Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

1.830.000 ευρώ στην Περιφέρεια για την καταπολέμηση των κουνουπιών - Τη μερίδα του λέοντος παίρνει η Λακωνία

Με 1.830.000 ευρώ θα επιδοτήσει η περιφέρεια Πελοποννήσου ένα τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, αρχής γενομένης από φέτος. Το χρηματικό ποσό θα κατανεμηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες με τη μερίδα του λέοντος να αποσπά -όπως είναι αναμενόμενο- η Λακωνία, δεδομένων των κρουσμάτων ελονοσίας που ταλανίζουν το Δήμο Ευρώτα.

Ειδικότερα, η Λακωνία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα λάβει το ποσό των 750.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 450.000 ευρώ προορίζονται για το Δήμο Ευρώτα, η Μεσσηνία 540.000 ευρώ, η Αρκαδία 210.000 ευρώ, η Αργολίδα 180.000 ευρώ και τέλος η Κορινθία 150.000 ευρώ.

Τα χρήματα αναμένεται να κατανεμηθούν ανά έτος υλοποίησης του προγράμματος, εκτός εκτάκτων συνθηκών που ίσως απαιτήσουν ανακατανομή των ποσών. Πρόκειται για την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στην περιστολή του παράγοντα όχλησης, στην προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών των οποίων φορείς είναι τα κουνούπια (ελονοσία, ιός Δυτικού Νείλου), στη διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας αλλά και στην ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν τα επόμενα έτη.

Το τριετές πρόγραμμα έλαβε την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την τελευταία συνεδρίασή του και το μόνο που απομένει για να τεθεί σε εφαρμογή είναι η υπογραφή των δύο προγραμματικών συμβάσεων με την αναπτυξιακή εταιρεία «Πελοπόννησος ΑΕ» και την «Αναπτυξιακή Μεσσηνίας», αντίστοιχα.

Δεδομένης μάλιστα της ιδιαιτερότητας και του εύρους των επιλεγμένων περιοχών παρέμβασης- καταπολέμησης των κουνουπιών (ελονοσία στο Δήμο Ευρώτα, γεωγραφική εμβέλεια προγράμματος, ύπαρξη μεγάλων υγροτοπικών εκτάσεων, παρακολούθηση- έλεγχος προγράμματος κλπ), προτάθηκε  να υλοποιηθούν τα παρακάτω:

-«Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος Δήμων των ΠΕ Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας»
-«Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος Δήμων της ΠΕ Μεσσηνίας» και τέλος
-Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Προφύλαξης του κοινού από τα κουνούπια με πεδίο εφαρμογής όλους τους Δήμους της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με  τη μελέτη «Σχεδιασμός ολοκληρωμένης αντιμετώπισης κουνουπιών στην περιφέρεια Πελοποννήσου» η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας τον περασμένο Αύγουστο, σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία εφαρμογής προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών τους έτους και των συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την εμφάνιση της ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα της ΠΕ Λακωνίας και του ιού του Δυτικού Νείλου σε όμορες περιοχές της Περιφέρειας (Μαραθώνας Περιφέρειας Αττικής), τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα επιρροής τόσο της οικονομίας περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών όσο και του κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών που είναι φορείς τους.

Όπως αναφέρεται στην ίδια μελέτη, οι σημαντικότερες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στην Περιφέρεια είναι τα υγροτοπικά συστήματα καθώς και οι υδατοκαλλιέργειες, όπως οι ορυζώνες. Με βάση την πτητική ικανότητα των κουνουπιών, οικισμοί που απέχουν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από τους υγροτόπους επηρεάζονται από τα εκεί παραγόμενα κουνούπια. Αυτό έχει σαν ενδεχόμενο η όχληση και ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία να προκύψουν και σε περιοχές αγροτικού ή και καθαρά αστικού χαρακτήρα.

Τα ανωτέρω στοιχεία σε συνδυασμό με τη διαμονή για εργασία μεταναστών από χώρες ενδημικές των νόσων που μεταδίδονται με διαβιβαστές και την πιθανότητα να υπάρχουν μεταξύ αυτών (των μεταναστών) χρόνιοι φορείς των λοιμογόνων παραγόντων δημιουργεί δυνητικό κίνδυνο για εξάπλωση των ασθενειών αυτών με τους ενδιάμεσους ξενιστές κουνούπια. Στο Δήμο Ευρώτα τα δύο τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας σε μετανάστες προερχόμενους από χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία.
------------------------------
Πηγή: lakonikos.gr
------------------------------