Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Βρίσκονται υπό πειθαρχική δίωξη για το Σκούρα - Πυρί και η Περιφέρεια τους έχει προσλάβει σε υψηλόβαθμες θέσεις στη ΔΕΚΕ...

Όλοι εδώ στη Λακωνία γνωρίζουμε για το έργο την Παράκαμψης Σπάρτης με το δρόμου Σκούρα - Πυρί, όπου το έργο έμεινε μέχρι σήμερα ημιτελές, ενώ ο εργολάβος πήρε περίπου 17 εκ. ευρώ και μετά δήλωσε πτώχευση.


Εδώ και χρόνια υπάρχουν δηλώσεις από κρατικούς φορείς που διαβεβαιώνουν πως θα χυθεί άπλετο φώς στην υπόθεση, όμως εμείς διαπιστώνουμε πως οι εγκαλούμενοι υπάλληλοι όπου έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για παράβαση καθήκοντος, αφού υπέγραψαν για να πάρει ο εργολάβος τα 17 εκ. ευρώ, έχουν προσληφθεί από την αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου και μάλιστα σήμερα κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στη ΔΕΚΕ, τη στιγμή που επίσης εκκρεμεί και το πόρισμα της εισαγγελίας Σπάρτης.

Αναδρομή στο παρελθόν
Η απάντηση του τέως Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Αναστάσιου Αποστολόπουλου τον Μάρτιο του 2011, προς τον πρώην Νομάρχη Λακωνίας Κωνσταντίνο Φούρκα, έλεγε: «Στις 25 Φεβρουαρίου 2011 η Ειδική Υπηρεσία Αρχής Πληρωμής της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης με υπογραφή του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρη Σουσούνη, μας πληροφόρησε ότι εξετάζοντας τα στοιχεία της σύμβασης του έργου "Παράκαμψη Σπάρτης: Τμήμα Σκούρα - Πυρί" που έχει συναφθεί μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΔΕΚΕ) και της Εταιρείας "ΝΤΙ ΕΣ Α.Ε." διαπίστωσε ότι έχουν πιστοποιηθεί και πληρωθεί εργασίες που δεν έχουν εκτελεστεί».

Επίσης στο ίδιο έγγραφο ανέφερε "Η Ειδική Υπηρεσία Αρχής Πληρωμής της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, ζήτησε να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης Απάτης (ΟLAF). Επίσης, η Ειδική Υπηρεσία Αρχής Πληρωμής της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, ενημέρωσε τον Επιθεωρητή Δημόσιας  Διοίκησης και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων προκειμένου να ερευνήσουν την υπόθεση αυτή".

Κατά την διερεύνηση της υπόθεσης βρέθηκε πως 2 υπάλληλοι της τότε Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπέγραψαν ώστε ο εργολάβος να πάρει τα χρήματα του έργου.

Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος λέει ο Πέτρος Τατούλης
Για το θέμα αυτό όταν ρωτήθηκε ο σημερινός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, απάντησε πως για την επιβολή κυρώσεων στους υπαλλήλους που ελέγχονται για τις ενέργειές τους στο έργο Σκούρα - Πυρί, είναι η Αποκεντρωμένη διοίκηση και συγκεκριμένα λέει "το πειθαρχικό πρόβλημα δεν ανήκει σε μάς, ανήκει στην αποκεντρωμένη διοίκηση η οποία θα πρέπει στο πλαίσιο των ευθυνών που είχε, να το αναλάβει".

Ο Αγγέλακας και Ρακιντζής αδειάζουν τον Τατούλη και του καταλογίζουν ευθύνες
Σε ερώτηση του νέου Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλη Αγγέλακα για το παραπάνω θέμα, στη πρώτη του συνέντευξη τύπου της Παρασκευής 18 Ιανουαρίου, ο ίδιος απαντά "πρέπει να σας πω ότι διαφωνώ απόλυτα με τον Περιφερειάρχη... και ο κ. Περιφερειάρχης ξέρει πάρα πολύ καλά ποιός είναι ο υπεύθυνος"

Με σχετικά έγγραφα λέει ο κ. Αγγέλακας, ο κ. Τατούλης γνώριζε από τον Ιανουάριο του 2012 ποιός έχει την ευθύνη για τους υπαλλήλους αυτούς, ενώ γνώριζε πως οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που μετατέθηκαν από την υπηρεσία της παλιάς Περιφέρειας στην αιρετή Περιφέρεια, είναι απόλυση από την παλιά υπηρεσία και πρόσληψη με την καινούρια. Άρα η τωρινή Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει προσλάβει στις υπηρεσίες της αυτούς που υπέγραψαν να δοθούν τα χρήματα στον εργολάβο του έργου Σκούρα - Πυρί, ο οποίος στη συνέχεια έγινε καπνός.

Επίσης ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής με έγγραφό που κοινοποίησε στον κ. Τατούλη στις 4-1-2012 αναφέρει "ότι ο πειθαρχικός έλεγχος των εγκαλουμένων υπαλλήλων διέπετε από τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 110 του νόμου 3528/2007, και συνεπώς αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για να επαλειφθεί των ασκηθεισών σε βάρος τους πειθαρχικών διώξεων από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, είναι το υπηρεσιακό συμβούλιο υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου".

Στη βουλή για συγκάλυψη φθάνει το θέμα
Την Ολομέλεια της Βουλής απασχόλησε την Τρίτη 4/12/2012 η επίκαιρη ερώτηση του μεσσήνιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, σχετικά με την πορεία των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων εις βάρος όσων εμπλέκονται στην εκτέλεση δημοσίων έργων, μεταξύ των οποίων και της «Παράκαμψης Σκούρα - Πυρί».

Ο κ. Πετράκος μίλησε για μια υπόθεση που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα, σε συνδυασμό με το έργο κατασκευής λιμένα στην Κυπαρισσία, κάνοντας λόγο για ελλιπή ενημέρωση παρά τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί για διερεύνηση του θέματος από την Εισαγγελία Σπάρτης.

Κατηγόρησε μάλιστα, για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών της εταιρείας και των προϊσταμένων που σχετίζονταν με την εκτέλεση των δύο έργων (ενταγμένα στο Γ΄ ΚΠΣ), παρά την καταδικαστική έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, σύμφωνα με την οποία οι εμπλεκόμενοι προσπόρισαν στην εταιρεία 5.392.000 ευρώ μόνο από το έργο της παράκαμψης.

Σαφείς ήταν οι αιχμές του κ. Πετράκου προς τον κ. Τατούλη, τον οποίο κατηγόρησε ότι τοποθέτησε τους προαναφερθέντες προϊσταμένους σε διευθυντικές θέσεις στην Περιφέρεια, ενώ τον κατηγορεί ότι προσπάθησε να συγκαλύψει και τις ευθύνες τους.

Ποια είναι τώρα η απάντηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
Η απάντηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω της Αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου είναι ότι "το ζήτημα αυτό είναι σε εξέλιξη" και το δικό μας ερώτημα είναι, πόσα χρόνια ακόμα θα είναι σε εξέλιξη το ζήτημα, και πώς αυτοί οι δύο υπάλληλοι βρίσκονται ακόμα στις θέσεις τους μετά από όλα αυτά;
---------------------------
Πηγή:  apela.gr
---------------------------