Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Στις 14 Ιανουαρίου η αναστολή λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. Μολάων και Γυθείου - “ Αντιμετώπιση των προβλημάτων της αναστολής λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. του Νομού Λακωνίας με Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων ”

Ανοιχτό αφήνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυργαγάνης το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων -πέραν αυτών που είχαν αρχικά προβλεφθεί- σε περιοχές της Λακωνίας των οποίων η Δ.Ο.Υ. συγχωνεύεται, όπως η περιοχή της Νεάπολης.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, για τα προβλήματα που δημιουργεί η αναστολή λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. Μολάων, Σκάλας και Γυθείου, ο υφυπουργός είχε γνωστοποιήσει τη δημιουργία Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) στους Μολάους, στη Σκάλα και στο Γύθειο, παρά την ισχυρή αντίθετη επιχειρηματολογία της βουλευτού, περί ανάγκης ενίσχυσης των Δ.Ο.Υ. Μολάων και Γυθείου –δεδομένου ότι η λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Σκάλας είχε ήδη ανασταλεί- και όχι μετατροπής τους σε Γ.Ε.Φ.

Η βουλευτής κατέθεσε αυθημερόν στη Βουλή, στις 19 Οκτωβρίου 2012, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητούσε καταρχήν τη διατήρηση της λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. Μολάων και Γυθείου έως τη διευθέτηση του στεγαστικού προβλήματος της Δ.Ο.Υ. Σπάρτης και της πλήρους εφαρμογής του TAXIS II.

Ο υφυπουργός Οικονομικών πράγματι, απαντώντας στη βουλευτή, ανακοίνωσε ότι μετατίθεται η αναστολή της λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. Μολάων και Γυθείου για τις 14 Ιανουαρίου 2013 (αντί της αρχικά προγραμματισμένης ημερομηνίας αναστολής της 1ης Νοεμβρίου 2012).

Επιπλέον, η βουλευτής ζητούσε με την ερώτησή της και τη δημιουργία Γ.Ε.Φ. στη Νεάπολη, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής των Δήμων Βοιών και Ελαφονήσου.

Απαντώντας ο υφυπουργός, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων -πέραν αυτών που είχαν αρχικά προβλεφθεί- σε περιοχές των οποίων η Δ.Ο.Υ. συγχωνεύεται, όπως η περιοχή της Νεάπολης.

Επεσήμανε, επίσης, ότι ορίστηκε ήδη δημιουργία Γραφείου Δ.Ο.Υ. υποδοχής στο Δήμο Ευρώτα (Σκάλα), καθώς και ότι η αρμόδια Επιτροπή για τις ενοποιήσεις των Δ.Ο.Υ. έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της λειτουργίας όμοιων Γραφείων στους Μολάους και στο Γύθειο.

Περαιτέρω, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός, αναβαθμίζονται σημαντικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου και υλοποιούνται νέες, προκειμένου να μην απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις Δ.Ο.Υ.

Επεσήμανε, επίσης, ότι τα όποια προβλήματα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών θα αντιμετωπιστούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του υφυπουργού κ. Μαυραγάνη έχει ως εξής :

«Σε απάντηση της με αριθ. Πρωτ 3202/19-10-2012 ερώτησης που κατέθεσε η Βουλευτής κ. Φ.Πατριανάκου , σας γνωρίζουμε ότι:

Στα πλαίσια της ευρύτερης αναδιοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, τη δημιουργία νέων ευέλικτων μονάδων, καθώς και την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων για τη δραστηριοποίησή τους στον νευραλγικό τομέα των ελέγχων και για την ενίσχυση των Δικαστικών Τμημάτων, έχει ανασταλεί, συνολικά, μέχρι σήμερα η λειτουργία ενενήντα έξι (96) Δ.Ο.Υ., μεταξύ των οποίων και των Δ.Ο.Υ Αρεόπολης, Κροκεών, Νεάπολης Βοιών και Σκάλας (Σκάλας-Κροκεών) του Νομού Λακωνίας και από 14 Ιανουαρίου 2013, θα ανασταλεί η λειτουργία και των υπόλοιπων εβδομήντα επτά (77) Δ.Ο.Υ., μεταξύ των οποίων και των Δ.Ο.Υ Γυθείου (Γυθείου-Αρεόπολης), Μολάων (Μολάων- Νεάπολης Βοιών) και Κυθήρων του Ν. Λακωνίας.

Προκειμένου με την αναδιοργάνωση αυτή να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, διευρύνεται η δυνατότητα τους να διεκπεραιώνουν φορολογικές υποθέσεις εκτός Δ.Ο.Υ., αναβαθμίζονται σημαντικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και υλοποιούνται πολλές νέες, με απώτερο στόχο να μην απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις Δ.Ο.Υ..

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, σε ορισμένες περιοχές, που παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, θα λειτουργήσει στις έδρες των Δήμων, σε χώρους που θα διαθέσουν αυτοί, Γραφείο της Δ.Ο.Υ. υποδοχής, το οποίο θα ασκεί μέρος των αρμοδιοτήτων των Τμημάτων της Δ.Ο.Υ.

Ήδη έχει ορισθεί η λειτουργία Γραφείου στον Δήμο Ευρώτα. Ακόμη η Ειδική Επιτροπή επεξεργασίας και τελικού Σχολιασμού του Σχεδίου Ενοποιήσεων των ΔΟΥ , με το από 30-9-2012 πόρισμά της, έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της λειτουργίας όμοιων Γραφείων στις Δημοτικές κοινότητες Μολάων του Δήμου Μονεμβασιάς και Γυθείου του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Επίσης, με την ολοκλήρωση της αναστολής λειτουργίας των Δ.Ο.Υ., που πρόκειται να συγχωνευθούν, θα καθορισθούν όλα τα Γραφεία των Δ.Ο.Υ. υποδοχής, που πρόκειται να λειτουργήσουν.
Τα ανωτέρω Γραφεία θα συσταθούν μετά την παραχώρηση του κατάλληλου και διαμορφωμένου χώρου από τους δήμους.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από την ολοκλήρωση των οργανωτικών μεταρρυθμίσεων, θα εντοπιστούν τυχόν προβλήματα, που πιθανόν θα προκύψουν από τις προαναφερθείσες οργανωτικές μεταβολές, προκειμένου να αντιμετωπισθούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».
 ---------------------------
Πηγή: notospress.gr
--------------------------