Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Κατάσχεση λουκάνικων με λιστέρια

Οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων και δειγματοληψιών που πραγματοποιούν και εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, προχώρησαν στην κατάσχεση εξήντα (60) κιλών λουκάνικων τύπου Φραγκφούρτης τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως μη ασφαλή και επιβλαβή για την υγεία με κωδικό αριθμό έγκρισης ΙΜΡ 52 , σε συσκευασία των 370gr και ημερομηνία λήξης 22-2-2013, σε εργαστήριο αλλαντοποιίας στο Ν. Φάληρο Πειραιά.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του μικροβιολογικού εργαστηρίου τροφίμων του ΕΦΕΤ, ανιχνεύθηκε το μικρόβιο Listeria monocytogenes. Η συγκεκριμένη παρτίδα δεν διατέθηκε στην κατανάλωση και καταστράφηκε βάσει της ισχύουσας Κτηνιατρικής Νομοθεσίας. Κατά τον έλεγχο δεν βρέθηκαν άλλες παρτίδες του ιδίου προϊόντος.

Μετά τα παραπάνω δόθηκε άμεσα εντολή στην εταιρία και προέβη στην προσωρινή διακοπή της γραμμής παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος και στην εφαρμογή των απαραίτητων διορθωτικών μέτρων, όπως αυτά καταγράφονται στο σχέδιο HACCP (ISO 22000:2005) που τηρεί και εφαρμόζει η εταιρία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