Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Οικονομική στήριξη σε 30 φοιτητές προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υποτροφίες για νέους και νέες προσφέρει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τα έσοδα τεσσάρων κληροδοτημάτων.

Ειδικότερα, το Κληροδότημα Μαρίας Στάη προσφέρει είκοσι υποτροφίες, το Κληροδότημα «Μαριάννας Βασ. Μακρή» τέσσερις, το κληροδότημα Πηνελόπης Χας Ατσάρου προσφέρει τρεις και το Κληροδότημα «Θωμά Σουρλή» μια. Παράλληλα, το Κληροδότημα Κωνσταντίνου Υφαντή θα ενισχύσει οικονομικά δύο τέκνα απόρων οικογενειών.


Από Κύθηρα
Είκοσι υποτροφίες προσφέρει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τα έσοδα της Κληρονομίας Μαρίας Στάη. Οι υποτροφίες θα δοθούν σε Κυθήριους πρωτοετείς φοιτητές, κατά τη βαθμολογική σειρά εισαγωγής τους, σε οποιαδήποτε Πανεπιστημιακού Τομέα Σχολή Ελληνικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, πλην των Στρατιωτικών Σχολών, προτιμωμένων των εισαγομένων στις Φυσικομαθηματικές Σχολές. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα προτιμηθούν οι εισαχθέντες στις Φυσικομαθηματικές Σχολές. Το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας ορίζεται σε ευρώ 160 ευρώ, ενώ η υποτροφία θα αρχίσει να καταβάλλεται στους υποτρόφους από την αρχή του Πανεπιστημιακού έτους 2012-13 και θα λήξει τον μήνα Ιούνιο του έτους που κανονικά τελειώνουν τις σπουδές τους.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

•Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, από το οποίο θα προκύπτει η ελληνική ιθαγένεια, η καταγωγή τους από τα Κύθηρα και η ηλικία των υποψηφίων, όχι μεγαλύτερη των τριάντα έξι (36) ετών (θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα)
•Απολυτήριο Λυκείου από το οποίο θα προκύπτει η κατεύθυνση
•Ατομικό Δελτίο επιτυχίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις και
•Βεβαίωση εγγραφής στα ΑΕΙ (θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα)
•Απόσπασμα ποινικού μητρώου που να έχει εκδοθεί πρόσφατα, το πολύ τρεις μήνες πριν την υποβολή της αίτησης (θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα) και τέλος,
•Δήλωση του Ν. 1599/86 ότι δεν έλαβαν, ούτε λαμβάνουν υποτροφία για τις ίδιες σπουδές από το ίδιο ή άλλο Κληροδότημα, Κληρονομία ή Δωρεά και ότι δεν έχουν χάσει από δική τους υπαιτιότητα προηγούμενη υποτροφία

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 8 Απριλίου, ενώ περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων του Πανεπιστημίου - Τμήμα Υποτροφιών και Βραβείων (Σταδίου και Χρ. Λαδά 6, τηλ: 2103689132-4).

Από Κεφαλονιά
Τέσσερις υποτροφίες προσφέρει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τα έσοδα του Κληροδοτήματος Βασιλείου και Μαριάννας Βασ. Μακρή. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κληρικούς (πρεσβυτέρους και διακόνους), διακρινόμενους για το ήθος και την επίδοση στις σπουδές τους.

Οι θέσεις θα καλυφθούν κατά προτεραιότητα, εφόσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις, από τους υποψήφιους που κατάγονται από την Κεφαλληνία, ενώ το μηνιαίο ποσό υποτροφίας ορίζεται σε 300 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να υποβάλλουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει ότι είναι κληρικοί, απόσπασμα ποινικού μητρώου και πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία και Μ.Ο. Βαθμολογίας. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 8 Απριλίου, ενώ έντυπα αιτήσεων καθώς και περισσότερες πληροφορίες δίνονται από τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων του Πανεπιστημίου, Τμήμα Υποτροφιών και Βραβείων (Σταδίου και Χρ. Λαδά 6, τηλ. 210.368.9132-4).

Από Λακωνία
Μια υποτροφία σε άπορο φοιτητή ή φοιτήτρια όλων των Σχολών και Τμημάτων του, προσφέρει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το κόστος της υποτροφίας θα καλυφθεί από τα έσοδα του Κληροδοτήματος Θωμά Σουρλή, ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να κατάγονται από τον Ν. Λακωνίας από τους δύο γονείς τους ή από τον έναν εξ αυτών.

Το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε 102 ευρώ και η υποτροφία θα αρχίσει να καταβάλλεται στον υπότροφο από την αρχή του Πανεπιστημιακού έτους 2012-13 και θα διαρκέσει μέχρι τον μήνα Ιούνιο του έτους που κανονικά τελειώνει τις σπουδές του. Οι πρωτοετείς φοιτητές υποβάλουν τα με αύξοντα αριθμό ένα έως και πέντε δικαιολογητικά και επιπλέον: Απολυτήριο Λυκείου με βαθμό τουλάχιστον «Λ.Καλώς» και Βεβαίωση εγγραφής στα ΑΕΙ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπνέει στις 8 Απριλίου, ενώ περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα: 210.368.9132-4

Από Δομοκό
Δύο υποτροφίες θα χορηγήσει το Κληροδότημα «Κων/νου Α. Υφαντή» για το Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε όσους σπουδάζουν σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας , ως απόφοιτοι του Λυκείου Δομοκού με βαθμό απολυτηρίου τουλάχιστον «Λίαν Καλώς».

Ακόμη, έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι έχουν φοιτήσει έστω για ένα έτος στο Γυμνάσιο Ομβριακής ή Δομοκού, έχουν καταγωγή από το Περιβόλι του Δήμου Δομοκού και είναι τέκνα απόρων οικογενειών. Το κόστος των υποτροφιών αγγίζει τα 3.600 ευρώ ετησίως για κάθε υποτροφία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν πιστοποιητικό του Δήμου από το οποίο θα προκύπτει η Ελληνική Ιθαγένεια και ο τόπος καταγωγής, επικυρωμένο φωτ/φο του απολυτηρίου σχολικού έτους 2011-2012, βεβαίωση - Πιστοποιητικό της Γραμματείας του Πανεπιστημίου στο οποίο φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν και πρόσφατα Εκκαθαριστικά Σημειώματα ετών 2011 & 2012. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 19 Απριλίου.
---------------------------
Πηγή: Έθνος
---------------------------