Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Πληροφοριακό σημείωμα κ. Μανόλη Δαπόντε

Eκ   μέρους αρκετών παλαιών   μελών του Κυθηραϊκού Συνδέσμου.                 
                                                                Κύθηρα –Χώρα- 8/12/2012.
  Πληροφοριακό σημείωμα.
Στις αρχές του έτους 2011 διαπιστώσαμε ότι είχαν καθαιρεθεί από τη θέση τους οι πινακίδες και οι φωτογραφίες των ευεργετών  του Κυθηραϊκού Συνδέσμου.
Η ενέργεια αυτή είναι αντίθετη με τα οριζόμενα στο καταστατικό του σωματίου, στο άρθρο 22 του οποίου διαβάζουμε αποσπασματικά:  
(…) Μεγάλοι δε ευεργέται  οι δωρούμενοι ποσόν πέντε χιλιάδων μιάς δραχμών και άνω. Τα ονόματα τούτων αναγράφονται επί πολυτελούς πίνακος αναρτώμενου εν τη αιθούση των συνεδριάσεων του Δ/κού Συμβουλίου.
Οι εν λόγω πινακίδες όπως  και οι φωτογραφίες των μεγάλων ευεργετών του Συνδέσμου Νικολάου  και  Μελπομένης   Λιβανού, καθώς και των γονέων αυτής Δημητρίου Στάη και της συζύγου του με ομόφωνες αποφάσεις των τότε Δ/Σ είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις που όλοι γνωρίζουμε και στις οποίες ήταν 45 ολόκληρα χρόνια. 
Αμέσως μόλις διαπιστώσαμε το γεγονός της καθαίρεσης, αρχίσαμε ένα μακρύ φιλικό θα έλεγα διάλογο με όλα τα μέλη του Δ/Σ, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα αλλά και χωρίς να μας εξηγήσουν ποτέ το γιατί τις καθαίρεσαν, μέχρις ότου βρήκαμε στο διαδίκτυο το  δελτίο τύπου της Αντιπεριφέρειας Νήσων  από 30/9/2011 διά του οποίου δημοσιεύτηκε ομιλία του Αντιπερειάρχη κυρίου Δημ. Κατσικάρη με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης των εθνικών ευεργετών.
(Το δ.τ. αυτό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα «νέα και ανακοινώσεις των Κυθήρων του κ. Λαμπρινίδη, δεν το δημοσιεύω γιατί είναι τρεις σελίδες Α4, Υπάρχει στην πιο πάνω ιστοσελίδα όπως  και στο αρχείο μου και όποιος θέλει ας ζητήσει να το, διαβάσει ή και να του το αποστείλω). 
Σκεφθήκαμε τότε να αναρτήσουμε και εμείς μία επιστολή διαμαρτυρία στο διαδίκτυο την οποία γράψαμε στις 2/11/2011, αυτήν θα την δείτε  πιο κάτω.
Διαβάστε στο Υ.Γ. για πιο λόγο  δεν την δημοσιεύσαμε τότε και την κρατήσαμε έως τις 14/7/2012, (8 και μισό μήνες υπομονή) προσπαθώντας να πείσουμε τους παραβάτες να διορθώσουν την απρέπεια.
Τελικά αφού δεν μπορέσαμε να τους πείσουμε, την δημοσιεύσαμε στις 14/7/2012 και ταυτόχρονα δώσαμε χέρι με χέρι αντίγραφο στον Πρόεδρο του Συνδέσμου. 
Δυστυχώς και πάλι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, οπότε αποφασίσαμε να καταγγείλουμε την παράβαση στην αρμόδια προϊστάμενη αρχή δηλαδή στον  Αντιπεριφερειάρχη. Την καταγγελία αυτή που φέρει ημερομηνία 31/7/2012. Παραθέτουμε εν συνεχεία:

