Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

«Παράνομη και προκλητική η παρακρατήση επιδοτήσεων ελαιολάδου»

“ «Επιβεβαιώνεται ότι την χώρα την ελέγχουν οι τραπεζίτες», τονίζει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκος, σχολιάζοντας απάντηση του ΥΠΑΑΤ για τις επιδοτήσεις ελαιολάδου ”

Με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  στην ερώτηση που είχαν καταθέσει, τον Οκτώβριο του 2012, πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της παρακράτησης επιδοτήσεων για το ελαιόλαδο,  ο βουλευτής Θαν. Πετράκος περνά στην αντεπίθεση, εξαπολύοντας επίθεση σε τραπεζικούς οργανισμούς τους οποίους κατηγορεί ως υπαίτιους για την παράνομη παρακράτηση των αγροτικών επιδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει:

«Την χώρα την ελέγχουν οι τραπεζίτες. Δεν φτάνει που οι πολίτες της χώρας χρεώνονται 27,5 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και βιώνοντας την μνημονιακή πολιτική της Τρόικας Εσωτερικού και Εξωτερικού η κυβέρνηση επιτρέπει στην εκλεκτή της Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία ξεπούλησε την ΑΤΕ,  να δρα ασύδοτα υφαρπάζοντας παράνομα αγροτικές επιδοτήσεις.  Αυτά προκύπτουν από απάντηση του ΥΠΑΑΤ. Σε απάντηση που δόθηκε κατόπιν ερώτησης των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δ. Κοδέλας, Α. Αλεξόπουλος, Ε. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Ε. Αποστόλου και Α. Πετράκος το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι παράνομες είναι οι παρακρατήσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο ΥΠΑΑΤ απάντα:

«Όπως έχει διευκρινιστεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, σύμφωνα:

- Με το άρθρο 11 του Καν. (ΕΚ) 1290/05 που αναφέρει ότι τα ποσά ενισχύσεων καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους,

- Με xc άρθρο 982 παρ. 2 παρ. ε' του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που προβλέπει ότι εξαιρούνται από την κατάσχεση κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ ως τρίτου μέχρι την κατάθεση τους στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων ή με άλλον τρόπο καταβολή τους σε αυτούς,

- Με το αρ. πρωτ. 313904/2-11-05 έγγραφο της Δ/νσης Νομοπαρασκευαστικού Έργου και Νομικών Υποθέσων / Τμήμα Νομικό που αναφέρει ότι με βάση το άρθρο 464 του Αστικού Κώδικα που ορίζει ότι «απαιτήσεις ακατάσχετες είναι ανεκχώρητες», οι κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις είναι ακατάσχετες και δεν εκχωρούνται και η αναγγελία αυτών μέχρι την καταβολή τους στους δικαιούχους είναι ανίσχυρη και δεν υπάρχει υποχρέωση του Οργανισμού ως τρίτου για καταβολή των εν λόγω ενισχύσεων στους δανειστές, δεν παράγεται έννομο αποτέλεσμα από τις συμβάσεις εκχώρησης οι οποίες κοινοποιούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως τρίτο.

Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών.»

Βεβαίως απομένει να απαντήσει σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να ανασταλεί η παρανομία αυτή.

Η Ερώτηση που κατατέθηκε στις 30/10/2012 ήταν:

Θέμα: Παράνομη και προκλητική παρακρατήση επιδοτήσεων ελαιολάδου

Κύριε υπουργέ,

γνωρίζετε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος, μια κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί τόσο από τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση όσο και από τις εξελίξεις σχετικά με τη νέα ΚΑΠ.

Σε αυτές τις συνθήκες πολλοί ελαιοπαραγωγοί ανέμεναν την καταβολή του 50% της επιδότησης που δικαιούνται για να καλύψουν κάποια από τα έξοδά τους. Δυστυχώς, πολλοί παραγωγοί όταν επιχείρησαν να λάβουν τα ποσά της επιδότησης από τα καταστήματα της Πειραιώς-ΑΤΕ βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους ότι υπάρχει προφορική οδηγία για πρακράτηση της επιδότησης σε όσους παραγωγούς έχουν λάβει καλλιεργητικά δάνεια ακόμα και εαν δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές!

Επειδή η παραπάνω πρακτική είναι παράνομη και απαράδεκτη

Επειδή η ασυλία που δείχνει η κυβέρνηση στις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών συνιστά τεράστια πρόκληση και καθίσταται επικίνδυνη ακόμα και για την επιβίωση αγροτικών οικογενειών

Επειδή ο αγροτικός κόσμος αρχίζει να βιώνει με τον πιο σκληρό και αυθαίρετο τρόπο τα “καλά” της αποκρατικοποίησης-ξεπουλήματος της ΑΤΕ

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί,

1. Τι προτίθεστε να κάνετε για να σταματήσει άμεσα η παραπάνω αυθαίρετη και παράνομη πρακτική της Τράπεζας Πειραιώς-Αγροτική;

2. Ποιές κυρώσεις θα επιβληθούν στο εν λόγω τραπεζικό ίδρυμα τη στιγμή που είναι γνωστό ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε πρακτικές μονομερούς παρακράτησης επιδοτήσεων και επιστροφών φόρου από τους αγρότες και κτηνοτρόφους;»
---------------------------
Πηγή: notospress.gr
---------------------------