Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Λήψη μέτρων κατά του «φονιά» των φοινικοειδών στη Λακωνία

Ύστερα από την εμφάνιση του επικίνδυνου λεπιδοπτέρου καραντίνας των φοινικοειδών Paysandisia archon στη Δημοτική Κοινότητα Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας ενημερώνει ότι την περασμένη Δευτέρα, 21/1, ελήφθησαν τα επίσημα φυτοϋγειονομικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού.

Η Υπηρεσία υπενθυμίζει ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα επίσημα επιβεβαιωμένης παρουσίας του λεπιδοπτέρου στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα. Το φοινικοειδές εκριζώθηκε με ευθύνη του κατόχου παρουσία φυτοϋγειονομικού ελεγκτή και τυλιγμένο σε δίχτυ διατομής οπών μικρότερης από 3 mm μεταφέρθηκε στον τόπο καύσης του.

Οι υπεύθυνοι καλούν τους πολίτες να ειδοποιήσουν την αρμόδια Υπηρεσία σε περίπτωση υποψίας προσβολής από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Paysandisia archon. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι τα φαγώματα στα νεαρά φύλλα που βρίσκονται στην καρδιά του φοίνικα με την παρουσία πριονιδιού, στοές στον κορμό και στα φύλλα και ανώμαλη ανάπτυξη του φοινικοειδούς. Συνήθως, η προσβολή γίνεται αντιληπτή, αφού έχει καταστραφεί η καρδιά του προσβεβλημένου φοίνικα.

Οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής είναι στη διάθεση του κοινού για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις στο τηλ. 27310 – 93800 εσωτ. 1107.
--------------------------
Πηγή: notospress.gr
--------------------------