Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Από ιδιώτες λογιστές ο οικονομικός έλεγχος των νοσοκομείων

ΣΕ ιδιώτες λογιστές θα ανατίθεται ο οικονομικός έλεγχος των δημόσιων νοσοκομείων όταν δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, «είναι επιτακτική η αναγκαιότητα ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου συστήματος υγείας, με την επίτευξη της μείωσης του κόστους λειτουργίας και της καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών πόρων των δημόσιων μονάδων υγείας».

Το ποσό με το οποίο θα αμείβεται ο ορκωτός λογιστής θα εξαρτάται από τη δυναμικότητα της μονάδας υγείας:

• Νοσοκομεία μέχρι 250 κλίνες θα μπορούν να διαθέσουν ποσό μέχρι 30.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

• Νοσοκομεία από 251 κλίνες έως και 450 κλίνες μπορούν να διαθέσουν μέχρι 50.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

• Νοσοκομεία από 451 κλίνες και άνω μπορούν να διαθέσουν ποσό ύψους 70.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ακόμα, η εγκύκλιος ορίζει χρονοδιάγραμμα τήρησης των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί με στόχους:

• Τη σύνταξη, τον έλεγχο και τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων έως τις 31 Ιουλίου του επόμενου έτους. Ο στόχος έχει υλοποιηθεί για την προηγούμενη οικονομική χρήση. Στο εξής, η εν λόγω διαδικασία θα ολοκληρώνεται για την εκάστοτε χρήση υποχρεωτικά εντός της αναφερόμενης ημερομηνίας.

• Εφαρμογή αναλυτικής λογιστικής (έως 31 Δεκεμβρίου 2012). Ο στόχος αυτός θα πρέπει να υλοποιηθεί υποχρεωτικά έως την αναφερόμενη ημερομηνία.

• Εφαρμογή της διαδικασίας της μηνιαίας οριστικοποίησης των οικονομικών συναλλαγών των νοσοκομείων (έως 31 Δεκεμβρίου 2012). Για την τρέχουσα οικονομική περίοδο ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί. Από την ερχόμενη οικονομική χρήση οι οικονομικές συναλλαγές θα οριστικοποιούνται στο τέλος κάθε μήνα ή το αργότερο ενός πέντε ημερών του επόμενου μήνα.

Τα νοσοκομεία που δεν πετυχαίνουν τους παραπάνω στόχους θα πρέπει να ενημερώσουν γραπτώς την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας εντός δέκα ημερών από τη λήψη της εγκυκλίου και πριν από τη λήξη των στόχων παραθέτοντας αναλυτικά τους λόγους και τη σχετική τεκμηρίωση μη εκπλήρωσής τους
-------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-------------------------