Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Παρατείνεται η απόσυρση παλαιών ΙΧ μέχρι το 2013


 
Τέλος στην αγωνία των εισαγωγέων, εμπόρων αλλά και καταναλωτών θέτει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτη στη Βουλή βάσει του οποίου παρατείνεται το μέτρο της απόσυρσης παλαιών ΙΧ και για το 2013, ενώ αλλάζει και ο Φόρος Πολυτελείας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει «ανάσα» ζωής τόσο στους εισαγωγείς που έχουν δει τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων να καταρρέουν τα τελευταία 3 χρόνια όσο και στους ανεξάρτητους εμπόρους στους οποίους ο Φόρος Πολυτελείας είχε κάνει απαγορευτικές τις εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ.

Ειδικότερα στο άρθρο 22 του φορολογικού νομοσχεδίου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως το μέτρο της απόσυρσης παρατείνεται έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2013 και πλέον θα αποσύρονται αυτοκίνητα τα οποία έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας έως τις 31/12/2000 ενώ μέχρι πρότινος μπορούσαν να αποσυρθούν αυτοκίνητα με 1η άδεια κυκλοφορίας έως 31/12/1998. Με αυτή την προσθήκη δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους αυτοκινήτων που δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν εξαιτίας της ηλικίας τους ή του μεγάλου κυβισμού τους να τα αποσύρουν έχοντας όφελος κατά την αντικατάστασή τους με κάποιο καινούριο ΙΧ. Μοναδική προϋπόθεση για να αποσύρει κανείς το αυτοκίνητό του με 1η άδεια κυκλοφορίας πριν τις 31/12/2000 είναι να έχει καταβάλει τα Τέλη Κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή καθώς και τυχόν οφειλομένων προηγουμένων ετών.

Το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος κ. Κωνστανίνος Τουλίτσης σχολιάζοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ανέφερε μεταξύ άλλων στην «Η» πως: «Το νέο φορολογικό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα διόρθωσης λαθών του παρελθόντος ωστόσο θα πρέπει να επισημάνω πως χρίζει περαιτέρω βελτίωσης. Ειδικότερα δεν υπάρχει πουθενά η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης στα ΙΧ τα οποία αποτελούν το μεγάλο αγκάθι για εκατομμύρια ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται συνεχώς. Παράλληλα εκτιμώ πως τα υπομνήματά μας προς την Κομισιόν φαίνεται πως απέδωσαν και στο άμεσο μέλλον είναι πολύ πιθανό να δούμε επιπλέον αλλαγές ακόμη και στον τρόπο υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης».

Φόρος Πολυτελείας μεταχειρισμένων ΙΧ
Ριζικές αλλαγές έχουμε και στον φόρο πολυτελείας που επιβάλλεται στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ καθώς στο νομοσχέδιο αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 23 πως οι ισχύοντες κλίμακες αντικαθίστανται από εκείνες που επιβάλλονται στα καινούρια.
Ειδικότερα σήμερα ο Φόρος Πολυτελείας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ κυμαίνονταν σε 10% για αυτοκίνητα με αξία από 16.000 έως 17.000 ευρώ, σε 30% για οχήματα αξίας από 17.001 έως και 19.000 ευρώ και σε 40% για αυτοκίνητα αξίας άνω των 19.001 ευρώ.

Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο ο Φόρος Πολυτελείας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ θα είναι ο ίδιος με εκείνον που επιβάλλεται στα καινούρια και προσδιορίζεται σε 10% για οχήματα με αξία από 20.000-22.000 ευρώ, σε 30% για ΙΧ με αξία από 22.001-28.000 ευρώ και σε 40% για οχήματα με αξία άνω των 28.001 ευρώ με τη διαφορά όμως πως η φορολογητέα αξία του οχήματος θα είναι μειωμένη ανάλογα με τη παλαιότητά του η οποία ορίζεται επακριβώς από το άρθρο 126 του ν. 2960/2001.

Ειδικότερα ο συγκεκριμένος νόμος ορίζει πως το ποσοστό μείωσης της φορολογητέας αξίας κάποιου ΙΧ που έχει κυκλοφορήσει σε άλλο κράτος έως 6 μήνες κυμαίνεται σε 7% ενώ εάν έχει κυκλοφορήσει από 1 έως 2 χρόνια η μείωση ανέρχεται σε 14%. Αντίστοιχα αν το εισαγόμενο μεταχειρισμένο έχει κυκλοφορήσει από 3 έως 4 χρόνια η μείωση ανέρχεται σε 28%, από 4 έως 5 έτη σε 34%, από 5 έως 6 χρόνια σε 40%, από 6 έως 7 χρόνια σε 46%, από 7-8 χρόνια σε 52%, από 8-9 χρόνια σε 57%, από 9-10 έτη σε 62% ενώ το ποσοστό αυξάνεται αντίστοιχα μέχρι τα 15 έτη που ανέρχεται σε 80%.

Παραμένει ο Φόρος Πολυτελείας στα Ηλεκτρικά ΙΧ
Διατηρείται σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο και ο Φόρος Πολυτελείας που επιβάλλεται στα ηλεκτρικά ΙΧ καθώς η εργοστασιακή τους αξία είναι πολύ υψηλότερη από τις 20.000 ευρώ. Ουσιαστικά εξακολουθούν οι τιμές των ηλεκρικών αυτοκινήτων να παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα καθώς το πιο φθηνό μοντέλο κυμαίνεται στις 45.000 ευρώ με την επιβολή του Φόρου Πολυτελείας. Σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιδοτούνται ενώ αντίθετα στη χώρα μας «τιμωρούνται»...

Πολύτεκνοι
Αλλαγές έχουμε και στις διατάξεις που αφορούν στους πολύτεκνους με 3 παιδιά οι οποίοι είχαν το δικαίωμα μόνο μία φορά να αποκτήσουν κάποιο ΙΧ με το δικαίωμα απαλλαγής από το Τέλος Ταξινόμησης. Αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο και οι τρίτεκνοι οι οποίοι κατέστησαν πολύτεκνοι μετά την απόκτηση ενός ΙΧ με απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης θα μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος και για δεύτερη φορά όπως ισχύει στους πολύτεκνους.

Αμετάβλητα τα τεκμήρια!
Ένα από τα θέματα που έχει απασχολήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες εισαγωγείς, εμπόρους αλλά και ιδιοκτήτες ΙΧ έχει να κάνει με τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία παρέμειναν αμετάβλητα παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης…

Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που δεν μειώθηκαν τα τεκμήρια έχει να κάνει με το γεγονός πως η τρόικα τα έχει συνδυάσει με την φοροδιαφυγή και παρά τις προσπάθειες στελεχών του υπουργείου Οικονομικών δεν κατάφεραν τελικά να τους πείσουν πως είναι άδικα.

Παράλληλα οι υπόλοιποι φορείς άλλων κλάδων «επαναστάτησαν» μόλις αντιλήφθηκαν πως θα μειωθούν μόνο τα τεκμήρια στα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να υπάρξουν πάρα πολλές αντιδράσεις και πιέσεις προς την κυβέρνηση. Όλα τα παραπάνω συντέλεσαν στο γεγονός να παραμείνουν αμετάβλητα τα τεκμήρια διαβίωσης έστω και αν ακόμη αυτό οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ στα γκισέ της εφορίας για να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους δημιουργώντας επιπλέον νέο έλλειμμα στα κρατικά έσοδα…
--------------------------
Πηγή: Έθνος
--------------------------