Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

" ΤΣΟΥΧΤΕΡΟΣ " φόρος σε αγροτεμάχια για έσοδα πάνω από 500 εκατ.

«ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ» φόρο στα αγροτεμάχια σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση το 2014 ο οποίος όμως θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή  θα αφορά τις εκτάσεις γης που κατείχαν τα φυσικά πρόσωπα την 1-1-2013 (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκοτόπους κ.λπ.), που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης.

 Ο φόρος  θα επιβαρύνει περίπου 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που κατέχουν συνολικά περίπου 11 εκατομμύρια εκτάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα έσοδα που θα προκύψουν εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 500.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Η  εκτίμηση των εσόδων θα οριστικοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η  καταχώρηση των στοιχείων από τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια. Ο φόρος επί της ουσίας θα είναι διπλός, μια για το 2013 και μια για το 2014.

Εντός του διμήνου Μαΐου-Ιουνίου 2013 και ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1-1-2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα κληθούν να εισέλθουν σε ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ για να υποβάλουν ηλεκτρονικά νέου τύπου δηλώσεις Ε9, στις οποίες ο «πίνακας 2», όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις, θα είναι πλήρως αναμορφωμένος με εντελώς διαφορετική γραμμογράφηση. Στον αναμορφωμένο αυτό πίνακα θα ζητείται από τους φορολογούμενους να δηλώσουν πολύ περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης που κατέχουν, προκειμένου η ΓΓΠΣ να καταφέρει να υπολογίσει με ακρίβεια τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυτών επί των οποίων θα επιβληθεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Στις πρόσθετες πληροφορίες που θα κληθεί να δηλώσει κάθε φορολογούμενος περιλαμβάνεται και το εάν η εδαφική έκταση βρίσκεται σε «ορεινή», «ημιορεινή» ή «πεδινή περιοχή». Επίσης:

Όσοι τα έχουν ήδη καταχωρήσει θα πρέπει να  διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.
Όσοι φορολογούμενοι αγόρασαν, πούλησαν, μεταβίβασαν ή απέκτησαν με γονικές παροχές ή δωρεές αγροτεμάχια, αγρούς και λοιπές εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων εντός του έτους 2012 θα κληθούν να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΠΣ, στο διαδίκτυο, για να δηλώσουν τις μεταβολές αυτές, προσθέτοντας ή αφαιρώντας κατά περίπτωση στοιχεία από την «εικόνα» της περιουσιακής τους κατάστασης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό «περιουσιολόγιο».

Η διαδικασία επικαιροποίησης του «περιουσιολογίου», δηλαδή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που έχει καταχωρισμένες όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα των Ελλήνων πολιτών βάσει των δηλώσεων Ε9 των φυσικών προσώπων, είναι εξαιρετικά αργή. Η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών γι'Α αυτή τη διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» λήγει στις 30 Ιουνίου 2013, όμως θεωρείται βέβαιο πλέον ότι επειδή η εφαρμογή αυτή θα τεθεί σε λειτουργία εντός του διμήνου Μαΐου-Ιουνίου δεν θα προλάβουν να εισέλθουν σ'Α αυτή όλοι οι φορολογούμενοι οπότε θα χρειαστεί να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Το πιο πιθανό είναι η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013 ή στις αρχές του 2014. Ως εκ τούτου, η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την επιβολή του νέου αυτού φόρου θα γίνει εντός των πρώτων μηνών του 2014. Και αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι  στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει στη διάθεσή του αξιοποιήσιμα πληροφοριακά δεδομένα για την αναδρομική, από 1-1-2013, επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου. Έτσι θα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση και την αποστολή των σχετικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους για την είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014.
---------------------------------
Πηγή: express.gr
---------------------------------