Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Σε επιφυλακή για έντομο που απειλεί τα φοινικοειδή της Λακωνίας

“ Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας ”

ΣΠΑΡΤΗ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας εντοπίστηκε το επικίνδυνο λεπιδόπτερο καραντίνας των φοινικοειδών Paysandisia archon σε αυλή οικίας στο Βλαχιώτη Λακωνίας. Το συγκεκριμένο έντομο, όπως και ο ρυγχοφόρος, δύναται να καταστρέψει ολοσχερώς τα φοινικοειδή, εάν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα και αν δεν ληφθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία φυτοϋγειονομικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του.

Από την επιτόπια αυτοψία που διενεργήθηκε από φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της παραπάνω Υπηρεσίας στις 13-12-2012 σε αυλή οικίας της Δημοτικής Κοινότητας Βλαχιώτη διαπιστώθηκε προσβολή ενός φοίνικα του είδους Washingtonia robusta από το έντομο καραντίνας. Δείγματα προνυμφών και προσβεβλημένα τμήματα του φοινικοειδούς (πριονίδια από τη βάση των φύλλων) στάλθηκαν αυθημερόν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, όπου και επίσημα επιβεβαιώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Paysandisia archon. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής παρακαλεί τους πολίτες για την άμεση ειδοποίηση της, σε περίπτωση υποψίας προσβολής από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Paysandisia archon.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι τα φαγώματα στα νεαρά φύλλα που βρίσκονται στην καρδιά του φοίνικα με την παρουσία πριονιδιού, στοές στον κορμό και στα φύλλα και ανώμαλη ανάπτυξη του φοινικοειδούς. Συνήθως η προσβολή γίνεται αντιληπτή, αφού έχει καταστραφεί η καρδιά του προσβεβλημένου φοίνικα.

Η Υπηρεσία εφιστά την προσοχή των πολιτών, η οποία είναι αποφασιστικής σημασίας για την πρόληψη προσβολής από τον εχθρό. Τα φοινικοειδή, είτε αυτά προέρχονται από την Κοινότητα, είτε έχουν εισαχθεί στην Κοινότητα, μπορούν να διακινούνται μόνο εφόσον συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο (Φ.Δ). Η πώληση φοινικοειδών είναι σύννομη και ακίνδυνη μόνο εάν και εφόσον συνοδεύεται από Φ.Δ.. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την αγορά φοινικοειδών από πλανόδιους πωλητές οι οποίοι μπορεί να μεταφέρουν φυτά χωρίς Φ.Δ. και μάλιστα από περιοχές προσβεβλημένες από το έντομο αυτό. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθούν οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από το Ν. 2147/1952.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής επισημαίνει ότι οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της είναι στη διάθεση των πολιτών για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.

Τέλος, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παρουσία του επιβλαβή οργανισμού σε φοίνικα αυτός καταστρέφεται άμεσα με ευθύνη του κατόχου και μόνο με την έγκριση και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του εντόμου.
-------------------------
Πηγή: notospress.gr
-------------------------