Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Η μάχη των... πρώην για μια καρέκλα στις ΔΕΚΟ

Η μάχη των... πρώην για μια καρέκλα στις ΔΕΚΟ


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες δύο πρώην βουλευτές της ΝΔ περνούν καθημερινά από το Μέγαρο Μαξίμου. «Ωχ, έχουμε κι αυτούς» αναφωνούν κάθε φορά που τους αντικρίζουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, γνωρίζοντας ότι ενδιαφέρονται για συγκεκριμένες ΔΕΚΟ και πιέζουν με την παρουσία τους για να επισπευσθεί ο διορισμός τους. Τέτοιου είδους υποσχέσεις έχει μοιράσει αφειδώς το πρωθυπουργικό γραφείο μετά το καλοκαίρι σε βουλευτές που απέτυχαν να επανεκλεγούν, παρά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι για τις ΔΕΚΟ θα προτιμηθούν τεχνοκράτες και μάνατζερ και όχι πολιτευτές.
Στον πειρασμό των υποσχέσεων προς πολιτευτές τους υπέκυψαν τελικώς και το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ με αποτέλεσμα να βγαίνει η κυβέρνηση βαθιά εκτεθειμένη και αναγκασμένη να αποσύρει ορισμένες από τις επιλογές της.

Σύσκεψη των αρχηγών
Οπως πληροφορείται το «Βήμα της Κυριακής» το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει από τον νέο κύκλο των κομματικών διορισμών και τις αντιδράσεις οργής που προκαλεί στην κοινή γνώμη, παραπέμπεται στην προσεχή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με το ΠαΣοΚ μάλιστα να απαιτεί να παγώσουν προς το παρόν όλοι οι διορισμοί σε ΔΕΚΟ, αλλά και οι τοποθετήσεις διοικήσεων σε νοσοκομεία και στα γραφεία περιφερειακών διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το πρώτο θύμα των αντιδράσεων που υπήρξαν από τον «λόχο» των πολιτευτών που έραβαν κοστούμια για κυβερνητικό αξίωμα ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Δ. Κοντός. Το Μαξίμου τον είχε επιλέξει για να αντικαταστήσει τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Η. Κικίλια, ο οποίος είχε επιλεγεί και από τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων. Οι διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τη μια και η εμπλοκή του ονόματος του κ. Κοντού στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου από την άλλη, ανάγκασαν την κυβέρνηση να «παγώσει» τον διορισμό του και στον ΟΑΕΔ θα παραμείνει ο κ. Κικίλιας.
Κάτι αντίστοιχο είναι πιθανό να συμβεί και με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Αθ. Ζηλιασκόπουλο, τον οποίο η κυβέρνηση σκόπευε να αντικαταστήσει με τον δικηγόρο, πρώην πρόεδρο της Ολυμπιακής και φίλο του πρωθυπουργού κ. Δ. Κούκη. Ο κ. Ζηλιασκόπουλος είναι το πρόσωπο-κλειδί στη συμφωνία της κυβέρνησης και της Cosco με τη Ηewlett-Packard για τη μεταφορά του εμπορευματικού της κέντρου από την Αμβέρσα και το Αμβούργο στον Πειραιά. Λέγεται μάλιστα ότι προετοιμάζει και μια νέα αντίστοιχη συμφωνία με ακόμη μεγαλύτερη εταιρεία, ενώ την παραμονή στη θέση του ζητά τώρα το ΠαΣοΚ, το οποίο αρχικώς ζητούσε την αντικατάστασή του! Την απόφαση θα λάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν αποκλείεται πλέον να αξιοποιηθεί ο κ. Κούκης σε άλλη θέση. 
Ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί και η απόφαση να τοποθετηθεί επικεφαλής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Βερναρδάκης.  Ο κ. Βερναρδάκης ήταν ο πατέρας των stages που σηματοδότησε μια νέα μορφή ρουσφετολογικών προσλήψεων και μια διαδικασία που κατήργησε το ΠαΣοΚ όταν ανέλαβε την εξουσία το 2009. Προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στον διορισμό του, αλλά επισήμως δεν έχει τίποτα ανακοινωθεί.
Ζητήθηκε επίσης ήδη η αντικατάσταση του ιδιαίτερα επιτυχημένου διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Θ. Σαρρή. Για τη θέση του προορίζεται σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Β. Εξαρχος.
Στην πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν να μην επαναληφθούν στους διορισμούς στις ΔΕΚΟ τα λάθη του opengov.
