Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

100 δόσεις για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρηματιών προς το Δημόσιο ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά

Αναγκαίος ο διαχωρισμός των «ξερών» από τα «χλωρά»
·         «Να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους οφειλέτες επιχειρηματίες που ήταν συνεπείς έως το 2008 κι όχι να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με εκείνους που πλούτισαν εις βάρος των άλλων»
Στους σεισμούς του 1999 η ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ήταν72 δόσεις, ενώ σήμερα που η κρίση έχει επιπτώσεις σε κάθε Έλληνα πολίτη που φθάνουν μέχρι και τους… 100 σεισμούς, οι δόσεις για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο φθάνουν μόλις μέχρι και τις 48! Αυτό επισημαίνει με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που κοινοποιεί και στους Υπουργούς Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος και ζητά την αύξηση των δόσεων σε τουλάχιστον 100 για τη στήριξη των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, που… κάποτε αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής Οικονομίας και τη μη εξομοίωσή τους και φυλάκισή τους εφόσον ήταν συνεπείς στο παρελθόν, τακτική που ακολουθείται με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι σκόπιμα ζημίωσαν το Δημόσιο και τους συμπολίτες μας φοροδιαφεύγοντας. 

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Ανδριανός Μιχάλαρος επισημαίνει ότι είναι καθημερινές πλέον οι κραυγές απελπισίας μικρομεσαίων επιχειρηματιών-επαγγελματοβιοτεχνών και, φυσικά, ανάμεσά τους και μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, που πλέον δεν έχουν οι οικογένειές τους τα στοιχειώδη και είναι υπόδικοι με χρέη σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΟΥ και Τράπεζες.
Ο Πρόεδρος του ΒΕΠ στην επιστολή του υπενθυμίζει ότι το 1999 εξαιτίας του σεισμού στην Αθήνα δόθηκε ρύθμιση 72 δόσεων στα χρέη των επιχειρήσεων και σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών προσφέρει μόλις 46- 48 δόσεις (!). «Η σημερινή κατάσταση, όχι μόνο στον Πειραιά αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα είναι ίση με εκατό (100) σεισμούς και δεν υπάρχει  πολίτης αυτής της χώρας, που να μην το νιώθει. 

Για το λόγο αυτό ζητούμε οι δόσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο των επιχειρήσεων να γίνουν τουλάχιστον 100. Κρίνουμε, επίσης, σκόπιμο να γίνει και νέα ρύθμιση ώστε να δοθούν οι καθυστερημένες δηλώσεις ΦΠΑ, Εισοδήματος, παρακρατούμενων  φόρων, συγκεντρωτικών καταστάσεων ΚΒΣ αλλά και Μητρώου και αυτό γιατί δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό στις εφορίες ώστε να κάνει προσωρινούς ελέγχους για να τεθούν το ΦΠΑ και οι παρακρατούμενοι φόροι σε δόσεις. 

Εκτός από τα παραπάνω θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ως ελαφρυντικά στους επιχειρηματίες, που συλλαμβάνονται και δικάζονται για χρέη στο Δημόσιο 
α) η κατάστασή τους πριν από την κρίση (π.χ. το 2008 αν μια επιχείρηση ήταν μονίμως ενήμερη). Δεν μπορεί τόσα χρόνια να ήταν απόλυτα τυπικοί και μια… ωραία πρωία να αποφάσισαν να ρίξουν «φέσια» ιδίως στο Δημόσιο, όταν ξέρουν ότι θα διωχθούν ποινικά και θα πάνε στη φυλακή και 
β) Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ΦΠΑ δεν αποδόθηκε γιατί ποτέ δεν εισπράχθηκε!», τονίζει ο Πρόεδρος του ΒΕΠ και διευκρινίζει: «Δεν μιλάμε για εκείνους που έκαναν περιουσία, παράνομο πλουτισμό μέσω φοροδιαφυγής στις πλάτες των άλλων και αυτό μπορεί να αποδειχθεί. Ζητάμε διαφορετική μεταχείριση για εκείνους, που τόσα χρόνια δούλευαν σκληρά στηρίζοντας την ελληνική Οικονομία, προσφέροντας θέσεις εργασίας, αποδίδοντας φόρους και οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν μια κατάσταση άνευ προηγουμένου, όντας τελείως απροστάτευτοι».