Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση του Κώστα Κατσαφάδου για την ορθή εκτέλεση της συμφωνίας συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Siemens

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΘΕΜΑ : '' Ερώτηση του Κώστα Κατσαφάδου για την ορθή εκτέλεση της συμφωνίας συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Siemens, σε  ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της γερμανικής εταιρείας''


Επίκαιρη ερώτηση, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κατέθεσε ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων της Ν.Δ κ. Κώστας Κατσαφάδος, σχετικά με την ορθή εκτέλεση της συμφωνίας συμβιβασμού, ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Siemens.

Η ερώτηση του κ.Κατσαφάδου επικεντρώνεται στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών, η γερμανική εταιρεία.

Ο Βουλευτής αναφέρεται στην  τέταρτη ενότητα «Περαιτέρω Επενδύσεις»   που περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο ΙΙΙ ,  «Υποχρεώσεις της Siemens» και συγκεκριμένα στην παράγραφο γ που ανέφερε ότι η γερμανική εταιρεία «θα εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην Ελληνική Δημοκρατία.

Μία τέτοια επένδυση, η οποία εξετάζεται, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο αξίας άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.»

Ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι η συγκεκριμένη επένδυση αφορούσε τη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (της πρώην ΠΙΤΣΟΣ) στη Μαγούλα, την προμήθεια νέου εξοπλισμού και την αύξηση της παραγωγής, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει.

Η BSH (το 50% της οποίας ανήκει στη SIEMENS), προχωρά σε περικοπές προσωπικού και ματαίωση της επένδυσης μετεγκατάστασης.

Τα ερωτήματα που απευθύνει ο κ.Κατσαφάδος, είναι αν η επένδυση της Siemens, που περιγραφόταν στη συγκεκριμένη παράγραφο της συμφωνίας συμβιβασμού, αφορούσε το εργοστάσιο της BSH( της πρώην ΠΙΤΣΟΣ).

Ζητά επίσης ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της συγκεκριμένης υποχρέωσης της Siemens, αλλά και να αποσαφηνιστεί για τι είδους επένδυση πρόκειται.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κατσαφάδου έχει ως εξής :

« Κύριε Υπουργέ,
Στη συμφωνία συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη SIEMENS, στο τρίτο μέρος της, περιγράφονται οι υποχρεώσεις της γερμανικής εταιρείας.

Στην τέταρτη ενότητα με τίτλο ''Περαιτέρω Επενδύσεις'' και συγκεκριμένα στην παράγραφο 3, αναφέρεται ότι '' η SIEMENS θα εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην ΕΔ (Ελληνική Δημοκρατία). Μία τέτοια επένδυση, η οποία εξετάζεται, περιλαμβάνει τη κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο αξίας άνω των 60 εκ. ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων''.

Αν και δεν προσδιορίζεται, με ακρίβεια, η φύση της επένδυσης, όλες οι αποχρώσες ενδείξεις και τα στοιχεία συνηγορούν ότι περιγράφεται η μεταφορά του εργοστασίου της BSH (πρώην ΠΙΤΣΟΣ) από το Ρέντη στη Μαγούλα, με ταυτόχρονη αύξηση της ετήσιας παραγωγής.

Στην ΒSH, όπως είναι γνωστό, συμμετέχει με 50% στη μετοχική της σύνθεση η SIEMENS.

Τους τελευταίους όμως μήνες, καθίσταται ευδιάκριτο, ότι η επένδυση δεν αφορά την ΒSH (την πρώην ΠΙΤΣΟΣ) αφού προαναγγέλλονται απολύσεις ενώ παγώνει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Η ασάφεια και η συγκεχυμένη αυτή εικόνα, σχετικά με την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της SIEMENS και τη συσχέτισή τους με την επένδυση δημιουργίας νέου εργοστασίου της ΒSH, πρέπει να τερματιστεί.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Αν η επένδυση που περιγράφεται στην παρ. γ της τέταρτης ενότητας του τρίτου κεφαλαίου ''Υποχρεώσεις της SIEMENS'' στη συμφωνία συμβιβασμού ανάμεσα στη γερμανική εταιρεία και την Ελληνική Δημοκρατία, αφορούν τη δημιουργία νέου εργοστασίου της BSH (πρώην ΠΙΤΣΟΣ) .
2. Ποια είναι η πορεία υλοποίησης αυτής της συγκεκριμένης συμβατικής υποχρέωσης της SIEMENS και τι ακριβώς αφορά.

 Ο ερωτών Βουλευτής
 Κώστας Κατσαφάδος