Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ξαναγράφεται το φορολογικό νομοσχέδιο. Θέσπιση εισοδηματικών ορίων για την τήρηση λογιστικών βιβλίων ζητάει ΠΑΣΟΚ και ΥπΑΑΤ

Το φορολογικό νομοσχέδιο, που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις ακόμη και στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα συζητηθεί εκ νέου σε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Tην εξαίρεση από την υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων των αγροτών που έχουν ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ θέτει, μεταξύ άλλων, ως ελάχιστη προϋπόθεση για να στηρίξει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του κόμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τρίτης, 4 Δεκεμβρίου, η Ιπποκράτους επιμένει στην τήρηση ενός ελάχιστου εισοδηματικού ορίου για το λογιστικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που έχει αντιπροτείνει τη θέσπιση ενός κατώτατου ορίου, στρεμματικού ή, στη χειρότερη περίπτωση, εισοδηματικού κάτω από το οποίο η τήρηση βιβλίων «εσόδων-εξόδων» δε θα είναι υποχρεωτική για τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου.

Συνολικά πέντε αλλαγές προτείνει το ΠαΣοΚ στο φορολογικό νομοσχέδιο, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τις ρυθμίσεις που πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή αν δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του. Οι αλλαγές που προτείνει το ΠαΣοΚ είναι οι ακόλουθες:

- Με δεδομένο ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση στις κλίμακες μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε σύγκριση με την ισχύουσα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διατηρηθεί η ισχύουσα που είναι αύξουσα και προοδευτική.
Τονίζεται ότι στην κλίμακα αυτή ο ανώτατος φόρος είναι το 45% και ισχύει για εισοδήματα άνω των 100 χιλ.
- Παιδιά. Η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων δυόμιση χρόνων επιβάλλει η φορολογική πολιτική να λαμβάνει υπόψη της και κοινωνικές ανάγκες με προτεραιότητα τη στήριξη των οικογενειών και ιδιαίτερα των πολυμελών. Η πρόταση του Υπ. Οικονομικών οδηγεί σε αδιέξοδο την μέση ελληνική οικογένεια. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολογικής αντιμετώπισης των τέκνων των μισθωτών.
- Για να στηρίξουμε νέους και άνεργους στο ξεκίνημα της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους σε περίοδο βαθιάς ύφεσης και εκτεταμένης ανεργίας προτείνεται η ένταξή τους (στην πρώτη έναρξη) στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών για τα 5 πρώτα χρόνια ή εναλλακτικά να υπάγονται στη φορολογική κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μειωμένης κατά 50% (13%).
- Αγρότες. Η κυβέρνηση προτείνει το λογιστικό προσδιορισμό όλων των αγροτικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων χωρίς καμία ελάφρυνση. Δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αγρότες με μικρά εισοδήματα και η τήρηση των βιβλίων θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία όλων αυτών και στην αύξηση της γραφειοκρατίας χωρίς πρόσθετα έσοδα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να οριστεί όριο ελάχιστο για την τήρηση βιβλίων. Το όριο αυτό μπορεί να οριστεί μέσω του ποσού επιστροφής του Φ.Π.Α που έλαβαν το προηγούμενο έτος π.χ. 2.000 ή εναλλακτικά να ληφθεί υπόψη η επιδότηση, ή συνδυασμός και των δύο με στόχο να τύχουν απαλλαγής οι έχοντες ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ.
- Η κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την διατήρηση της έκπτωσης με 5%.

Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, απλούστερο φορολογικό σύστημα, εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και πάταξη της φοροδιαφυγής με αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν πληρώνουν είναι οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους γίνεται η συζήτηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης, μετά από διάλογο, θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες.

Όπως είπε, βασικές επιδιώξεις είναι να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν ήδη, να πληρώνουν κι εκείνοι που ως τώρα φοροδιαφεύγουν, και να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. «Με δύο λόγια: φορολογικό σύστημα σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό» συνέχισε, επισημαίνοντας όμως πως αυτό το φορολογικό «δεν μπορούμε να το φέρουμε από τη μια μέρα στην άλλη».

Στο πλαίσιο αυτό, αν και υπογράμμισε πως στόχος είναι οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές «και προς τα εκεί κινούμαστε», σημείωσε πως «θα πάμε σταδιακά, γιατί στο μεταξύ πρέπει να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα». Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε πως «όσο πιάνουμε τους στόχους μας, τόσο θα μπορούμε να κατεβάζουμε κι άλλο τους συντελεστές, όπως το ΦΠΑ για την εστίαση, που δεν μπορούμε να τον κατεβάσουμε τώρα».

Για το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, υπογράμμισε ότι αυτό «πρέπει να είναι απλό και δίκαιο, να υπακούει στην αρχή «περισσότεροι φόροι από όλους και λιγότεροι φόροι από τον καθένα». Επιπλέον ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι «το νέο φορολογικό πρέπει να ελαφρύνει τα χαμηλά εισοδήματα, να αντιμετωπίζει με ενιαία κλίμακα τα εισοδήματα από εργασία, ενοίκια και ατομική δραστηριότητα και να προβλέπει ρυθμίσεις για τα τέκνα». Κατέληξε δε λέγοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την καταγραφή και τον έλεγχο του συνόλου των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων.

Τις τελικές αποφάσεις για την διαμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται να λάβουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι θα συναντηθούν την Πέμπτη.
---------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------------