Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Να δοθούν τα χρήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης στους 500 αγρότες της Λακωνίας ζήτησαν βουλευτές της περιοχής από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, πραγματοποίησε το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, επίσκεψη στη Λακωνία. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ε.Α.Σ. Λακωνίας, η Βουλευτής κα Φεβρωνία Πατριανάκου, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού.

Είναι αλήθεια, είπε η Λάκαινα Βουλευτής απευθυνόμενη στον κ. Τσαυτάρη, ότι «με τρόπο άκομψο σας ζήτησα στη Βουλή να έρθετε στη Λακωνία. Ήξερα όμως ότι η Λακωνία χρειάζεται και τον Υπουργό και τον Καθηγητή».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση της κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, συνοπτικά προσέθεσε τα παρακάτω: Παράγουμε, ποιοτικά προϊόντα και στον αγροτικό και στον κτηνοτροφικό τομέα. Δεν επιθυμούμε, όμως, τη διακίνηση των προϊόντων μας «χύμα». Επιθυμούμε την ενσωμάτωση της υπεραξίας στο παραγόμενο προϊόν μέσω της συνέργειας πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.

Είναι αναγκαία, η μείωση του κόστους παραγωγής κυρίως μέσω της μείωσης της τιμής των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των κτηνοτροφικών φαρμάκων. Απαιτείται, η οργανωμένη ανάπτυξη των ζωοτροφών και στο νομό μας.

Οι κάνουλες της τραπεζικής ρευστότητας κλείνουν όλο και περισσότερο για τους Αγρότες. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Αποτελεί άρρηκτη ανάγκη η αύξηση της ρευστότητας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Απαιτείται η αύξηση των ορίων των ανοιχτών δανείων των αγροτών (ΑΔΑ).
Η Λακωνία έχει υποδομές για να αναπτυχθούν δομές εκπαίδευσης για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Είναι ζήτημα τιμής για την Ελληνική Πολιτεία να δώσει στους 500 αγρότες και κτηνοτρόφους της Λακωνίας τα χρήματα τους (την ενιαία ενίσχυση του 2012). Περιμένουν να ζήσουν από αυτά. Η 15η Δεκεμβρίου είναι πλέον πολύ κοντά. Δεν περιμένουν από εμάς μεγάλα λόγια. Περιμένουν αυτά που δικαιούνται και τους χρωστάει η Πολιτεία, είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η Βουλευτής.

Απαντώντας στη Λάκαινα Βουλευτή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε τα ακόλουθα: Σας είπα ότι θα έρθω στη Λακωνία και ήρθα. Όλος ο κόσμος συνωμοτεί υπέρ των ποιοτικών μας προϊόντων. Θα ανακοινώσουμε, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, τα αποτελέσματα του μέτρου για τη μεταποίηση. Πάνω από 330 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα ενισχυθούν. Ολοκληρώνονται 7.700 σχέδια βελτίωσης στον πρωτογενή τομέα.

Έχουμε δημιουργήσει ταμείο εγγυοδοσίας για να υποστηρίξουμε τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών και την ενίσχυση των μεταποιητών. Θα ανακοινώσουμε επίσης τη δημιουργία ενός κεφαλαίου δανείων, με επιδότηση του επιτοκίου των δανείων κατά δύο έως τρεις μονάδες, για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Χωρίς εκπαίδευση, έρευνα και τεχνολογία δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Παιδείας. Στη νέα ΚΑΠ τα κονδύλια για την εκπαίδευση και την έρευνα θα τετραπλασιαστούν.

Σχετικά με το πρόβλημα, που έθεσε η Φεβρωνία Πατριανάκου, της καθυστέρησης της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους 500 Λάκωνες αγρότες, ο Υπουργός απήντησε ότι: «Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε… Ευτυχώς χάρις στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ τεκμηριώνουμε τα δικαιώματα των αγροτών… Λύσαμε τα προβλήματα στον Έβρο και στην Καβάλα. Τα λύνουμε και στο δικό σας νομό. Δεν έχουμε την πρόθεση – δεν πιστεύω να αμφιβάλλετε γι’ αυτό – να σταματήσουμε τα χρήματα κανενός αγρότη η κτηνοτρόφου στο νομό…»
------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------------