Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

O Δήμος προωθεί ευνουχισμό της Εγχωρίου Περιουσίας

Εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση «Προς τους δημότες των Κυθήρων & Αντικυθήρων» δημοσίευσε σήμερα η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, στιγματίζοντας ανεπιφύλακτα ως επιπόλαια, παραπλανητική και ουσιαστικά μη εφαρμόσιμη την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων με α/α 239/2012.

Πρόκειται για μια σειρά τροπολογιών που πρέπει να γίνουν στα ΠΔ 272/1984 και ΠΔ 138/2004 εν όψει της Καλλικρατικής συγχώνευσης των Δήμων Κυθήρων και Αντικυθήρων. Ορισμένες από τις τροποποιήσεις αυτές είναι τυπικές, άλλες όμως, εφόσον γίνουν δεκτές από την περιφέρεια και ενσωματωθούν στο καινούργιο σχέδιο νόμου, θα αποδειχθούν αδιαμφισβήτητα καταστρεπτικές για τον θεσμό. Ουσιαστικά, οι προτάσεις της δημοτικής αρχής ευνουχίζουν την μέχρις τούδε ανεξάρτητη Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, παραδίδοντας την ψυχή τε και σώματι στην απόλυτη επικράτεια και νομή της εκάστοτε δημοτικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με το παλαιότερο ΠΔ 138/2004, τα μέλη της Εγχωρίου Περιουσίας εκλέγονται από εκλεκτορικό σώμα αποτελούμενο από τα μέλη των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων και των δύο νησιών. Η πρόταση του Δήμου ορίζει ως εκλεκτορικό σώμα αποκλειστικά και μόνο «το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου» - δηλαδή, στην πράξη, τα μέλη της πλειοψηφίας. Την απόφαση της δημοτικής αρχής για ουσιαστική πλήρη κατάλυση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας επιβεβαιώνουν άλλες προτάσεις όπως π.χ. «ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός διαχείρισης της Επιτροπής να υπόκειται σε έγκριση ή μη του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων», κάτι που ειρήσθω εν παρόδω αποτελεί νομική ανοησία, αφού η επιτροπή είναι Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού. Άλλη αντίστοιχη πρόταση θα ανάγκαζε την Επιτροπή «να ικανοποιεί αιτήματα του ΔΣ Κυθήρων που αφορούν παραχώρηση κατά κυριότητα ή χρήση ακινήτων που διαχειρίζεται».

Γιατί άραγε θεωρούμε πως η απορρόφηση της Ε.Ε.Π. από τον Δήμο θα ήταν καταστρεπτική; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι γνωστό τοις πάσι πως η Ελλάδα σήμερα χαρακτηρίζεται από υψηλότατο βαθμό διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, και δη στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι λοιπόν αυτονόητο πως κανείς σκεπτόμενος πολίτης δεν θα επιθυμούσε την κατάλυση δημοκρατικών πρακτικών που θωρακίζουν την ανεξαρτησία κομβικών θεσμών. Είναι θέμα καθαρά πρακτικό: η υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών ευνοεί, αν όχι τη διαφθορά, τουλάχιστον την αδιαφάνεια που σχεδόν πάντα οδηγεί στη διαφθορά. Μη  βάζουμε λοιπόν όλα μας τα κεράσια σε ένα καλάθι...

Υπάρχει όμως και άλλο ένα πρόβλημα με την ουσιαστική κατάλυση της Ε.Ε.Π. και την αντικατάστασή της από τον Δήμο, που θα μπορούσε να έχει κυριολεκτικά καταστρεπτικές επιπτώσεις. Όπως γνωρίζουμε, ο Δήμος Κυθήρων αποτελεί, λόγω χαμηλού πληθυσμού, εξαίρεση μεταξύ των Καλλικρατικών δήμων. Εάν, στο εγγύς μέλλον, αποφασίσει η κυβέρνηση – ίσως λόγω αναποτελεσματικής διαχείρισης του Δήμου – να μας ενσωματώσει με δήμο της Λακωνίας ή του Αργοσαρωνινού, η δημόσια γη των Κυθήρων, που σήμερα ανήκει μέσω της Ε.Ε.Π. σε όλους τους Κυθήριους, θα έχει περάσει ανεπιστρεπτί σε ξένα χέρια. Αυτό δεν το σκέφθηκε ο κ. Δήμαρχος όταν ετοίμαζε τις προτάσεις του;

Οι προτάσεις αυτές έγιναν δεκτές ομόφωνα από τους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους, συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροσώπου της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, Βύρωνα Πρωτοψάλτη. Έκτοτε, τόσο ο Β. Πρωτοψάλτης όσο και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν το θέμα με ηρεμία και να ξανασκεφθούν τη στάση τους. Η αλήθεια είναι πως κατά την πάγια της τακτική, η δημοτική αρχή έφερε το σημαντικότατο αυτό θέμα προς συζήτηση με ελάχιστη προειδοποίηση, χωρίς να ζητηθούν η γνώμη και η απαραίτητη σχετική πληροφόρηση ούτε από μέλη της Επιτροπής ούτε από άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες. Κοντολογίς, η πρόταση έφθασε στο συμβούλιο «σαν γουρούνι στο σακί».

Συμφωνούμε λοιπόν απολύτως με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, που με τη σημερινή της ανακοίνωση καλεί «τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων να επαναφέρει το εν λόγω θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του, να συνεργαστεί με οποιοδήποτε φορέα και παράγοντα των νησιών μας μπορεί να προσφέρει αλλά και με την Επιτροπή μας... για να καταλήξουμε σε ένα κείμενο κοινής αποδοχής».

Υπερθεματίζοντας, η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία καλεί τον Δήμο Κυθήρων και την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας να διοργανώσουν ανοιχτή διαβούλευση γύρω από το τόσο κρίσιμο αυτό θέμα παρουσία των δημοτών Κυθήρων και Αντικυθήρων. Δεν διανοείται αποφάσεις που επηρεάζουν ριζικά το μέλλον των νησιών μας να λαμβάνονται εσπευσμένα, κάτω από πίεση και εν αγνοία των ψηφοφόρων, χωρίς την ευρύτερη δυνατόν διαβούλευση και ενημέρωση.
 --------------------------------------
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 19/10/2012