Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Συμφωνία τη νύχτα με την τρόικα - «ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ !

Η επίτευξη των δύο θεμελιωδών στόχων της κυβέρνησης διασφαλίζεται στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο.
Πρόκειται για την εκταμίευση της τρίτης δόσης εντός του Νοεμβρίου και την επιμήκυνση του χρέους. Οι θετικές εξελίξεις προεξοφλούνται από τη συμφωνία με τους ελεγκτές της τρόικας αργά χθες τη νύχτα


Σε συμφωνία στο μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ κατέληξε αργά χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την τρόικα, έπειτα από έναν μαραθώνιο τηλεφωνικών επικοινωνιών που υπήρξε μεταξύ του κ. Στουρνάρα, του κ. Σαμαρά και των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη.

Η συμφωνία, που αποτελεί σαφώς σημαντικό «όπλο» στα χέρια του Ελληνα πρωθυπουργού εν όψει των δύο κρίσιμων Συνόδων στις οποίες θα παραστεί σήμερα και αύριο (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), «κλείδωσε» ύστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις που υπήρξαν σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από τις δηλώσεις των ηγετών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, μετά τη σύσκεψη που έγινε στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέτασαν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε αυτήν την πρόθεση των εκπροσώπων των δανειστών μας, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, τον οποίο και ενημέρωσε για το «βαρύ» κλίμα που επικρατούσε εκείνη την ώρα.

Ο κ. Σαμαράς με τη σειρά του μίλησε αμέσως με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, στους οποίους παρουσίασε την κατάσταση, και αμέσως μετά υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία, αυτήν τη φορά του κ. Στουρνάρα με τους ηγέτες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο κύκλος αυτών των επικοινωνιών ολοκληρώθηκε γύρω στις έντεκα τη νύχτα, με τον συμβιβασμό που επήλθε και στα εργασιακά.

Η τρόικα αποδέχθηκε τις ενστάσεις της ελληνικής πλευράς για τις τριετίες, θέμα στο οποίο δεν θα υπάρξει μεταβολή, ενώ σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις εξετάζεται η φόρμουλα να επιβληθεί πλαφόν 12 μισθών ως ανώτατο ποσό που θα καταβάλλεται σε περίπτωση απόλυσης ή η αποζημίωση να υπολογίζεται για μηνιαίο μισθό μέχρι 3.000 ευρώ.

Μετά και από αυτήν τη συμφωνία υπήρξαν με διαφορά λίγων λεπτών οι δημόσιες δηλώσεις των κ. Στουρνάρα και Τόμσεν, οι οποίοι μίλησαν -για πρώτη φορά- για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, δε, επεσήμανε ότι «το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών παραμένει εν ισχύι».

Τα δεδομένα
Με βάση αυτά τα δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει θετική αναφορά για την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός θα εξασφαλίσει τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων ότι εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία θα εκταμιευθεί το ταχύτερο δυνατόν η επόμενη δόση και θα γίνει αποδεκτό και το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στουρνάρας έχει ανακοινώσει πρόσφατα ότι αμέσως μόλις είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας θα συνεδριάσει το Eurogroup (κάτι που πιθανότατα θα συμβεί στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου), που θα δώσει και τυπικά το πράσινο φως για την καταβολή των 31,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και αμέσως μετά το «πακέτο» των μέτρων θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
----------------------------------
Πηγή: Έθνος-Γ.Σαραντάκος
----------------------------------