Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων 28-1-2013

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 25-1-2013 στην αίθουσα συνεδριάσεων τού Δημαρχείου, υπό την προεδρία τού προέδρου του Λάζαρου Βέζου. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Θ. Κουκούλης, οι αρχηγοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Π. Πρωτοψάλτης και Β. Πρωτοψάλτης, οι Αντιδήμαρχοι Μ. Πρωτοψάλτης και Ν. Μεγαλοκονόμος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ε. Κασιμάτης, Σ. Βενέρης, Α. Λαχανάς, Κ. Καρύδη, Α. Κορώνη, Δ. Φατσέας, και Ε. Λουράντος. Θέμα της συζήτησης ή έγκριση τού Ισολογισμού τού Δήμου για το έτος 2011.

Η χρονιά αυτή ήταν σημαντική για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του Δήμου Κυθήρων αφού για πρώτη φορά εφαρμόστηκε, μετά την απογραφή όλων των στοιχείων τού Δήμου στις 31-12-2010, το Διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Παράλληλα στη χρήση 2011 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που προβλεπόταν από τον Ν. 3842/2010, (Καλλικράτης), για την συνένωση του Δήμου Κυθήρων και της Κοινότητας Αντικυθήρων. Η χρήση πού κλείνει αποτελεί την πρώτη διαχειριστική χρήση του νέου Καλλικρατικού Δήμου Κυθήρων.

Παρά την περικοπή νομοθετημένων εσόδων, την μείωση των χρηματοδοτήσεων και την μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων στο νέο Δήμο Κυθήρων, οι λειτουργικές του δαπάνες διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα με συνέπεια την ομαλή οικονομική λειτουργία του Δήμου. Η χρηματοοικονομική θέση του Δήμου διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που αντανακλάται και από την έλλειψη τραπεζικού δανεισμού.

Τα στοιχεία του Ισολογισμού είναι :
Πάγια 20.026.168,16€ και αποσβέσεις 9.406.210,80€.
Το σύνολο των εσόδων της χρήσης ανήλθε στα 3.644.378,19€ και το σύνολο των εξόδων στα 3.323.668,13€.

Πλήρης πίνακας όλων των στοιχείων τού Ισολογισμού θα δημοσιευθεί μετά την έγκρισή του.

Κατά την συζήτηση έγινε εκτενής αναφορά στην οικονομική διαχείριση, την ορθή οικονομική πολιτική πού ακολουθεί η δημοτική αρχή, δόθηκαν εξηγήσεις στις απορίες των συμβούλων, και στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Παρόντες ήταν ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών και η εκπρόσωπος του λογιστικού γραφείου και των ορκωτών λογιστών. Ο Δήμαρχος και οι Σύμβουλοι τούς ευχαρίστησαν για τη εργασία τους, την ενημέρωση και την ακρίβεια των οικονομικών δεδομένων.

Συμπερασματικά από τα στοιχεία, και την έκθεση των ορκωτών λογιστών, η οικονομική εικόνα τού Δήμου είναι θετική και οι προοπτικές για το μέλλον πολύ καλές.

Ο Ισολογισμός του 2011 εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και τα άλλα δύο θέματα που αφορούσαν την έγκριση είσπραξης του ΤΑΠ και την έγκριση μετακίνησης του Αντιδημάρχου Μ. Πρωτοψάλτη, στην Αθήνα, προκειμένου να παραβρεθεί στην συνάντηση πού θα γίνει στην Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, μαζί με τον μηχανικό Κ. Στάθη και τον μελετητή Γ. Συρμαλή, για την απεμπλοκή της έγκρισης του πολεοδομικού σχεδίου του Αυλαίμωνα.
--------------------------------------------------------
Εκ του Γραφείου Τύπου & Δημοσιών Σχέσεων
Δήμου Κυθήρων