Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Βουλή:Τροπολογία για αγροτικούς συνεταιρισμούς

Τροπολογία που ρυθμίζει εκκρεμότητες του νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, κατατέθηκε σήμερα, προστιθέμενη στο νομοσχέδιο για τις εταιρείες διαχείρισης κινητών αξιών.


Η τροπολογία δίνει στους συνεταιρισμούς που θα κάνουν αίτηση πρώτης εγγραφής στο μητρώο των αγροτικών συνεταιρισμών, παράταση προθεσμιών μέχρι την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, για την κάλυψη του ορίου των 30.000 ευρώ του συνεταιριστικού κεφαλαίου,  με εναλλακτική δυνατότητα την συγχώνευσή τους με άλλους συνεταιρισμούς μέχρι την ίδια ημερομηνία. Μέχρι την 1η Ιουλίου παρατείνεται και η θητεία των διοικήσεων των συνεταιρισμών και της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως επίσης και η δυνατότητα μετατροπής των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, ή αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Επίσης, η τροπολογία απαλλάσσει προκαταβολικά τους εκκαθαριστές των αγροτικών συνεταιρισμών, των συνεταιριστικών ενώσεων, των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, των Κοινοπραξιών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και των Κεντρικών Συνεταιριστικών Ενώσεων, από κάθε ποινική δίωξη ή άλλη αστική ή ποινική ευθύνη, για τα χρέη των ενώσεων αυτών προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσης των χρεών αυτών.

Η τροπολογία εισήχθη προς συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διαμαρτυρήθηκε για την εισαγωγή της σε «άσχετο» νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αντί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
---------------------
Πηγή: enikos.gr
---------------------