Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο  πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών που απασχολεί κυρίως τις περιοχές που βρίσκονται στην Περιφέρεια, εστίασε κατά την ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, ο βουλευτής ΝΔ Α΄Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος.

Ο βουλευτής τονίζοντας πως η μεταφορά των μαθητών είναι θέμα κοινωνικής συνοχής και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, χαρακτήρισε τον Καλλικράτη, γονατογράφημα, ένα πρόχειρο νομοθέτημα που, όπως χαρακτηριστικά είπε, αποτελούσε λογιστική τακτοποίηση και άσκηση κομματικής αριθμητικής στον χωροταξικό σχεδιασμό των νέων Δήμων.

«Δόθηκε η αρμοδιότητα στους Δήμους από την 1η Ιουλίου του 2007,χωρίς να έχουν προβλεφθεί πόροι αλλά και χωρίς να είναι έτοιμο ένα πλαίσιο για να λειτουργήσει. Και όταν εννοώ πλαίσιο εννοώ τους διαγωνισμούς, τις συμβάσεις αλλά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Αποτέλεσμα, να υπάρξει προσωρινή λύση με την ανανέωση των συμβάσεων για την μεταφορά των μαθητών που είχαν υπογράψει οι τότε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Ουσιαστικά όμως και τότε η διαδικασία βρισκόταν στον αέρα, και αυτό αποδεικνύεται από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.
Η καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων, σε αυτούς που είχαν αναλάβει το μεταφορικό έργο, λειτουργούσε αποτρεπτικά σε ότι αφορά το ενδιαφέρον και άλλων επαγγελματιών να καταθέσουν προσφορές για την ανάληψη του μεταφορικού έργου των μαθητών.»

Ο κ. Κατσαφάδος, υποστήριξε ακόμη πως παιδιά και οικογένειες χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης και καθίστανται όμηροι τόσο των μεταφορέων που έχουν διακόψει την μεταφορά των μαθητών εφ΄ όσον δεν τους έχουν καταβληθεί τα χρήματα τους, όσο και της Πολιτείας που αδυνατούσε μέχρι σήμερα να δώσει μια ρεαλιστική λύση.

«'Εχω μάλιστα να καταθέσω και ένα σχετικό και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα.
Στην εκλογική μου περιφέρεια στο Μεσαγρό της Αίγινας, εδώ και 10 μέρες η μεταφορά των μαθητών γίνεται με όχημα του Δήμου αφού ο μεταφορέας αρνήθηκε να συνεχίσει τα δρομολόγια αν δεν του καταβάλλονταν τα οφειλόμενα.
Σκεφθείτε, ότι αυτό συμβαίνει ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.
Για να αντιληφθούμε πόσο απέχει το Ελληνικό Κράτος από την εφαρμογή του αυτονόητου.
Σήμερα, πιστεύω ότι δίνεται μία βιώσιμη λύση με τη μεταφορά της αρμοδιότητας στις Περιφέρειες από τη σχολική χρονιά 2013-2014. Και είναι θετικό, ότι παρά το γεγονός ότι η αρμοδιότητα στις περιφέρειες εκχωρείται από την 1η Ιουλίου 2013, στο μεσοδιάστημα οι περιφέρειες αποκτούν τη δικαιοδοσία να προχωρήσουν στις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες, που αφορούν διαγωνισμούς και συμβάσεις.»

Ο βουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση πως το πρόβλημα δεν θα υπάρχει του χρόνου και πως με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιείται κανονικά η μεταφορά των μαθητών.

«Ήδη ο κ.Στυλιανίδης αποδέσμευσε ποσό 21 εκατομμυρίων ευρώ από τους ΚΑΠ των Περιφερειών για τη μεταφορά των μαθητών αλλά και για να πληρωθούν οφειλόμενα.
Να λειτουργήσουμε με ευελιξία και ταχύτητα, να λύσουμε τα προβλήματα για να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται και να εκβιάζονται μαθητές και γονείς.
Με το άρθρο 4 παράγραφος 1 δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν στην αποπληρωμή των οφειλομένων στους μεταφορείς ενώ εκεί που δεν έγιναν συμβάσεις, κακώς αν θέλετε, δίνεται η δυνατότητα στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να προχωρήσουν σε διαπιστωτικές πράξεις.
Και όλα αυτά δεν συνιστούν πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση αφού το κόστος μεταφοράς είναι προκαθορισμένο.»

Ο κος Κατσαφάδος αναφέρθηκε και στους Δήμους οι οποίοι ανέλαβαν οι ίδιοι το κόστος, κινούμενοι στα όρια της νομιμότητας, να σταθούν κοντά στους μαθητές και στις οικογένειες τους.
«Δεν μπορεί το θέμα της μεταφοράς των μαθητών να επανέρχεται ως ζητούμενο ή ως εκκρεμότητα κάθε χρόνο .
Να δημιουργεί ανασφάλεια σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Κάτω από αυτό το πρίσμα η ψήφος μου, σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, θα είναι θετική.»