Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες...

«Πέσαμε» όλοι με τα... μούτρα στη λίστα Λαγκάρντ. Πόσα είναι τα «στικάκια»; Πόσες λίστες υπάρχουν; Ποια είναι η αυθεντική και ποια η «πειραγμένη»; Την αλλοίωσε ο Παπακωνσταντίνου ή κάποιος άλλος; Την απέκρυψε ο Βενιζέλος ή ήταν αυτός που την έφερε στο φως; Γνώριζαν ή είχαν πλήρη άγνοια ο Παπανδρέου και ο Παπαδήμος; Ποιος ο ρόλος του ΣΔΟΕ; Ποιος συγκαλύπτει ποιον; Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ταλανίζοντας την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Η απόφαση, ωστόσο, να μην αξιοποιηθεί, ουσιαστικά, υπέρ του Έλληνα πολίτη, η λίστα και το περιεχόμενό της, έχει ουσιαστικά ήδη ληφθεί.

Το... ομολόγησε εμμέσως ο υπουργός Οικονομικών με πρόσφατες δηλώσεις του. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για άλλες φοροελαφρύνσεις ή για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης. Άρα, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν έχουμε τι να περιμένουμε από τη λίστα Λαγκάρντ. Ούτε πρόστιμα στους 2.062 καταθέτες στην τράπεζα HSBC της Γενεύης ούτε επιστροφή χρημάτων, που ούτως ή άλλως ελάχιστα θα μπορούσαν να συμβάλουν, ώστε να πάρει μια «ανάσα» η ελληνική οικονομία και να φύγει λίγο βάρος από τις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων.

Αντίθετα, πολύ... ζουμί δείχνει να υπάρχει σε μια άλλη, ξεχασμένη -γιατί, άραγε;- λίστα: εκείνη της Τράπεζας της Ελλάδος με τα ονόματα 54.000 Ελλήνων, οι οποίοι, εν μέσω κρίσης, την περίοδο 2009-2011, έβγαλαν στο εξωτερικό εμβάσματα της τάξης των 22 δισ. ευρώ. Με εντολή του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, το CD με τα 54.000 ονόματα βρίσκεται στα χέρια του ΣΔΟΕ και οι διασταυρώσεις των ποσών που έστειλαν στο εξωτερικό, με τα ποσά των φορολογικών τους δηλώσεων, συνεχίζονται. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι τα ποσά αυτά προήλθαν από νόμιμα φορολογηθέντα ή φοροαπαλλαχθέντα εισοδήματά τους, θα κληθούν να πληρώσουν επί των ποσών αυτών φόρο εισοδήματος μέχρι και 45%, με βάση τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που ίσχυσαν τα τελευταία χρόνια. Σε πρώτη φάση, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα ύψους δύο δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των εν λόγω Ελλήνων, στους οποίους «έβαλε χέρι» ακόμα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας την στάση τους «μη πατριωτική».

Σε κάθε περίπτωση δε, που θα αποδεικνύεται ότι τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό, προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες, θα επιβάλλονται δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και θα ασκούνται ποινικές διώξεις.

Η λίστα, λοιπόν, με την οποία θα έπρεπε να ασχολείται ο πολιτικός κόσμος και η κοινή γνώμη, είναι αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος και λιγότερο η... διαβόητη λίστα Λαγκάρντ. Στη δεύτερη περίπτωση, εξάλλου, έχουμε να κάνουμε με μεταβίβαση χρημάτων το 2006-2007 -ήτοι, πριν από την κρίση-, ενώ στην πρώτη μιλάμε για λεφτά που βγήκαν στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης, το 2009-2011.

Είναι λοιπόν πιο σημαντική η λίστα των 54.000 Ελλήνων, που επεξεργάζεται το ΣΔΟΕ -και που ελπίζουμε να το κάνει σωστά, αυτήν τη φορά-, όχι όμως μόνο για τα παραπάνω, αλλά και για έναν άλλο λόγο, που άπτεται του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Ποιος δεν θα ήθελε να μάθει πόσα και ποια πολιτικά πρόσωπα, πόσοι και ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι βρσίκονται σε αυτήν τη λίστα, αλλά και τι ποσά έχουν μεταφέρει; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, ουσιαστικά, ζουν σήμερα -ανάμεσά μας- ζωή χαρισάμενη, με λεφτά που έχουν κλέψει. Και δεν το «σηκώνει» η χώρα, η κοινωνία και η πολιτική ζωή του τόπου αυτού, να μένουν για πολύ ακόμα στο απυρόβλητο...
--------------------------------------------------------------
Πηγή: protothema.gr-Tου Βασίλη Αναστασόπουλου
--------------------------------------------------------------