Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Νέα Πανελλήνια πρωτιά για το πρώτο δημοτικό σχολείο Σκάλας

Στο αμφιθέατρο του λυκείου Καλαβρύτων έλαβε χώρα την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου μια λιτή και συγκινητική τελετή για την 69η επέτειο του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς κατακτητές.


Σε αυτήν την εκδήλωση απονεμήθηκαν τα βραβεία ποιήσεως για μαθητές και μαθήτριες, που έλαβαν μέρος στο ποιητικό διαγωνισμό με τίτλο: «ΑΘΛΟΝ ΠΟΙΗΣΕΩΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑΣ 2012», με θέμα το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Πρώτο Πανελλήνιο βραβείο ποιήσεως έλαβε η μαθήτρια της έκτης τάξης (2011-2012) Αναγνωστάκου Στέλλα - Μαρία με το ποίημα της: «ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ» που μαζί με το βραβείο παρέλαβε και χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ.

Η απαγγελία της συγκίνησε το κοινό και η βουλευτής - ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου δάκρυσε την ώρα που απένειμε το βραβείο στη μαθήτρια. Εύφημη μνεία ευδόκιμης διδασκαλίας πήρε ο δάσκαλος του 1ου Δημοτικού σχολείου Σκάλας Καραμούζης Παναγιώτης και  βραβεύθηκε από το Δήμαρχο Μόρφου της Κύπρου, που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Ο Π. Καραμούζης στην ολιγόλεπτη ομιλία του αναφέρθηκε στο πως η ποίηση μπορεί να γίνει εφαλτήριο αισιοδοξίας και κοινωνικής ανέλιξης για το μαθητή και τον άνθρωπο γενικότερα. Σημαντική διάκριση για το 1ο Δημοτικό Σκάλας και γενικότερα για το Δήμο Ευρώτα. Το παρών  στην εκδήλωση έδωσε και ο Δήμος Ευρώτα δια του Αντιδημάρχου,  Διαμαντάκου Δημήτρη, ο οποίος απένειμε επαίνους στη μαθήτρια Στέλλα-Μαρία Αναγνωστάκου και στο δάσκαλο Καραμούζη Παναγιώτη για τη διάκρισή τους στην ποίηση.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας στην εκδήλωση  εκπροσώπησαν οι δάσκαλοι Δούβρης Ευάγγελος και Καραμούζης Παναγιώτης.


Το ποίημα της Στέλλας - Μαρίας

«Ημερομηνία αξιοπρέπειας»

Μέσα σε ένα σταροχώραφο περιπλανήθηκα το άγγιγμα του ανέμου με ωρίμασε.
Μαρμάρινοι σταυροί στάλαξαν στα χείλη μου ελπίδα κι όνειρο.
Η καθημερινότητά μου βάφτηκε με ασβέστη κι απλότητα.
Με μάθατε την πρώτη αλφαβήτα της αγάπης.
Λάτρεψα τον ουρανό που σας φιλοξενεί και το χωμάτινο σεντόνι που ντυθήκατε.
Δώσατε πνοή στο γκρίζο σύννεφο, κελαηδήματα πουλιών σαγήνεψαν τον ορίζοντα.
Κάτω από μια βρόχινη ομπρέλα διαβάζω την ημερομηνία της αξιοπρέπειας:
"ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 13 ΔΕΚΕΜΕΒΡΙΟΥ 1943".
-------------------------------
Πηγή: apela.gr
-------------------------------