Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Μεσσηνίας Χρυσόστομος - Έχουμε εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς

Ανάστατη είναι η ιεραρχία του κλήρου, μετά τα δημοσιεύματα και τη φημολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες για ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών μητροπολιτών και για ελέγχους από το ΣΔΟΕ.

Ήδη, μητροπολίτες, που εφέροντο ως ελεγχόμενοι, έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιων λογαριασμών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το θέμα με την ολοένα και ογκούμενη φημολογία θα πρέπει να συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο και εκείνη πλέον να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να μη συκοφαντούνται -όπως λένε- αρχιερείς.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε την άποψη ενός ιεράρχη και καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «H Εκκλησία έχει εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ελληνικής πολιτείας και στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Έτσι, όποιος αναζητεί την αυτοδικαίωσή του μπορεί να τη διεκδικήσει. Ως εκ τούτου, η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να ασχοληθεί ουσιαστικά επί του θέματος».

Σημειώνεται ότι η αρχή της ιστορίας έγινε έπειτα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ελέγχονται μητροπολίτες από το ΣΔΟΕ.

Ήδη, ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Κύριλλος, από τις 25 Νοεμβρίου έχει διαψεύσει εγγράφως τα περί «οχλήσεώς του από το ΣΔΟΕ». Ο ίδιος μητροπολίτης επανήλθε εκ νέου στο θέμα, λόγω της «επιμονής των αναφορών στον Τύπο», κάνοντας λόγο για «κατάφωρο και αδικαιολόγητο ψεύδος περί δήθεν ελέγχου του από το ΣΔΟΕ και ύπαρξης αμυθήτου περιουσίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς».

Μάλιστα ο ιεράρχης αναφέρεται στις καταθέσεις του σε Τράπεζες, σημειώνοντας ότι παρέχει τη δυνατότητα και εξουσιοδοτεί εν λευκώ όποιον ενδιαφέρεται να ελέγξει την αλήθεια των όσων έχει δηλώσει, ενώ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος του, εναντίον όσων συκοφαντούν τον ίδιο και τη μητρόπολη, που διαποιμαίνει.

Ο μητροπολίτης Περιστερίου, Χρυσόστομος, με γραπτή δήλωσή του, δεύτερη για το θέμα, επισημαίνει: «Επειδή εσχάτως γίνεται πολύς λόγος περί υπάρξεως εκατομμυρίων ευρώ εις τους προσωπικούς μου λογαριασμούς παρακαλώ όπως οιοσδήποτε κληρικός η λαϊκός έχει στοιχεία να τα καταθέσει επωνύμως εις το ΣΔΟΕ προς περαιτέρω έρευναν. Επιφυλάσσομαι να ασκήσω παν νόμιμον δικαίωμα προς την προστασίαν της προσωπικότητός μου και την αποκατάστασιν της υστεροφημίας μου».

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, με επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο κάνει λόγο για «αήθη πολεμική κατά της Εκκλησίας», χαρακτηρίζει «ασύλληπτες μυθοπλασίες, συκοφαντικές αοριστίες και προκλητικές διαδόσεις» τα δημοσιεύματα, αλλά και τις φήμες που έχουν διαδοθεί γύρω από ορισμένους ιεράρχες, και ζητεί από τον αρχιεπίσκοπο να προβεί σε ενέργειες προς το ΣΔΟΕ για να διαψευσθούν υπεύθυνα οι διαδόσεις.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, με ανακοίνωσή του αναφέρεται στο θέμα, λέγοντας μάλιστα ότι ο λογαριασμός της μισθοδοσίας του στην Τράπεζα ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο ποσό των 387 ευρώ.
Δεν παραλείπει, ωστόσο, να κάνει λόγο για «τυχόν “πεπτωκότας” αδελφούς εις τον δεινόν πειρασμόν της φιλαργυρίας» τους οποίους παραπέμπει στην «υμνολογία» της Εκκλησίας. Ειδικότερα, τονίζει: «Ει γαρ πλούτον ηγάπας, τι τω περί πτωχείας διδάσκοντι εφοίτας;».

Τέλος, εκκλησιαστικές πηγές διαψεύδουν και τα όσα υποστηρίζονται από ορισμένους ότι υπάρχει λίστα με ονόματα ιεραρχών. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «ακόμη και αν κάποιοι είχαν στα χέρια τους μια τέτοια λίστα, αυτή θα ήταν πλαστή και κατασκευασμένη».
-----------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-----------------------