Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ο Αθ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, ορίζεται ο Πρόεδρος, o Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) – Ν.Π.Ι.Δ. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, η θητεία του οποίου θα είναι διετής, αποτελείται από:

α) To Γρηγόριο Αποστολάκο του Γεωργίου, Δικηγόρο, πτυχιούχο Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Παντείου Πανεπιστημίου, ως Πρόεδρο.

β) Τον Αλέξανδρο Οφίδη του Χρήστου, Χημικό-Οινολόγο, πτυχιούχο του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου αναγνωρισμένο από το ΔΙΚΑΤΣΑ, ως Αντιπρόεδρο.

γ) Τη Δήμητρα Χαλικιά του Γεωργίου, Δασολόγο, πτυχιούχο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως Αντιπρόεδρο.

δ) Τον Κυριάκο Μπαμπασίδη του Αριστείδη, Δικηγόρο, πτυχιούχο της Νομικής Σχολής Θράκης, ως Γενικό Διευθυντή.

ε) Τον Παναγιώτη Ρίζο του Χρήστου, Γεωπόνο, εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του, το Μιχάλη Γκίκα του Κυριάκου, Αγρότη, εκπρόσωπο του ίδιου Υπουργείου.

στ) Τον Απόστολο Μωραϊτη του Μιχαήλ, Γεωργοκτηνοτρόφο, εκπρόσωπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Ιωάννη Βαρβαρούση του Αγγέλου, Γεωπόνο, εκπρόσωπο του ίδιου Υπουργείου.

ζ) Την Ελένη Καραμαγκιόλη του Παντελή, Υπάλληλο της Μ.Ο.Δ., εκπρόσωπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά της την Πολυξένη Κρασαδάκη του Νικολάου, Ιδιωτική Υπάλληλο, εκπρόσωπο του ίδιου Υπουργείου.

η) Το Χρήστο Τσιχίτα του Πασχάλη, Πρόεδρο Ε.Α.Σ. Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Γιάννη Γκουρομπίνο του Δημητρίου, Αγρότη, εκπρόσωπο του ίδιου Υπουργείου.

θ) Την Όλγα Μυλωνά του Θωμά, Οικονομολόγο, εκπρόσωπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή της τον Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο του Αποστόλου, Ιδιωτικό Υπάλληλο, εκπρόσωπο του ίδιου Υπουργείου.

ι) Τον Ιωάννη Παπαϊορδανίδη του Δημητρίου, Γεωπόνο, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Γεώργιο Θεοδωρόπουλο του Γρηγορίου, Υπάλληλο Δήμου Φαρσάλων

ια) Το Χρήστο Γατσέλη του Αθανασίου, Αγρότη, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Κωνσταντίνο Γκιώνη του Γεωργίου, Αγρότη.

ιβ) Το Γεώργιο Σιγαλό του Παναγιώτη, Γεωπόνο εκπρόσωπο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Νικόλαο Στουπή του Λουκά, Γεωπόνο, εκπρόσωπο του ίδιου Επιμελητηρίου.

ιγ) Το Μιχαήλ Σαρρή του Γρηγορίου, εκπρόσωπο των εργαζομένων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) – Ν.Π.Ι.Δ., ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Ιωάννη Ματσατσίνη του Ευσταθίου, εκπρόσωπο των ίδιων εργαζομένων.

Επιστολή παραίτησης Διοίκησης ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του ΥπΑΑΤ, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση παραίτησης την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος, Α. Καπρέλης, ο Αντιπρόεδρος, Γ. Κορμέντζας και ο Γενικός Διευθυντής, Γ. Κοσμίδης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
Αξιότιμε Υπουργέ,

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ το Μάρτιο του 2010, από την πρώτη ημέρα έως σήμερα, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όχι μόνο για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού και τη συνεπή εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του αλλά και για την τεχνολογική του αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό του, την επέκταση του σε νέα αντικείμενα και εν τέλει την ομαλή του μετάβαση στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με ενέργειες που προώθησαν τη διοικητική αναμόρφωση, αποφάσεις που συνέβαλλαν στον οικονομικό εξορθολογισμό και εφαρμογές που αξιοποίησαν τα οφέλη της τεχνολογίας, ο Οργανισμός αναπτύχθηκε, ενδυναμώθηκε και εξελίχθηκε σε ένα φορέα σύγχρονο και καινοτόμο, όπως και αναγνωρίστηκε στον σχετικό Νόμο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με σεβασμό, τόσο στον πολίτη-αγρότη δικαιούχο κοινοτικών επιδοτήσεων, όσο και στον εργαζόμενο, καταφέραμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να βελτιώσουμε ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η θέληση μας για συνεχή βελτίωση έγινε σκληρή και επίπονη προσπάθεια προκειμένου η λειτουργία και η ανάπτυξη του Οργανισμού να μην επηρεαστεί στο παραμικρό από οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη και κατάσταση. Ακολουθώντας μια αυστηρή τεχνοκρατική προσέγγιση, και με πλήρη συναίσθηση της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην χώρα, καταφέραμε μέσα στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών που ηγείστε του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και με την δική σας συμβολή, να παράξουμε ένα πραγματικά πολύ μεγάλο έργο, το οποίο συνοπτικά αποτυπώνεται στα παρακάτω έξι σημεία:

