Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΜΟΙΒΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΑΕΠΙ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την μείωση των τιμολογίων της ΑΕΠΙ λόγω της οικονομικής κρίσης, σε ποσοστό 30%, ζητούν 40 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος, σε ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, τα τιμολόγια της ΑΕΠΙ τίθενται με τα ίδια κριτήρια στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, με χαώδεις διαφορές σε υλική και άυλη αξία, ενώ τονίζουν πως η διαδικασία είσπραξης των τελών της Εταιρείας, αποτελεί αφορμή τριβών, καχυποψίας και οργής.

Στην ερώτηση τους αναφέρουν:
«Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία εκτιμούμε ότι η ΑΕΠΙ ήδη θα έπρεπε να έχει μειώσει τα τιμολόγια της συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανακούφισης των επαγγελματιών του χώρου. Εννοείται ότι, επιτέλους θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης από την Εταιρεία γινόμενος ρεαλιστικός ως προς την αληθινή αξία της εκμετάλλευσης. Προς τον σκοπό αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι πιο έγκυρη η τιμολόγηση, με την συμμετοχή εκπροσώπου του οικείου Επιμελητηρίου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες και περιστάσεις κάθε περιοχής.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τροποποίηση του Ν.2121/93 περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καθώς και στην εφαρμογή του πράγματι παρατηρήθηκαν πολλές στρεβλώσεις και αδικίες. 

Είναι όμως πιο επιτακτική ανάγκη άμεσα και μέχρι αυτό να συμβεί, να υπάρξει μια ανακούφιση των επαγγελματιών που υποχρεούνται στην καταβολή των σχετικών δικαιωμάτων.»

Εκτός από την μείωση του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ στο ποσοστό του 30%, οι βουλευτές ερωτούν τον κ. Υπουργό, εάν το Υπουργείο προτίθεται να αναστείλει αυτή την υποχρέωση για τους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα εστίασης σε οικισμούς κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.