    1ον  Η επιστολή που αναρτήσαμε στο διαδίκτυο και δόθηκε χέρι με χέρι στον Πρόεδρο.  
Μανόλης Δαπόντε 
Κύθηρα 80100 τηλ/φαξ 27360 31208 Κύθηρα 14/7/2012
Προς το Συμβούλιο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Κύθηρα
Ανοιχτή Επιστολή:
Κύριε Πρόεδρε κύριοι Σύμβουλοι,
Στο διαδίκτυο πρόσφατα διαβάσαμε την πιο κάτω ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης των Εθνικών ευεργετών:
(…) Σήμερα αποτείνουμε φόρο τιμής και φέρνουμε στη μνήμη μας ευλαβικά όλους εκείνους που σε χαλεπούς καιρούς για το γένος και τον τόπο έδωσαν το δικό τους βροντερό παρών συμβάλλοντας αποφασιστικά στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του χειμαζόμενου λαού, στη διαμόρφωση του νεοελληνικού μας πολιτισμού, (…) στην αναγέννηση της Ελλάδος. (…) Οι μεγάλοι ευεργέτες συνεχίζουν την πολυσήμαντη προσφορά τους ασταμάτητα(…)
Είναι γνωστό ότι, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος- μορφωτικό κέντρο, ιδρύθηκε το 1909. Κατά τας πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, έχτισε την πρώτη του αίθουσα, με τη συμπαράσταση ευεργετών των οποίων τα ονόματα αναγράφονται στην γνωστή πινακίδα που ήταν έκτοτε αναρτημένη (100 χρόνια!!! ) στην αίθουσα, (παλιά και καινούρια), όπως άλλωστε ορίζει το καταστατικό του Σωματείου άρθρο 22. (Αντιγράφω αποσπασματικά): (…) Δωρηταί και ευεργέται(…) Τα ονόματα αυτών αναγράφονται επί πολυτελούς πίνακος αναρτώμενου εν τη αιθούση των συνεδριάσεων. (…)
Στο άρθρο 2 του καταστατικού μεταξύ των σκοπών του αναφέρετε και η ηθική και υλική υποστήριξη παντός έργου προορισμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της επαρχίας Κυθήρων. Στο πλαίσιο του άρθρου αυτού, ο Σύνδεσμος κατά τη διάρκεια της χρυσής του δεκαετίας -1961-1971-υιοθέτησε και κατασκεύασε το λιμενικό έργο Καψαλίου, το ολοκλήρωσε σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε χρόνο και κόστος ρεκόρ και το παρέδωσε στον τόπο. Την ίδια περίοδο έχτισε την καινούργια του Αίθουσα κ.ά. Στα πολύ σημαντικά αυτά έργα του Συνδέσμου, έδωσαν δυναμικό παρόν πολλοί ευεργέτες των οποίων τα ονόματα ανεγράφησαν σε πίνακα ο οποίος επί 50 έτη ήταν αναρτημένος σύμφωνα με το καταστατικό, αλλά και κατόπιν αποφάσεως του τότε Δ.Σ., σε εμφανές σημείο της Αίθουσας.
Από τους πρώτους μήνες του 2011, έχουν καθαιρεθεί οι πίνακες και οι φωτογραφίες των ευεργετών. (Πρόσφατα –περίπου τον Απρίλιο τ.ε.) επανατοποθετήθηκαν μόνο οι πίνακες, σε εντελώς ακατάλληλο και αόρατο σημείο.)
Η ενέργεια αυτή είναι εντελώς αντίθετη με το καταστατικό και κρίνεται ασέβεια προς τους ευεργέτες. Εξ άλλου, αφαιρείτε ένα ευγενές κίνητρο για μελλοντικούς ευεργέτες και μάλιστα σε καιρούς δυστυχώς, ξανά χαλεπούς. Σας παρακαλούμε για την άμεση επανατοποθέτηση τους στη θέση που τις είχαν τοποθετήσει με αποφάσεις τους τα τότε Δ.Σ. 

                                                            Με τιμή 


Μαν. Δαπόντες, Επίτιμος πρόεδρος του Κ.Σ. και αντιπρόεδρος τη χρυσή εκείνη περίοδο.

Υ.Γ. Η επιστολή γράφτηκε στις 2/11/2011. Αποφασίστηκε τότε να μη δημοσιευτεί για ευνόητους λόγους. Δυστυχώς και επειδή όλες οι φιλικές παραινέσεις απέτυχαν, την παρουσιάζουμε τώρα και επιφυλασόμεθα και για όποιες νόμιμες περαιτέρω ενέργειες.

 2ον)   Η επιστολή καταγγελία που απεστάλη στο Αντιπεριφερειάρχη:
                  Μανόλης Δαπόντε
Συνταξιούχος, συγγραφέας, επίτιμος πρόεδρος
            του Κυθηραϊκού  Συνδέσμου    σημ.1
   Κύθηρα Χώρα 80100 τλεφ/φαξ 27360 31208
                                      Κύθηρα 31/7/ 2012
Προς τον αξιότιμο Αντιπεριφερειάρχη νήσων  Πειραιά κύριο   
                          ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗ               Πειραιά.                                                                             
Θέμα: καταστρατήγησης καταστατικού Σωματείου
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη:
Σας επισυνάπτω επιστολή που αναρτήσαμε στο διαδίκτυο η οποία τα λέει όλα. Αξίζει να δείτε στην πίσω σελίδα κάποια από τα πολλά σχόλια όπως αυτά των δύο πανεπιστημιακών, των του Γ Καλλίγερου καθηγητή σε Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο και της Δρ Μαρίας Ρόζας Λογοθέτη.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη με ιδιαίτερο φάκελο σας αποστέλλω το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Φουρτούνες στα Κύθηρα»  στο οποίο  έχω καταγράψει με ντοκουμέντα όλη εκείνη τη δραστηριότητα στα πλαίσια της οποίας αλλάξαμε την πορεία του νησιού μας και συγκινήσαμε αξιόλογους συμπατριώτες που έδωσαν βροντερό παρών (δική σας φράση)  σε όλη εκείνη την απίστευτη ιεραποστολή.
Πολύ σας παρακαλώ κύριε Αντιπεριφερειάρχη, καλέστε στην τάξη τους ιερόσυλους.  
                                                  Με ευχαριστίες  και τιμή.

                                                                            Μανόλης Δαπόντε
Σημ. 1  Ο Πρόεδρος του Κ/Σ πρόσφατα μου ανήγγειλε ότι με έχουν ανακηρύξει επίτιμο Πρόεδρο .
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Μανόλης Δαπόντε Κύθηρα-Χώρα- email  dapontema@gmail.com 
---------------------------------------------------------------------------------------