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες του προγράμματος «δωρεάν διανομής τροφίμων σε άπορους», εξασφαλίζοντας έτσι την έγκαιρη και απρόσκοπτη διανομή ελαιολάδου, φέτας, γραβιέρας, ζυμαρικών και ρυζιού σε απόρους, σε μια εποχή όπου η ελληνική κοινωνία της κρίσης και της ύφεσης χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ αυτή την βοήθεια.
Πραγματοποιήθηκαν πληρωμές ύψους περίπου 2,6 δις ευρώ ( 12 δις την τελευταία τριετία ), με κυριότερες την προκαταβολή και την εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης Έτους 2012, την πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης Έτους 2011 και ένα μεγάλο αριθμό πληρωμών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας υπερκαλύπτοντας έτσι τον στόχο απορρόφησης του ν+2 για το 2012.
Διαμορφώθηκαν και εξελίσσονται δύο βασικά σχέδια δράσης (action plans) της χώρας, σχετικά με τον κοινοτικό εναρμονισμό των εθνικών βοσκοτόπων και την ανανέωση του χαρτογραφικού υποβάθρου. Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας (DG AGRI) παρακολουθεί με ικανοποίηση τα εν λόγω σχέδια δράσης να υλοποιούνται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας.
Συνεχίστηκαν οι διεργασίες εξεύρεσης πόρων εκτός τακτικού προϋπολογισμού για την ενίσχυση και αναβάθμιση, τόσο της λειτουργίας του Οργανισμού, όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατατέθηκε και εγκρίθηκε Τεχνικό Δελτίο ενός ακόμα έργου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση με τίτλο «Ψηφιακές Υπηρεσίες Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο Ανανεωμένο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων» προϋπολογισμού 3.210.000€. Επιτέλους, ξεπεράστηκαν χρονοβόρες πολύπλοκες κανονιστικές διαδικασίες και επιτεύχθηκε η πρώτη απορρόφηση πόρων για τα Υποέργα 1 και 7 της ενταγμένης πράξης με τίτλο “Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας Αγροτικές Ψηφιακές Υπηρεσίες (e-ΥπΑΑΤ)” στο ΕΠ ‘Ψηφιακή Σύγκλιση’. Επιπρόσθετα, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και αναμένεται η σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας για την προκήρυξη της ενταγμένης πράξης με τίτλο ‘Απλούστευση διαδικασίας του ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου Αγροτικών ενισχύσεων της Ελλάδας για την βελτίωση των συναλλασσόμενων αγροτών και επιχειρήσεων’ στο ΕΠ ‘Διοικητική Μεταρρύθμιση’. Συμπερασματικά, έχουν εξασφαλιστεί πάνω από 17 εκατ. ευρώ που ουσιαστικά θα δημιουργήσουν το νέο ‘ψηφιακό’ Υπουργείο.
Συνεχίστηκε, τόσο το πρόγραμμα μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης, όσο και δημοπράτησης ακινήτων ιδιοκτησίας Υπουργείου με την κάθε Πέμπτη συνεχή και αδιάλειπτη ανάρτηση των αγροτεμαχίων και των ακινήτων στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εντοπισμού της εκκλησιαστικής γης που δύναται να ενταχθεί και αυτή στο τρέχον πρόγραμμα.
Καταρτίστηκε καινοτόμο σχέδιο συλλογής των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης Έτους 2013, το οποίο πρέπει να μπει άμεσα σε εφαρμογή για να μην υπάρξει κάποια απόκλιση επί του χρονοδιαγράμματος πληρωμών του Οργανισμού για το Έτος 2013.
Για τα παραπάνω και για όσα επιτύχαμε μαζί τους τα τρία χρόνια της Διοίκησης μας, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ, τους Τμηματάρχες και τους Διευθυντές, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες για την εκτέλεση του κοινού έργου μας και στήριξαν τη Διοίκηση στην προσπάθεια ανάπτυξης του Οργανισμού. Θα ήταν όμως ουσιαστική παράλειψη να μην αναφερθούμε στην σημαντική συμβολή των δύο προγενέστερων πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (κας Κ. Μπατζελή και κου Κ. Σκανδαλίδη) που μας επέλεξαν και μας στήριξαν ειλικρινώς και πέρα κάθε επιφύλαξης σε μια διαδρομή πρωτόγνωρη για την εξέλιξη του Οργανισμού. Τα πεπραγμένα των τελευταίων έξι μηνών αποτελούν την φυσική και αυτονόητη συνέχεια της εργασίας των προηγούμενων δυόμιση χρόνων.
Θεωρώντας λοιπόν ότι εκπληρώσαμε την υπόσχεση που σας δώσαμε όταν αναλάβατε την ηγεσία του Υπουργείου για την απρόσκοπτη υψηλού ποιοτικού επιπέδου συνέχιση εκτέλεσης των καθηκόντων μας για όσο χρονικό διάστημα θα απαιτούνταν και πέρα από την οποιαδήποτε συνεχή φημολογία περί αντικατάστασής μας, θέτουμε πλέον στη διάθεση σας τις παραιτήσεις μας για να προβείτε στις ενέργειες που έχουν προ-αποφασιστεί και παρακαλούμε, τόσο για την άμεση αποδοχή τους, όσο και για την αυτονόητη αποτίμηση και αξιολόγηση του έργου της θητείας μας από την τρι-κομματική κυβέρνηση.

Σας ενημερώνουμε ότι με την ίδια υπευθυνότητα με την οποία κινηθήκαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε στην ομαλή μετάβαση του Οργανισμού στην νέα Διοίκηση. Θα συνεργαστούμε και θα βοηθήσουμε όπου απαιτείται και με όποιον τρόπο χρειάζεται προκειμένου η διοικητική αλλαγή να γίνει χωρίς να διαταραχθεί η σχέση του Οργανισμού με την ΕΕ, καθώς και να συνεχιστεί το έργο του, δίχως κανένα ορατό κόστος για τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο.
-------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
-------------------------