Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

«Ελληνικές» ντομάτες από Σκόπια και Αλβανία κατέκλυσαν την αγορά

“ Πάταξη του φαινομένου ελληνοποίησης ντομάτας ζητεί με επιστολή του ο Μεσσήνιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκος ”
Με ντομάτες Σκοπίων και Αλβανίας που «βαπτίζονται» στην Ελληνική αγορά ως Ελληνικές έχουν γεμίσει οι πάγκοι των λαϊκών αγορών, σύμφωνα. με καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, ο οποίος ενημέρωσε με σχετική επιστολή τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτσαρή.


Επισημαίνεται πως στην περιοχή των Φιλιατρών δραστηριοποιούνται πολλοί αγρότες με σύγχρονες θερμοκηπιακές καλλιέργειες, διαθέτοντας τεχνογνωσία που άλλα κράτη προσπαθούν να μιμηθούν.

Αναλυτικότερα, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με κοινοποίηση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και τους βουλευτές της Μεσσηνίας, ο Σύλλογος αναφέρει τα ακόλουθα: «Κύριε υπουργέ θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι στην περιοχή μας έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ντομάτας θερμοκηπίου, μιας καλλιέργειας με πολύ μεγάλο κόστος. 

Όμως οι λαχαναγορές της χώρας μας έχουν γεμίσει από ντομάτες Σκοπίων – Αλβανίας από το τελωνείο Ευζώνων κ.λπ. και καταλήγουν στους πάγκους λιανικής πώλησης σαν ελληνικές. Ντομάτες οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τους όρους που θέτει η Ε.Ε. και με φυτοφάρμακα τα οποία δεν ελέγχονται από την Ε.Ε.

Κατόπιν αυτών ζητάμε να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι υπολειμμάτων στα σύνορα και η ταυτότητα του προϊόντος να το συνοδεύει ως το τελικό σημείο πώλησης. Ο Έλληνας αγρότης δεν αντέχει άλλο να θησαυρίζουν κάποιοι (καρτέλ – εισαγωγείς – λιανοπωλητές) εις βάρος του και εις βάρος των καταναλωτών».

Παρέμβαση Πετράκου: «Να παταχτούν οι  Ελληνοποιήσεις»

Κατόπιν της επιστολής του Συλλόγου, παρεμβάσεις υπέρ των θέσεών του έκανε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, καταθέτοντας σχετική αναφορά στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πετράκος απέστειλε επιστολές προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και  Δικτύων. 

Επίσης, ο βουλευτής κατέθεσε αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής με βάση την καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για τις εισαγωγές ντομάτας από Σκόπια και Αλβανία, ενώ ζήτησε να υπάρξουν αυστηροί φυτουγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορα και η ταυτότητα του προϊόντος να το συνοδεύει ως προς το τελικό σημείο πώλησης, διαφορετικά θα συνεχίσουν να θησαυρίζουν τα καρτέλ εις βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.

Τέλος, ο κ. Πετράκος επικοινώνησε με τους αρμόδιους Υπουργούς και τους ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.
--------------------------
Πηγή: notospress.gr
-------------------------