Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Αλλαγές στην ακτοπλοΐα και την εργασία των ναυτικών της

Με χρονικό όριο τον Μάρτιο το 2013, το σχέδιο του νέου Μνημονίου προβλέπει αλλαγές στην ακτοπλοΐα και την εργασία των ναυτικών της, παραχώρηση λιμένων σε ιδιώτες, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σε όλα τα λιμάνια, «άνοιγμα» του επαγγέλματος του λιμενεργάτη, αλλαγές στο νόμο με τον οποίο τα λιμάνια του ΟΛΠ και του ΟΛΘ μετατράπηκαν το 1999 σε Α.Ε. καθώς και τροποποιήσεις στη φορολογία των δαπανών τους για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν.

Είναι η πρώτη φορά που η ναυτιλία περιλαμβάνεται σε κείμενο Μνημονίου ύστερα από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Πηγές του ΥΝΑ έλεγαν χθες ότι από τη διαπραγμάτευση διασώθηκαν οι ΣΣΕ των ναυτικών καθώς η τρόικα πίεζε για την κατάργησή τους, η πώληση λιμανιών και η πλήρης απορύθμιση της ακτοπλοϊκής αγοράς. Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Μνημονίου για την ακτοπλοΐα προβλέπεται ότι, έως τον Μάρτιο του 2013 τροποποιείται ο νόμος 2932 προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου ιδιαίτερα όσον αφορά την παρουσία του στον τουριστικό τομέα.

Ευελιξία
Μεταξύ άλλων, αναφέρει το σχέδιο, αυξάνεται η ευελιξία στις απαιτήσεις επάνδρωσης των πλοίων τα οποία δραστηριοποιούνται στις ελεύθερες δρομολογήσεις και εγκρίνονται αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα δρομολόγησής τους καθώς και στις απαιτήσεις για τα μεγέθη των δρομολογούμενων πλοίων. Επίσης γίνεται κοινωνικός διάλογος ώστε οι εργασιακές σχέσεις των ναυτικών να ευθυγραμμιστούν με τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (2006), να συμφωνούν με το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον και τη μελλοντική ανάπτυξη.

Με τις αλλαγές που ζητά η τρόικα και συμφωνούνται στο Μνημόνιο προκύπτει θα μειωθούν οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων όπως είχαν οριστεί το 1974 και επιπλέον κάθε πλοίο θα επανδρώνεται με κριτήριο τις διεθνείς απαιτήσεις για την ασφαλή πλεύση του. Οι δύο συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα πλήξουν ιδιαίτερα το ξενοδοχειακό προσωπικό των πλοίων και θα αλλάξουν τις ισορροπίες επάνδρωσης στην ανταγωνιστική αγορά της Αδριατικής.

Σε σχέση με τα λιμάνια το σχέδιο προβλέπει ότι, καταρτίζεται έως τον Δεκέμβριο του 2012 πενταετές εθνικό σχέδιο για την αξιοποίησή τους και τη σύνδεσή τους με το κύριο δίκτυο μεταφορών.

Το ΤΑΙΠΕΔ έως τον Μάρτιο του 2013 θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση των λιμένων σε ιδιώτες. Παράλληλα έως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στα λιμάνια καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας τους και θα αποστείλει σχέδιο προτάσεων στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκπαίδευση
Η αναθεώρηση που θα γίνει θα είναι με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα προβλέπει την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των εργαζομένων στις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης και θα καθορίζει ένα μοντέλο ανταγωνισμού για όλα τα λιμάνια και τους τερματικούς τους σταθμούς.

Ολες οι αναθεωρήσεις θα πρέπει να νομοθετούν έως τον επόμενο Μάρτιο. Ειδικά όσον αφορά τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ συμφωνείται να εξεταστεί κατά πόσο οι δύο νόμοι που αφορούν αφενός τη μετατροπή τους σε Α.Ε. και αφετέρου τη φορολόγηση των επενδύσεών τους (2688/1999 - 2937/2001), είναι συμβατοί με την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Ιδιαίτερα για τον 2688/1999 τίθεται θέμα όσον αφορά την παραχώρηση στις δύο εισηγμένες εταιρείες περιουσίας του Δημοσίου.
---------------------------
Πηγή: Ημερησία
---------------------------