Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 13/12/2012

Στο πρόσφατο κρίσιμο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ( Κ.Ε.Δ.Ε) οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν την 3/12/2012 στην Αθήνα, συμμετείχε ο Δήμαρχος Κυθήρων, κ. Θεόδωρος Γ. Κουκούλης . Μοναδικό θέμα του Συνεδρίου ήταν η κρίσιμη οικονομική κατάσταση των Δήμων της πατρίδας μας και η ασυνέπεια της κεντρικής κυβερνήσεως να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο Συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν οι Δήμαρχοι όλης της χώρας, Περιφερειάρχες , Βουλευτές και οι Υπουργοί, κ. Ε. Στυλιανίδης και κ. Γ. Αθανασίου, ο Δήμαρχος Κυθήρων ανέλυσε το θέμα της τραγικής καταστάσεως στην οποία έχουν περιέλθει κυρίως οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τοπικά έσοδα των μικρών δήμων είναι ελάχιστα και κυρίως στηρίζονται σε κρατικούς πόρους οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υποστεί περικοπή άνω των 60% .Επίσης, τόνισε ότι, με το κλείσιμο διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, τα μικρά νησιά ωθούνται σε μαρασμό.

Τέλος, ζήτησε να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα του Συνεδρίου η συνέχιση λειτουργίας των Δ.Ο.Υ στα μικρά νησιά πράγμα το οποίο - δυστυχώς - δεν έγινε αποδεκτό από τους εκπροσώπους των μεγάλων δήμων με αστήρικτα επιχειρήματα, ενώ υποτονική ήταν η αντίδραση άλλων παρισταμένων δημάρχων προερχομένων από μικρά νησιά με εξαίρεση αυτών της Σκιάθου και των Λειψών.

Την Τρίτη, 4/12/2012, επισκέφθηκε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κ. Μουσουρούλη, στον οποίο εμφατικά τόνισε ότι τυχόν διατάραξη της υφιστάμενης ισορροπίας μεταξύ των δύο πλοίων που εξυπηρετούν Κύθηρα και Αντικύθηρα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο μας.

Ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Δήμαρχο ότι αντιλαμβάνεται την υπάρχουσα λεπτή ισορροπία και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Επίσης ενημέρωσε για το ίδιο θέμα και τους Γεν. Γραμματείς του Υπουργείου, κ. Aθ. Μπούσιο και κ. Δ. Σπιλάνη, οι οποίοι διατύπωσαν ταυτόσημη άποψη μ’ αυτήν του κ. Υπουργού.

Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας ,κ. Κ. Αρβανιτόπουλο , στον οποίο έθεσε το θέμα της διατήρησης της Δ.O.Y Κυθήρων και ζήτησε την παρέμβαση του. Ο. κ. Υπουργός είχε άμεση τηλεφωνική επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα εξετασθεί πιθανή μικρή αναβολή στο κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Κατόπιν, συζήτησε με τον Υπουργό τη δυνατότητα ανεγέρσεως των δύο νέων σχολικών μονάδων λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, ενώ του έθεσε εκ νέου τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου μας, δηλ. την τοπική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία , την επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεως στο αεροδρόμιο, την δημιουργία υποδομών, καθώς και το πρόσφατο ζήτημα της προτεινόμενης κήρυξης 196 στρεμμ. στο Διακόφτι ως αρχαιολογικού χώρου.

Εξ άλλου, συναντήθηκε με την υπεύθυνη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας , κα. Αλεξάνδρα Μαρή, στην οποία ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του. Η κα. Μαρή εξήγησε ότι σε περίπτωση ανακηρύξεως του χώρου δεν θίγονται οι ιδιοκτήτες γης. Ο κ. Δήμαρχος δήλωσε στην κα. Μαρή ότι θα συναντηθεί με την Γ. Γραμμ. Πολιτισμού ,κα. Λ. Μενδώνη , για να επιλυθεί το ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο.

Την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή ( 5-7 Δεκεμβρίου) ο κ. Δήμαρχος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες με άλλου Δημάρχους Μικρών Νήσων, μελών του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νήσων (ΕΔΜΝ).

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή, κ. Γιώργου Σταυρακάκη, και με δαπάνες του Ευρωκοινοβουλίου. Κατά την εκεί παραμονή του ο Δήμαρχος Κυθήρων μαζί με τους άλλους Δημάρχους συναντήθηκε με την ελληνίδα Επίτροπο αρμόδια για θέματα Αλιείας και Θαλάσσιας πολιτικής , κα. Μαρία Δαμανάκη , με τους Ευρωβουλευτές , κ. Γ.Σταυρακάκη. Σπ. Δενέλλη και Γ. Παπαστάμκο, καθώς και με ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Επίτροπος , κα. Μαρία Δαμανάκη , τόνισε ότι κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) θα υπάρξουν αλλαγές προς την « Γαλάζια Οικονομία» η οποία θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στο νησιωτικό χώρο και νέες θέσεις εργασίας.

