Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η Γη ευθυγραμμίζεται με Ήλιο και Σελήνη προκαλώντας ακραίες παλίρροιες

Τις επόμενες ημέρες θα σημειωθούν ακραίες παλίρροιες εξαιτίας της ευθυγράμμισης της Γης με τον Ήλιο και τη Σελήνη. Η πλημμυρίδα θα ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι συνήθως λόγω του φαινομένου της ευθυγράμμισης.

Συγκεκριμένα εξαιτίας η Σελήνη θα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, με αποτέλεσμα το φαινόμενο της παλίρροιας να είναι πιο έντονο τις επόμενες ημέρες.

Ο λόγος είναι πως οι βαρυτικές δυνάμεις που δέχεται η Γη από τον Ήλιο και τη Σελήνη θα βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο μέγιστο. Επίσης στις 2 Ιανουαρίου η Γη βρέθηκε στο περιήλιο, δηλαδή στην ελάχιστη απόστασή της από τον Ήλιο και λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου, η Σελήνη βρέθηκε στο περίγειο, την ελάχιστη απόστασή της από τη Γη.

Ο μετεωρολόγος Νταν Σάτερφιλντ στο ιστολόγιό του, το οποίο δημοσίευσε η Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικής, εξηγεί πως «όταν αυτά τα δύο συμβαίνουν ταυτόχρονα, είτε στη φάση της Πανσελήνου είτε στη Νέα Σελήνη, το αποτέλεσμα είναι να φτάνουν στο μέγιστο οι αστρονομικές πλημμύρες. Στις τοποθεσίες όπου το εύρος της παλίρροιας είναι υψηλό, όπως στη Μάγχη, τη βόρεια Αυστραλία ή τον Κόλπο του Φούντι στον Καναδά, τα επίπεδα του νερού μπορεί να φτάσουν πραγματικά ψηλά».
-------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ 
-------------------------