Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Αποζημιώσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ στις 12 και 21 Δεκεμβρίου και μείωση ως 30% στο ασφάλιστρο προανήγγειλε ο Χαρακόπουλος από τη Βουλή.

Στα θέματα του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, κ. Νικολάου Μωραΐτη. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου σχετικά με τις δύο επερχόμενες μεγάλες πληρωμές του ΕΛΓΑ, ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι έρχονται πληρωμές για αποζημιώσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ στις 12 και 21 Δεκεμβρίου. Επίσης ανέφερε ότι το ασφάλιστρο που πληρώνει ο παραγωγός στον ΕΛΓΑ μπορεί να μειωθεί έως και 30%.

Αναλυτικά ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε:

Αποζημιώσεις
«Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί πληρωμές από τον ΕΛΓΑ, στις 12 Δεκεμβρίου και στις 21 Δεκεμβρίου, που αφορούν ζημιές ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ. Το σύνολο των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για το 2012 θα αποπληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2013».

Έως και 30% μπορεί να μειωθεί το ασφάλιστρο που πληρώνει ο παραγωγός
«Έχω ζητήσει από τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στο Κοινοβούλιο να μου καταθέσουν σκέψεις και προτάσεις ενόψει της βελτίωσης που επιδιώκουμε στο νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ και τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής και Ζωτικής Παραγωγής. Κάποια κόμματα έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας και έχουν καταθέσει προτάσεις, τις οποίες μελετούμε. Είμαστε ανοικτοί σε ρεαλιστικές προτάσεις. Συζητούμε για παράδειγμα τη διεύρυνση του ορίου της αυξομείωσης της ασφαλιζόμενης αξίας και κατ’ επέκταση και του ασφαλίστρου, από το 20% στο 30% που δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό σε περισσότερες επιλογές».

Αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι μέσω της προαιρετικής ασφάλισης
«Εξετάζουμε σοβαρά την ενεργοποίηση του θεσμού της προαιρετικής ασφάλισης για νόσους και παθογόνα αίτια που σήμερα δεν αποζημιώνονται όπως είναι το πράσινο σκουλήκι. Αυτή η επέκταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τα κόμματα και τους εκπροσώπους των αγροτών. Παράλληλα, αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές θα εκπονήσουν τις αναλογιστικές μελέτες για να δούμε το ύψος του ασφαλίστρου ή τις καλύψεις που θα πρέπει να παρέχονται».

Έμμεσες ενισχύσεις για την πρόληψη από επιβλαβείς οργανισμούς όπως το πράσινο σκουλήκι
«Μετά την αρνητική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα για ΠΣΕΑ με βάση το άρθρο 11 του Κανονισμού για τις ζημιές από το σκουλήκι το 2010, έδωσα εντολή να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας η οποία θα εκπονήσει ένα κανονιστικό πλαίσιο με βάση το άρθρο 10 του Κανονισμού σχετικά με την παροχή ενισχύσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση νόσων ζώων και φυτών και την προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς όπως το πράσινο σκουλήκι».

Αναμένουμε την έγκριση για προσλήψεις συμβασιούχων στον ΕΛΓΑ
«Επειδή δεν μου αρέσει να κρύβω τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θα ήθελα να πω ότι το κατά πόσο καταβάλλονται έγκαιρα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον αριθμό των εργαζομένων στον οργανισμό. Σήμερα σε σχέση με το 2009 οι εργαζόμενοι, είτε αορίστου είτε συμβασιούχοι είτε αυτοί που κάνουν πρακτική στον ΕΛΓΑ, είναι λιγότεροι από μισοί. Αναμένουμε την έγκριση τριών αιτημάτων για προσλήψεις συμβασιούχων τρίμηνης και οκτάμηνης διάρκειας από το Υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι τότε αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε υποκαταστήματα στην περιοχή ευθύνης των οποίων έχουν εκδηλωθεί ζημιές εκ των ενόντων, με μετακινήσεις από άλλα υποκαταστήματα γεωτεχνικών ή με την αξιοποίηση γεωτεχνικών από τις Περιφέρειες».

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη 100%
«Έχω ξαναπεί από το βήμα της Βουλής ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη 100% ιδιαίτερα για τον πρωτογενή τομέα. Μακάρι να ήταν εφικτό κάτι τέτοιο».

Αυστηρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργεί ο ΕΛΓΑ
«Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει η πατρίδα μας, ο ΕΛΓΑ είναι από τους λίγους οργανισμούς που λειτουργεί με αξιοπιστία καταβάλλοντας τις οφειλόμενες αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους του, στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον, ο ΕΛΓΑ λειτουργεί αυστηρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, η δυνατότητα πληρωμών δεν εξαρτάται από το κατά πόσο ο κρατικός προϋπολογισμός έχει τη δυνατότητα να δανειοδοτεί τον ΕΛΓΑ. Και δεύτερον, οι εργαζόμενοι –έστω αυτοί οι λίγοι που σήμερα υπηρετούν- κάνουν με συνέπεια το καθήκον τους, υπηρετούν ευσυνείδητα τον οργανισμό».

Άμεση η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στην ΠΕ Πρέβεζας
«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ πράγματι προξενήθηκαν ζημιές στις 29 Νοεμβρίου στην Περιφερειακή Ενότητα της Πρέβεζας από την εκδήλωση ανεμοστρόβιλου και ανεμοθύελλας. Οι γεωτεχνικοί του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ιωαννίνων ανταποκρίθηκαν άμεσα, διενήργησαν αρχικά τις απαραίτητες επισημάνσεις από τις οποίες διαπιστώθηκαν ζημιές τόσο σε πάγιο όσο και σε φυτικό κεφάλαιο.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι ζημιές δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης. Έως σήμερα έχουν υποβληθεί στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ μία αίτηση για καταστροφή αποθήκης, είκοσι αιτήσεις για θερμοκήπια έκτασης 72 στρεμμάτων με μαρούλια, ντομάτες και φασολάκια, τέσσερις αιτήσεις για εκρίζωση ή σπασίματα πρωτογενών βλαστών που αφορούν σε 1.600 ελαιόδεντρα.

Ήδη οι εκτιμήσεις ξεκίνησαν από τις 7 Δεκεμβρίου, θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδος που διανύουμε. Οι ζημιές του πάγιου και του φυτικού κεφαλαίου εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούν ο Κανονισμός Οικονομικών Κρατικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφόσον έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών.

Ζημιές είχαμε στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας και από χαλάζι στις 2 Δεκεμβρίου σε εσπεριδοειδή, ελιές και κηπευτικά συνολικής έκτασης 1.300 στρεμμάτων. Γι’ αυτές τις ζημιές επίσης διενεργήθηκαν επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις. Μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν 38 δηλώσεις ζημιάς. Οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, πριν ακόμα δηλαδή ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς.

Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και την κοινοποίηση των πορισμάτων, εφόσον βέβαια οι παραγωγοί είναι ασφαλιστικά ενήμεροι».
--------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------