Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Περί μεταρρύθμισης της Ναυτικής Εκπαίδευσης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ                

Θέμα: Περί μεταρρύθμισης της Ναυτικής Εκπαίδευσης.       
Πειραιάς, 29 Ιανουαρίου 2013

Κύριε Υπουργέ,

Ενόψει της κατάθεσης και συζήτησης στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας για την ανασυγκρότηση του Υπουργείου, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η μεταρρύθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης στη χώρα. 

Ως γνωστόν οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) αποτελούν ιδιότυπο καθεστώς εκπαίδευσης στη χώρα. Απαιτούν 4ετή φοίτηση, όπως τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζεται ως ισότιμο το πτυχίο τους, ενώ οι απόφοιτοι δεν μπορούν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους να εγγραφούν για μεταπτυχιακές σπουδές.

Ειδικά η ΑΕΝ Ασπροπύργου, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσλειτουργίες και προβλήματα. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις δεν συντηρούνται επαρκώς, με αποτέλεσμα πολλές αίθουσες να παρουσιάζουν σοβαρά ζητήματα στεγανότητας και μόνωσης, ενώ ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στους χώρους υγιεινής. 

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για την πραγματοποίηση εργαστηρίων και πρακτικής εκπαίδευσης – εξάσκησης απουσιάζουν παντελώς, πολλώ δε μάλλον σύγχρονα όργανα πλοήγησης. Χαρακτηριστικά αναφέρω τη μη λειτουργία της πισίνας, απαραίτητη για την εξάσκηση στη χρήση των σωσίβιων λέμβων. Τ

ο σκηνικό αυτό συμπληρώνει η καθυστέρηση της προκήρυξης των θέσεων των ωρομισθίων καθηγητών που οδήγησε σε σοβαρά διδακτικά κενά ακόμα και μέχρι το Νοέμβρη.
Επειδή η Ναυτική Εκπαίδευση είναι κορυφαίας σημασίας για μια χώρα σαν την Ελλάδα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.    Πως προτίθεται ο Υπουργός να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΑΕΝ Ασπροπύργου;
2.    Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αναβάθμιση των Ακαδημιών;

Η ερωτώσα βουλευτής
ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