Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΔΙΝΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ...ΒΟΡΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ!

Βορά στα μονοπώλια θέλει να παραδώσει η συγκυβέρνηση, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών, επιδίωξη που έκανε χτες ξεκάθαρη με τον πιο προκλητικό τρόπο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κ. Μουσουρούλης, «ανοίγοντας» την ημερίδα για τη νησιωτική πολιτική που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ. 
 
Ο υπουργός αφού μετέτρεψε σε «κουρελόχαρτο» κάθε μελέτη που αφορά στις αναπτυξιακές και παραγωγικές δυνατότητες (γεωθερμική ενέργεια, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ορυκτό πλούτο, αλιεία κ.ά.) των νησιών και επιστράτευσε τη θεωρία της Ψωροκώσταινας, ανέδειξε ως «σωτήρες» των νησιωτών τις αγορές, τους επιχειρηματικούς ομίλους. 
 
Με βάση τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης, το μεγάλο κεφάλαιο θα βάλει στο χέρι ένα χώρο γεωστρατηγικής σημασίας και από πάνω θα τους εξασφαλίσει ζεστό χρήμα από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
 
Ο Κ. Μουσουρούλης ανέφερε για τα νησιά: «Θυμίζω: Το μικρό μέγεθος και τη μικρή αγορά, τους περιορισμένους πόρους και το εύθραυστο περιβάλλον, τη χαμηλή προσπελασιμότητα», και συνέχισε χωρίς να αναφέρει πάνω σε ποιες μελέτες και επιστημονικά στοιχεία αναφέρεται: 
 
«Τα νησιά είναι αδύνατον να παράγουν μαζικά και σε χαμηλό κόστος. Συνεπώς, στροφή σε επώνυμα αγαθά και υπηρεσίες βασισμένα σε παραδοσιακούς τοπικούς πόρους και τεχνογνωσία, ώστε να είναι ανταγωνιστικά στις αγορές. 
Τα νησιά δεν έχουν άφθονους φυσικούς πόρους. Συνεπώς, μείωση της χρήσης κρίσιμων και "ακριβών" πόρων όπως το έδαφος, το νερό, η ενέργεια αλλά και παράλληλη ανακύκλωση κάθε είδους αποβλήτων. 
 
Οι νησιώτες δεν έχουν ισοδύναμες ευκαιρίες για την ικανοποίηση των αναγκών τους με τους μη νησιώτες. Συνεπώς, βελτίωση της παροχής υπηρεσιών δικτύων, ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και ενίσχυση αρμοδιοτήτων».

Οπως ανέφερε, με βάση αυτές «τις παραδοχές», η «στρατηγική» για τα νησιά συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «νησιά ποιοτικά, πράσινα και ίσων ευκαιριών», «για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία, γνωστή ως "Ευρώπη 2020"». 
 
Επιπλέον, το παραπάνω τρίπτυχο «συνιστά, σύμφωνα με τον Μουσουρούλη, τους θεματικούς στόχους που έχει προσδιορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης στους οποίους επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο πλαίσιο της "Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης"», όπως θα λέγεται το ΕΣΠΑ 2014 - 2020, ενώ, όπως σημείωσε, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη έτοιμο και σχετικό με αυτά νομοσχέδιο το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τη βδομάδα που τρέχει.
 
Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κ. Μουτζούρης, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για νησιωτική πολιτική όταν καταργούμε τις ΔΟΥ, νοσοκομεία σε νησιά, όταν έχουμε επιμήκυνση του χρόνου προσπέλασης των νησιών». Αμέσως μετά αποχώρησε.
 
Για τη μείωση των επιδοτήσεων γκρινιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
 
 
Το λόγο πήρε και ο Ν. Συρμαλένιος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημείωσε διατυπώνοντας τις θέσεις του κόμματός του, «ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για νησιωτική πολιτική χωρίς υπηρεσίες και όταν περικόπτονται οι επιδοτήσεις στην ακτοπλοΐα», δηλαδή οι επιδοτήσεις στους εφοπλιστές. 
 
Ακόμα, ότι «δεν μπορούμε να έχουμε νησιωτική πολιτική αν δεν απαλλαγούμε, όχι από τις δανειακές συμβάσεις, από τα μνημόνια».
-----------------------------
Πηγή: Ριζοσπάστης
-----------------------------