Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ανοδικά ξεκίνησαν οι τιμές ελαιολάδου στην Ισπανία το 2013 .

Αύξηση παρουσίασαν οι τιμές ελαιολάδου στην Ισπανία, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και την ελληνική αγορά. Η ισπανική αγορά του ελαιολάδου, κατά την τελευταία εβδομάδα του 2012, παρουσίασε μια σημαντική ανάκαμψη, μετά την υποχώρηση των τιμών που είχε σημειώσει το προηγούμενο 10ήμερο. 

Συγκεκριμένα, στις 24 Δεκεμβρίου 2012, η μέση τιμή έφτασε στα 2.56 ευρώ / κιλό, αν και o όγκος των πωλήσεων ήταν πολύ χαμηλός. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των Ισπανών παραγωγών που περιόρισαν σημαντικά τις προσφορές τους και δεν υποχώρησαν στις «πιέσεις» των μεγάλων αγοραστών. Όπως υποστηρίζουν οι Ισπανοί παραγωγοί, αυτοί που θέλουν να αγοράσουν ελαιόλαδο καλής ποιότητας θα πρέπει και να το πληρώσουν ακριβότερα.

Τα αριθμητικά στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας δείχνουν ότι για τους δύο πρώτους μήνες της φετινής σεζόν, Οκτώβριο και Νοέμβριο, η ισπανική παραγωγή ανήλθε σε 88.200 τόνους, μειωμένη κατά 50% σε σχέση με την παραγωγή που υπήρξε πριν από ένα χρόνο, αλλά παρόμοια με αυτή του 2010/2011. Περίπου 588.500 τόνοι ελιών έχουν πάει στα ελαιοτριβεία για παραγωγή ελαιολάδου. Η μέση απόδοση είναι 14,98%, μειωμένη σε σχέση με το περσινό ποσοστό που ήταν 16,67%.

Οι ισπανικές εισαγωγές μέχρι στιγμής ανέρχονται συνολικά στους 13.500 τόνους, που είναι διπλάσιες από αυτές που υπήρξαν το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Οι εξαγωγές για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο συνολικά ήταν στους 135.000 τόνους, ενώ η ζήτηση ανήλθε στους 75.600 τόνους, ποσότητα που είναι μειωμένη κατά 5% σε σχέση με πέρσι. Τα αποθεμάτων ελαιολάδου στην Ισπανία διαμορφώθηκαν το Νοέμβριο του 2012 στους 583.100 τόνους. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι σε εργοστάσια στην Ανδαλουσία.

Η ισπανική αγροτική ένωση ASAJA, υποστηρίζει ότι η συνολική παραγωγή της Ανδαλουσίας κατά τη φετινή σεζόν θα ανέλθει σε μόλις 560.000 τόνους, που είναι σχεδόν κατά 60% μειωμένη σε σχέση με πέρσι που ήταν 1,36 εκατ. τόνοι και η μικρότερη παραγωγή από το 1999.
Αύξηση της διαπραγματευτικής επιρροής των οργανώσεων παραγωγών στον ελαιοκομικό κλάδο, καθώς και αναμόρφωση του τομέα του ποιοτικού ελέγχου, ζήτησε με δηλώσεις του από τις Βρυξέλες ο κ. Juan Corbalan, εκπρόσωπος των ισπανικών Συνεταιρισμών Τροφίμων και πρόεδρος του τομέα ελαιολάδου της Copa-Cogeca.

Όσον αφορά την ελληνική αγορά, έντονες είναι οι διακυμάνσεις στις τιμές ελαιολάδου κατά την τελευταία εβδομάδα του 2012. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών στον ΑγροΤύπο, μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς θα παίξει η ρευστότητα στον κλάδο. Αυτό το διάστημα οι τιμές ξεκινούν από 2,05 και φθάνουν 2,60 ευρώ/κιλό (Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης), ενώ κατά μέσο όρο οι τιμές κυμαίνονται στα 2,30 ευρώ/κιλό.
----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------