτότυπο. Αφού μας απάντησαν ότι το Εθν. Αρχ. Μουσείο συνεργάζεται με 2-3 καλλιτεχνικά χυτήρια, απευθυνθήκαμε, ενδεικτικά, σε ένα από αυτά και ζητήσαμε προσφορά(επισυνάπτεται). 

Στην προσφορά περιλαμβάνονται λεπτομερώς όλα τα στάδια κατασκευής του αγάλματος, στις ίδιες ακριβώς διαστάσεις με το πρωτότυπο, χρησιμοποιείται η πιο σύγχρονη τεχνολογία, με το υλικό silicon bronze κατασκευής καλλιτεχνικών έργων, δηλ. ορείχαλκο άριστης σύνθεσης (χαλκός 96%, πυρίτιο 3%, μαγγάνιο 1%), χελώνα του μετάλλου εισαγωγής από Αγγλία. Τελική τιμή με Φ.Π.Α   6.765€. Ζητήσαμε να μας πουν πως η Δημοτική Αρχή προϋπολόγισε την προμήθεια του αγάλματος 20.000€ και η απάντηση ήταν «μάθαμε ότι κάποιος στην Πελοπόννησο έχει ένα άγαλμα και το πουλά 25.000€» !!! 

Ζητήσαμε να αλλάξει το ποσό της δαπάνης των 20.000€ που είχε εγγράψει στο σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού και να γίνει 7.000€ αφού η διαδικασία μέσω του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρέχει τις μεγαλύτερες δυνατές εγγυήσεις για τις αισθητικές προδιαγραφές και την ποιότητα των υλικών του αγάλματος. και ήδη είχαμε συγκριτικά στοιχεία με την προσφορά που καταθέσαμε. Η Δημοτική αρχή το αρνήθηκε χωρίς να μπορέσει να εξηγήσει τους λόγους. Δυστυχώς η εποχή που διανύουμε είναι τόσο δύσκολη που όλα τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης ενός Δήμου απαιτούν πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και ευθύνη.
-----------------------------------
 Δημήτρης Φατσέας


Δημοτικός Σύμβουλος