Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Νέα ποιητική συλλογή του Γιώργου Λευθέρη

Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, η νέα ποιητική συλλογή του συμπατριώτη μας Γιώργου Λευθέρη (Κατελούζου), με τον τίτλο «Το Όνομά μου». 

Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο ποίησης του ιδίου, αφού το 1977 είχε εκδώσει τη συλλογή «Φινιστρίνι», εμπνευσμένη από τα ταξίδια του ως πλοιάρχου του εμπορικού Ναυτικού. 

Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα γραφής από το βιβλίο:
Το Όνομα του Γιώργου Λευθέρη 

«Ο Γιώργος Λευθέρης έχοντας γευτεί και αποτυπώσει σε παλαιότερα  ποιήματα τον οίστρο της ζωής, με φιλοπερίεργη σκέψη και ορθάνοιχτες, διψασμένες αισθήσεις, εξακολουθεί σήμερα να γράφει ποίηση με την ίδια ειλικρίνεια και αγνότητα.  [……..]

Όταν η ύπαρξη λιγοστεύει, επιλέγει αντί της νοσταλγίας να αντικρύσει γυμνό το παρόν και να μιλήσει ευθέως για τη θλίψη της φθοράς. 
Ανυπέρβλητα υπαρξιακά ερωτήματα παίρνουν τη θέση του ενθουσιασμού και της αισιοδοξίας. 

Η τυχαιότητα παλεύει με τη νομοτέλεια, το άγνωστο με το συγκεκριμένο, το μάταιο με το σημαντικό. Η λογική συγκρούεται με το ένστικτο, όταν αυτό υπόσχεται τις τελευταίες αχτίδες ελπίδας και ζωής. [……..]. 

Η λύτρωση δε χαρίζεται από πουθενά. Ο ποιητής την αναζητά απεγνωσμένα, για να του αποκαλυφθεί στην ύστατη εμπειρία αγάπης, τη χαρά για τη συνέχιση της ζωής μέσα από άλλους, γνωστούς κι αγαπημένους, αλλά και αγνώστους. [………..]

Πρόκειται για το μοναδικό αποτύπωμα ενός ανθρώπου που τίμησε τη ζωή, επάνω στο θεόρατο βιβλίο του κόσμου. «Το Όνομα» του Γιώργου Λευθέρη.»

(Από το επίμετρο της Κατερίνας Μαριάτου)
 
"ΦΥΓΗ "

"Έφυγες γιατί φοβήθηκες τα ίδια βήματα σου μη σε προδώσουν οι φωνές που τριγυρνούν στη ρούγα μη στείλουν αναπάντεχα ντελάληδες να κλέψουν τ' όνομά σου και απομείνεις μοναχός παντέρημος στη στράτα. Φοβήθηκες και φυγάδεψες τον άλλον εαυτό σου."