Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ



 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 1810/2012

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΚΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΚΙ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ!
Εάν αυτό λέγεται «ανάπτυξη» τότε τι λέγεται κλοπή;, αναρωτιέται σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος
Έντονη και κατηγορηματική διαφωνία εκφράζει ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανός Μιχάλαρος  σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης  να επιβάλει και νέο χαράτσι στα πλαίσια νομοσχεδίου που προτίθεται να καταθέσει και το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις για την αγορά των ΑΠΕ και, κυρίως, για την αγορά των φωτοβολταϊκών.  Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά αντιτίθεται κατηγορηματικά στην περίφημη επιβολή έκτακτης εισφοράς για τα φωτοβολταϊκά η οποία είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από το ΥΠΕΚΑ από το καλοκαίρι. Ο πρόεδρος του ΒΕΠ επισημαίνει ότι «οι έκτακτες εισφορές έχουν ισοπεδώσει τις επιχειρήσεις και η Κυβέρνηση φορολογεί ό,τι κινείται και ό,τι δημιουργείται στερώντας τους  τον αέρα, που είναι αναγκαίος για να αναπνεύσουν».  Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά χαρακτηρίζει ως «πέρα από κάθε λογική»  τη στάση της Κυβέρνησης στον τομέα των ΑΠΕ και τονίζει ότι η πρόθεση επιβολής εισφοράς με κλίμακα ανάλογα με την τεχνολογία και την ταρίφα του έργου, ουσιαστικά, απεικονίζει μία «φορομπηχτική πολιτική» χωρίς όρια, ταβάνι και πάτο.

Παράλληλα, ο κ. Ανδριανός Μιχάλαρος με ανακοίνωσή του προς το ΥΠΕΚΑ ζητά  το ξεκαθάρισμα των αδρανών αδειών οι οποίες μπλοκάρουν το σύστημα και δεν επιτρέπουν να απελευθερωθεί ισχύς στα δίκτυα για έργα έτοιμα να κατασκευαστούν με εξασφαλισμένα κεφάλαια και, επίσης, ζητά οριοθέτηση του χρονικού διαστήματος  στο οποίο θα κλειδώνει μια επένδυση την επιδοτούμενη τιμή κι αυτό στα πλαίσια του ξεκαθαρίσματος και του εξορθολογισμού της αγοράς. Παράλληλα, ζητά να γίνεται εξαμηνιαίος έλεγχος και αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, την αναμόρφωση της επιδότησης και μάλιστα με ανώτατο πλαφόν για το ποσό που θα δοθεί ως επιδότηση και, τέλος,  ζητά  την απόδοση μηνιαίων στοιχείων για την εξέλιξη του ελλείμματος και, γενικότερα, για την κατάσταση των λογαριασμών του ΛΑΓΗΕ, καθώς για…. χάρη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ επιβάλλεται ένα νέο χαράτσι!
Πρόκειται για «φορολογική μηχανή εγκλωβισμού» όχι μόνο για τις 5-10 μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις που ξέρουν πολύ καλά το κράτος και κάνουν μελετημένες κινήσεις αλλά για τους χιλιάδες μικρούς βιοτέχνες και αγρότες που παρασύρθηκαν και μπήκαν στον χώρο των φωτοβολταϊκών μετά από σωρεία… πιστοποιητικών για να πάρουν την άδεια και οι οποίοι σήμερα όχι μόνον περιμένουν για να πληρωθούν αλλά τους επιβάλλεται και έκτακτη εισφορά επιπλέον! 

«Εάν αυτό λέγεται “ανάπτυξη”, τότε τι λέγεται κλοπή;», αναρωτιέται στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχάλαρος.