Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Επερώτηση για την Υγεία



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24-12-2012
Ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος κ. Παναγιώτης Μελάς και Τομεάρχης Υγείας, μιλώντας στην Βουλή σε επερώτηση για την Υγεία, μεταξύ άλλων τόνισε:

Οι τελευταίες Κυβερνήσεις με την υποταγή στην Τρόικα και στο ΔΝΤ και την εφαρμογή των Μνημονίων έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση τον Ελληνικό λαό.

Κανένας Τομέας δεν λειτουργεί με την ίδια απόδοση όπως, πριν την εφαρμογή των Μνημονίων. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και ο χώρος της Υγείας, ο οποίος σήμερα επιβάλλεται να λειτουργεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιβάλλεται η Κυβέρνηση να προσφέρει όσο το δυνατό καλύτερες υπηρεσίες Υγείας στους πολίτες προκειμένου να μπορέσουν να αντέξουν την πολύ δύσκολη οικονομική στενωπό που διερχόμεθα.

Δυστυχώς όμως, έχουν υποβαθμισθεί όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και ο ασθενής αναγκάζεται να βάζει βαθειά το χέρι στην άδεια του τσέπη, προκειμένου να πληρώσει ιατρούς, εξετάσεις, φάρμακα, ακόμη και τηλεφωνικά ραντεβού.

Δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνοντας την Πρωτοβάθμια περίθαλψη και σήμερα καλύπτει 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Δημιουργήθηκε για να προσφέρει καλύτερες ή χειρότερες υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς; Η πραγματικότητα είναι ότι προσφέρει πολύ χειρότερες απ’ ότι προσέφεραν πριν τα Ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό οφείλεται στη μη χρηματοδότηση του.

Άλλο όμως χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και άλλο κρατική σπατάλη, που έχει λεχθεί κατ επανάληψη ότι συμβαίνει στο χώρο της Υγείας. Η διαχρονική κρατική σπατάλη είναι ένας από τους λόγους που φτάσαμε σε αυτή την οικονομική κατάσταση, όχι μόνο στο χώρο της Υγείας, αλλά και παντού.

Όμως, τι γίνεται με τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ, σήμερα ΕΟΠΥΥ τα οποία δεν προβαίνουν, παρά στο 5% έως 10% των εξετάσεων λόγω έλλειψης αναλώσιμου υλικού. Τους στέλνουν έξω, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται 15% ο ασθενής και 85% ο ΕΟΠΥΥ, επί του κόστους των εξετάσεων και να χρεώνεται εκατομμύρια ευρώ.

Προβλήματα υπάρχουν και στη λειτουργία των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Και αυτό είναι αρνητικό για την υγεία των ασθενών. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και κυρίως νοσηλευτικού.

Ενδεικτικά σας αναφέρω το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά Πειραιά, το οποίο από τις 420 νοσηλεύτριες που έπρεπε να έχει, σήμερα έχει γύρω στις 200, ούτε τις μισές, με αποτέλεσμα από τα 6 χειρουργικά κρεβάτια να λειτουργούν μόνο τα 4 με ελάττωση χειρουργείων γύρω στο 30% και αυτό έχει επιπτώσεις στους ασθενείς.

Επίσης, έχουμε μεγάλη έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας. Λειτουργούν 540 κλίνες, ενώ χρειάζονται πολύ περισσότερες. Το απαράδεκτο είναι ότι 154 κλίνες πλήρως εξοπλισμένες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και μέχρι τις αρχές του 2013 άλλες 40-50 κλίνες κινδυνεύουν να κλείσουν. 

Λόγω της έλλειψης αυτής, μόνο στην Περιφέρεια Αττικής, πάνω από 1000 άτομα το χρόνο χάνουν τη ζωή τους.

Επίσης, απαράδεκτη είναι η μη διάθεση εμβολίων στους ανασφάλιστους πολίτες από Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Δημοτικά Ιατρεία.

Έτσι χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες μεταξύ των οποίων πάρα πολλά παιδιά μην έχοντας πρόσβαση σε εμβολιασμό, κινδυνεύει η ζωή τους αφού αυξάνεται η πιθανότητα νοσημάτων.

Και εδώ θέλω να τονίσω ότι πρέπει οι ανασφάλιστοι πολίτες να μπορούν να έχουν νοσηλεία στα Δημόσια Νοσοκομεία χωρίς να πληρώνουν χρήματα, αφού δεν έχουν.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά, ότι πρέπει να προσέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την Υγεία όλων των πολιτών. 

Και αυτό πρέπει να γίνει στην πράξη για να μπορέσουν να αντέξουν, όπως σας είπα, την πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο που διερχόμεθα.