Ο Δήμαρχος,κ. Θ. Κουκούλης , ζήτησε την παρέμβαση της Επιτρόπου προς την ελληνική κυβέρνηση για να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε και τα μικρά νησιά που στερούνται πόρων και εξειδικευμένου προσωπικού να έχουν ίσες ευκαιρίες εντάξεως σε ευρωπαϊκά προγράμματα και απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επί πλέον , έθεσε σε όλες τις συναντήσεις τα προβλήματα των μικρών νησιών στις μεταφορές , στις υποδομές , στην κοινωνική συνοχή και βέβαια το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα των νησιωτών αγροτών οι οποίοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των συναδέλφων τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Tην Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου, ο κ. Δήμαρχος συμμετείχε στην Ημερίδα που οργάνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα « Η Νησιωτικότητα ως Ευκαιρία: Μία ολοκληρωμένη Αναπτυξιακή Πρόταση για τα νησιά την περίοδο 2014 - 2020 », στην οποία παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό ,κ. Κ. Μουσουρούλη, τον Γεν. Γρ. Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γ. Σπιλάνη και από τους Γεν. Γραμματείς Οκτώ (8) Υπουργείων θέσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη των νησιών μας. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες Περιφερειάρχες, Δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδημάρχους, Προέδρους Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων για διάφορα θέματα που απασχολούν την οικονομία, τις υποδομές , τις μεταφορές και την ανάπτυξη των νησιών.

Ο κ. Δήμαρχος σε παρεμβάσεις του τόνισε την ανάγκη ανάγκη να λυθεί οριστικά το συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά, ώστε να αρθεί η υπάρχουσα αβεβαιότητα που ταλανίζει τους κατοίκους των. Επί πλέον υπογράμμισε ότι πρέπει να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τα μικρά νησιά ώστε να μπορούν να εντάσσουν έργα στο ΕΣΠΑ που έχουν σχέση με τη δημιουργία υποδομών σ’ αυτά.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να θεσπιστεί επί τέλους το « μεταφορικό ισοδύναμο» και να ενισχυθούν οικονομικά τα μικρά νησιά τα οποία αδυνατούν να επιβιώσουν στηριζόμενα μόνο σε δικούς τους πόρους.

Το βράδυ είχε συνάντηση με την Γεν. Γραμματέα Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, με την οποία συζήτησε το θέμα των 196 στρεμ. τα οποία προτείνεται να κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος στο Διακόφτι (σπήλαιο Χουστή ), την στασιμότητα στο θέμα του κλειστού Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας, τη συνέχιση των ανασκαφών στο Παλαιόκαστρο καις τη Λέσκα του Μερμηγκάρη, καθώς και την ανάγκη να παραμένει ανοιχτό το κάστρο της Χώρας όλο το καλοκαίρι μέχρι τη Δύση του ηλίου.

Η Γεν. Γραμματέας δεσμεύτηκε να επανεξετάσει με ευνοϊκότερους όρους το θέμα του Διακοφτίου σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν θίγονται οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή ούτε βέβαια απαγορεύεται η δόμηση κτισμάτων και κατοικιών. Επίσης υποσχέθηκε ότι θα προωθηθεί ταχύτερα η μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ για το ωράριο του Κάστρου έδειξε κατανόηση δηλώνοντας ότι με τη συνεργασία και την ευθύνη του Δήμου θα μπορέσει να εφαρμοστεί άτυπα η επέκταση του ωραρίου. Τέλος, συζήτησαν άλλα θέματα σχετικά με την δραστηριότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα η οποία θα μπορούσε να τονώσει τον τουρισμό στα δύο νησιά μας.

Την Τρίτη , 11 Δεκεμβρίου , o κ. Δήμαρχος είχε συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό , κ. Στυλιανίδη, με τον οποίο συζήτησε την τραγική κατάσταση των οικονομικών των Δήμων , για την οποία κύρια ευθύνη φέρει η μη απόδοση στους Δήμους των θεσμοθετημένων από το κράτος πόρων , την αδυναμία των μικρών νησιωτικών Δήμων να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις τους προς τους Δημότες τους , καθώς και την έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για την εκπόνηση μελετών και την ωρίμανση έργων προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Επίσης , του επισήμανε την επιτακτική ανάγκη παραμονής της Δ.Ο.Υ στα Κύθηρα , καθώς και την ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τους μικρούς Δήμους προκειμένου να μπορούν αυτοί να εντάσσονται σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα .

Ο κ. Υπουργός είχε επικοινωνία με τον Υφυπουργό Οικονομικών , κ. Γ. Μαυραγάνη , από τον οποίο ζήτησε να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να παραμείνει εν λειτουργία η Δ.Ο.Υ Κυθήρων.

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος επισκέφθηκε το Υπουργείο Οικονομικών όπου είχε συναντήσεις για το φλέγον ζήτημα της Δ.Ο.Υ αρχικά με τον Δ/ντη του Υφυπουργού , κ. Κωστολιά , τον Γεν. Δ/ντη του Υπουργείου , κ. Χατζάκη και τέλος με τον Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη , ο οποίος εξήγησε στον Δήμαρχο ότι πιθανόν θα εξετασθεί σύντομη χρονικά παράταση λειτουργίας της Δ.Ο.Υ , ενώ θα ρυθμισθούν θέματα λειτουργίας του παραρτήματος Παρακαταθηκών και Δανείων στα Κύθηρα.

Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργού Οικονομικών , κ. Στουρνάρα , κ. Φ. Κουρμούση , ο οποίος διαβεβαίωσε τον κ. Δήμαρχο ότι - παρά την μεγάλη δυσκολία του θέματος - θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να παραταθεί η λειτουργία της Δ.Ο.Υ για μικρό χρονικό διάστημα , ενώ δεσμεύθηκε , όπως και προηγουμένως ο Υφυπουργός , ότι οι υπηρεσίες της Δ.Ο.Υ Κυθήρων όταν αυτή καταργηθεί αντί της Σπάρτης θα λειτουργούν σε Δ.Ο.Υ του Πειραιά.
---------------------
Πηγή: kythira.gr
---------------------