Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Και στα αγροτεμάχια το σύστημα αντικειμενικών αξιών το 2013

Μεγάλες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες θα φέρει το 2013 η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα και ειδικότερα σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται, όπως τα αγροτεμάχια και οι εκτός σχεδίου οικισμοί. 

Σε πρώτη φάση, θα ενταχθούν όλες οι περιοχές στο σύστημα, ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνουν οι αναπροσαρμογές των αξιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα οδηγήσουν και σε μεγάλες αυξήσεις.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος κατέχει αγροτεμάχιο έκτασης 20 στρεμμάτων, η αξία του οποίου εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού είναι 20.000 ευρώ. Αν η έκταση ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι τολάχιστον 50 ευρώ και η νέα τιμή θα προσδιοριστεί στις 100.000 ευρώ περίπου. Μέχρι σήμερα ο ιδιοκτήτης δεν φορολογούνταν για το αγροτεμάχιο, η ένταξή του όμως στο σύστημα θα επιφέρει επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 100 ευρώ. Η επιβάρυνση αυτή αυξάνεται γεωμετρικά αν ταυτόχρονα κατέχει και άλλο ακίνητο.

Αν, για παράδειγμα, έχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, η συνολική επιβάρυνση από το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων θα φτάσει τα 450 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα θα ήταν μηδενική με το αφορολόγητο για τον ΦΑΠ να προσδιορίζεται στις 200.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις του, τις προηγούμενες ημέρες, ο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, είχε πει ότι η Διεύθυνση Κεφαλαίου του υπουργείου θα εντάξει μέσα στο 2013 όλες τις περιοχές της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. «Στόχος μας είναι αυτό να γίνει μέσα στο 2013», δήλωσε. Σε ερώτηση εάν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές μέσα στο 2013, ο κ. Μαυραγάνης είχε πει ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοιο στόχο», προσθέτοντας πως «για να πάμε σε ένα αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής θα πρέπει να εντάξουμε όλες τις περιοχές».

Σε περιοχές όπου έχουν υποβαθμιστεί ή οι αγοραίες τιμές είναι αρκετά υψηλές, το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει και σε μειώσεις αντικειμενικών αξιών.

Επίσης, εξετάζεται η μείωση των συντελεστών εμπορικότητας των καταστημάτων σε περιοχές όπου πλέον και οι λεγόμενες εμπορικές αξίες έχουν υποχωρήσει αισθητά τα τελευταία χρόνια.
-----------------------
Πηγή:  lykavitos.gr
-----------------------