Αλλά στη συνέχεια η κατάσταση ξέφυγε. Η ΝΔ επιδίωξε να διορίσει σε κρατικές θέσεις πολιτευτές που στήριξαν Σαμαρά στη μάχη της διαδοχής Καραμανλή. Το ΠαΣοΚ θέλησε να διορίσει στελέχη από περιοχές που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή με βουλευτή. Και η ΔΗΜΑΡ μπήκε και αυτή στον πειρασμό να διορίσει ορισμένους πολιτικούς της φίλους. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί η διαδικασία σε μια νέα πελατειακή μηχανή, όπου δεν είχαν και πάλι καμιά σημασία η αξιοκρατία, τα προσόντα και η προϋπηρεσία.
Το ζήτημα θα συζητηθεί στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ως τότε το ΠαΣοΚ ζήτησε να μην προχωρήσει κανένας διορισμός. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος λέγεται ότι απαίτησε από τον κ. Σαμαρά να παγώσουν όλοι οι διορισμοί διοικήσεων στα νοσοκομεία και όλες οι αλλαγές στους περιφερειακούς διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  
Ετσι προς το παρόν παγώνει και ο διορισμός του κ. Γρ. Αποστολάκου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, του γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ για τον ΟΓΑ και του πρώην υπουργού Επικρατείας και πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Αγγ. Τόλκα στον ΕΛΟΤ. 
Το ίδιο ισχύει και με τη στελέχωση των διοικήσεων στα επικουρικά ταμεία, όπου οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στην τοποθέτηση του προέδρου του ΕΤΑΜ κ. Ι. Μπούρχα, ο οποίος στο παρελθόν ήταν πρόεδρος στο εργατικό κέντρο Αλμυρού!
Στο ΙΚΑ συμφωνήθηκε να παραμείνει διοικητής ο διευθυντής του ΠαΣοΚ κ. Ρ. Σπυρόπουλος, ενώ υποδιοικητής θα αναλάβει ο υποψήφιος βουλευτής Φωκίδας με τη ΝΔ κ. Κ. Παπαθανασίου.
Φαίνεται πάντως ότι παρά και τις αντιδράσεις, ορισμένοι διορισμοί με κομματικά κριτήρια θα προχωρήσουν. Στην εταιρεία Αττικό Μετρό θα τοποθετηθεί ο κ. Α. Σελιανάκης, πρώην πρόεδρος στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας επί ΝΔ, και στα ΚΕΚ-ΕΛΤΑ ο υποψήφιος βουλευτής κ. Μ. Γάκης. Στον οργανισμό ΕΛΓΟ - Δήμητρα θα τοποθετηθεί ο υποψήφιος βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Κ. Μπέσης, στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων θα τοποθετηθεί ο κ. Στ. Αγιάσογλου, υποψήφιος βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο κ. Ν. Παπαθανάσης, πρώην πρόεδρος του κέντρου ελληνικών δημοσίων επιχειρήσεων, θα αναλάβει τα μαζικά μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ), ενώ τον ΟΑΣΑ θα αναλάβει ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Αλέξανδρος Δελούκας. Στον ΕΦΕΤ τοποθετήθηκε ήδη ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσιάλτας, στη θέση του πρώην νομάρχη κ. Ι. Μίχα. Το ΠαΣοΚ θα διορίσει και τη διοίκηση των κεντρικών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν κλείσει αντίστοιχα τα ονόματα των προερχομένων από το ΠαΣοΚ Π. Σταμπουλίδη και Π. Κακαφίκα.
Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο οικονομολόγος κ. Αλ. Κοτσαμπόμπουλος θα αναλάβει την προεδρία της ΓΑΙΟΣΕ, ενώ για τη θέση της βοηθού Συνηγόρου του Καταναλωτή έχει προταθεί η κυρία Ελένη Μαγείρου, η οποία είναι στέλεχος του κόμματος στα Κύθηρα και ασχολείται με την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Για τη θέση του προέδρου των ΕΛΤΑ έχει προταθεί ο κ. Κ. Μελαχρινός.

Δύο συνεταίροι σε δύο ΔΕΚΟ
Μια ακόμη απίθανη περίπτωση ρουσφετολογικών διορισμών στην Ελλάδα του 2012 είναι και η τοποθέτηση δύο συνεταίρων σε διαφορετικές κρατικές θέσεις. Ο κ. Δ. Πανωζάχος, υποστηρικτής του κ. Σαμαρά, πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου και υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, θα τοποθετηθεί στην υπό αποκρατικοποίηση Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Ο κ. Πανωζάχος διατηρεί λογιστική εταιρεία με τον κ. Κώστα Ταγγίρη, επίσης κομματικό στέλεχος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα τοποθετηθεί εκτελεστικός αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης!
 ------------------------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ-Βασίλης Χιώτης
-------------------------------------------