Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Μέχρι 2,50 ευρώ/κιλό η τιμή ελαιολάδου σε περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου

Έντονες είναι οι διακυμάνσεις στις τιμές ελαιολάδου την περίοδο που διανύουμε ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών στον ΑγροΤύπο, μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς θα παίξει η ρευστότητα στον κλάδο. 
Αυτό το διάστημα οι τιμές ξεκινούν από 2,05 και φθάνουν 2,50 ευρώ/κιλό ενώ κατά μέσο όρο αυτές κυμαίνονται στα 2,20 με 2,30 ευρώ/κιλό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συμφωνία για την πώληση κρητικού ελαιόλαδου σε ιταλικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα ιταλική εταιρεία, μέσω εκπροσώπου της, προσέφερε για ποσότητα 59.000 κιλών έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,3, την τιμή των 2,425 ευρώ το κιλό στους παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καβουσίου. Η τιμή αυτή θεωρείται ενθαρρυντική για τους ελαιοπαραγωγούς σε σύγκριση με τις περυσινές καθηλωμένες τιμές και δίνει νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Για τις εξελίξεις τόσο στην παραγωγή όσο και στις τιμές ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας καταγράφοντας την κατάσταση, λίγες μόνο ημέρες πριν την «εκπνοή» του 2012.

Μεσσηνία
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Νίκος Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ελαιώνας» - Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων: «Η τελευταία τιμή πώλησης του Α.Σ. Ελαιώνας ήταν στα 2,50 ευρώ/κιλό καθαρά στον παραγωγό.

Μέχρι πριν τις γιορτές υπήρξε μια τάση ανόδου. Στην περιοχή μας φέτος έχουμε υπερπαραγωγή, καλές αποδόσεις, χαμηλές οξύτητες και τουλάχιστον ο Α.Σ. μας έχει πάντα ποιοτικά ελαιόλαδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που πάντα έχουμε καλύτερες τιμές. Δεν ξέρουμε αν οι αυξητικές τάσεις στην Ισπανία είναι πραγματικές. Εγώ θεωρώ ότι φέτος οι Ισπανοί ανεβάζουν τις τιμές διότι φέτος δεν είναι η χρονιά τους».

Λακωνία
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Προκοβάκης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας μας τονίζει: «Αυτή την στιγμή η τιμή για το ελαιόλαδο είναι μεταξύ 2,40 με 2,45 ευρώ/κιλό και θεωρούμε ότι αν περάσουμε τις 10 Ιανουαρίου του 2013 όπου είναι η περίοδος της υπερπροσφοράς η τιμή θα ανακάμψει.

Η τιμή το προηγούμενο διάστημα είχε πέσει ακόμα και στο 2,32 ευρώ/κιλό αλλά τελικά ανέβηκε 10 λεπτά. Όσον αφορά την συγκομιδή η περιοχή μας έχει μείνει πίσω διότι η ανομβρία του φθινοπώρου είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχουν ωριμάσει οι ελιές και να έχουμε χαμηλές αποδόσεις».

Λέσβος
Για μια όψιμη αλλά πολύ καλή ποιοτικά παραγωγή κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο Διευθυντής της ΕΑΣ Λέσβου, κ. Στρατής Χατζηδημητρίου: «Η συγκομιδή φέτος στο νησί είναι όψιμη αλλά σιγά – σιγά μπαίνουμε στον κύριο όγκο της παραγωγής. Οι ποιότητες τουλάχιστον προς το παρόν φαίνονται καλές και έχουμε μεγάλες ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Όσον αφορά τις τιμές εμείς αυτή την περίοδο αγοράζουμε 2,15 ευρώ/κιλό στις τρεις γραμμές οξύτητας μετρητοίς και 2,25 ευρώ/κιλό με επιταγές έξι μηνών. Επίσης στα 1,60 ευρώ/κιλό είναι η τιμή για το βιομηχανικό ελαιόλαδο (1,70 ευρώ/κιλό με 6μηνη επιταγή). Η συγκομιδή μας φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου τον Απρίλιο».

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα ο Διευθυντής της ΕΑΣ Λέσβου μας απάντησε: «σχετικά καλή, με έντονες διακυμάνσεις ενώ κύριο ρόλο θα παίζει η ρευστότητα στον κλάδο».

Ένωση Πεζών
Τέλος, να σημειωθεί ότι στα 2,20 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 3 γραμμές καθόρισε τις τιμές παραγωγού του ελαιόλαδου η Ένωση Πεζών, μετά τη μικρή άνοδο που παρουσιάστηκε τελευταία στην αγορά. Η προηγούμενη τιμή που αγόραζε η Ένωση Πεζών ήταν 2,10 ευρώ το κιλό. Οι πληρωμές γίνονται τοις μετρητοίς.

«Θα δίνουμε αυξήσεις στις τιμές του ελαιόλαδου όταν μας το επιτρέπει η αγορά» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Γιώργος Φραγκιαδουλάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ένωση Πεζών παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά, παρεμβαίνοντας όπου αυτό είναι εφικτό και αποδίδει στους παραγωγούς όσο το δυνατόν υψηλότερη τιμή ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που επικρατούν στο εμπόριο.
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------