Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Πελοποννήσου - “ Αισιόδοξος ο Πέτρος Τατούλης για: χρηματοδοτήσεις, στερέα απόβλητα, οδικούς άξονες, κτηνοτροφία, κ.α. ”

Ανακοίνωσε τη δημιουργία  ΕΟΖ σε ενέργεια και ναυτιλία στην Πελοπόννησο !
Εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Πελοποννήσου που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στην τελευταία συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου για το 2012.


Ο Πέτρος Τατούλης στην εισήγηση του ξεκαθάρισε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα έχει εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση των έργων που περιλαμβάνει ανακοινώνοντας ότι συγκεκριμένα για την ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν ήδη εξασφαλιστεί 100 εκατομμύρια από το ΥΠΕΚΑ και το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι από το 2013 η υλοποίηση των μεγάλων οδικών αξόνων θα βρίσκονται στην ευθύνη της Περιφέρειας ενώ ανακοίνωσε και την στρατηγική απόφαση να ολοκληρωθεί και το έργο σημαία του Ανατολικού παραλιακού άξονα της Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο του πρωτογενούς τομέα ο Πέτρος Τατούλης εξήγγειλε πενταετές κτηνοτροφικό πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης, εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών, των ελαιοτριβών και των τυποποιητών, με επαγγελματικό προσανατολισμό υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο στοίχημα της Διοίκησης είναι η σύνδεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την παραγωγή νέας γνώσης.

Ολοκληρώνοντας ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε μπούσουλα, ο οποίος θα επεξεργάζεται το μοντέλο στο επίπεδο των πολιτικών στοχεύσεων με δεδομένα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τον επιχειρησιακό σχεδιασμό Πελοποννήσου ξεκαθαρίζοντας την πολιτική βούληση του να θα δοθεί προτεραιότητα για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με σταθερό εργασιακό και φορολογικό καθεστώς.

Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού στην Πελοπόννησο
«Ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός έχει ήδη δεδομένα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και αυτό είναι το καινοτόμο και κρίσιμο στοιχείο που το διαφοροποιεί απ’ ότι σχεδιαζόταν μέχρι σήμερα και του εξασφαλίζει επιτυχημένη υλοποίηση» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά την έγκριση με αυξημένη πλειοψηφία του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το Περιφερειακό Συμβούλιο την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012.

«Είναι η πρώτη φορά που καταρτίζεται ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός βαθύτατου πολιτικού περιεχομένου, αυστηρά επαγγελματικός, εξαιρετικά μελετημένος, αυτοαξιολογούμενος, μετρήσιμος και, πάνω απ’ όλα, ανοιχτός σε όλες τις παρατηρήσεις» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά του εργαλεία που είναι εξασφαλισμένα, και «όχι προσδοκώμενα» όπως τόνισε, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «σε μια εποχή με δραματική μείωση των Κοινών Αυτοτελών Πόρων, με τη μεθοδικότητα και τον επαγγελματισμό μας βρήκαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που άλλοι δεν μπορούσαν να αγγίξουν».

Έχουν εξασφαλιστεί 100 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν εξασφαλιστεί 100 εκατομμύρια ευρώ, μετά και την εκχώρηση των 68,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΑ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, γεγονός που συνεπάγεται το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη στο σύνολο της επικράτειας και τώρα και στο μέλλον.

Για πρώτη φορά η ευθύνη των μεγάλων οδικών αξόνων στην Περιφέρεια και όχι στο Υπουργείο
Το πρώτο τρίμηνο του 2013, ακόμη, θα δημοπρατηθούν οι μελετητικές προσεγγίσεις των μεγάλων οδικών αξόνων, όπου για πρώτη φορά η ευθύνη θα ανήκει στην Περιφέρεια και όχι στο Υπουργείο. «Με το σωστό και υπεύθυνο σχεδιασμό μας, στο τέλος του 2013 θα έχουμε ώριμες μελέτες για τους οδικούς άξονες, με έργο σημαία τον Ανατολικό παραλιακό άξονα, και από το 2014 θα έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ έργα πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ανέφερε προτάσεις και πολιτικές της Περιφέρειας, στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Πενταετές κτηνοτροφικό πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης
Συγκεκριμένα, το πενταετές κτηνοτροφικό πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης της ποσότητας και της ποιότητας του παραγόμενου κτηνοτροφικού προϊόντος, την ενίσχυση των υφιστάμενων μονάδων με εξοπλισμό και τεχνογνωσία, αλλά και δημιουργία νέων μονάδων με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας, τη μετατροπή του κτηνοτρόφου σε επιχειρηματία με επιστημονικές γνώσεις, την υιοθέτηση του προτύπου των κτηνοτροφικών πάρκων προκειμένου να υπάρξουν ευρύτερες συνέργειες, να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης οικονομίας κλίμακας, να ισχύσουν κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας και να αναβαθμιστεί το επίπεδο εδαφικής συνοχής και, τέλος, τη δημιουργία μεγάλων μονάδων.

Εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών, των ελαιοτριβών και των τυποποιητών, με επαγγελματικό προσανατολισμό
Υιοθετείται, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, νέα λογική για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και διακριτών ποιοτικών χαρακτηριστικών, με ταυτόχρονη εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών, των ελαιοτριβών και των τυποποιητών, με επαγγελματικό προσανατολισμό. «Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι η πιστοποίηση και η ταυτότητα των προϊόντων αυτών κάτω από το όνομα Πελοπόννησος, όπως άλλωστε για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχονται στην Πελοπόννησο, και όχι μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Μεγάλο στοίχημα η σύνδεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την παραγωγή νέας γνώσης
Πέραν τούτων, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα τη σύνδεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την παραγωγή νέας γνώσης. Πρόσθεσε επίσης ότι οι επενδύσεις στον τομέα αυτό θα έχουν πολύ πιο γρήγορες αποσβέσεις απ’ ότι εκτιμάται μέχρι σήμερα και ότι θα λειτουργήσουν ευεργετικά για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Για άλλη μια φορά ο Περιφερειάρχης τόνισε τη σημασία προσέλκυσης επενδύσεων, όχι αποκλειστικά για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, παρότι έχει γίνει σχετική πρόβλεψη στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.

Δημιουργία ΕΟΖ σε ενέργεια και ναυτιλία στην Πελοπόννησο
Στη συνέχεια ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με σταθερό εργασιακό και φορολογικό καθεστώς.
«Μπούσουλα, ο οποίος θα επεξεργάζεται το μοντέλο στο επίπεδο των πολιτικών στοχεύσεων με δεδομένα τα χρηματοδοτικά εργαλεία» χαρακτήρισε, τέλος, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος θα εξειδικεύει συνεχώς το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με σαφή πολιτικό προσανατολισμό, Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, μόχλευση της οικονομίας, ελεύθερη οικονομία με σεβασμό σε καθαρούς κανόνες και δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα. 
----------------------------------
Πηγή: notospress.gr
----------------------------------