Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Στη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής προχωρά το ΥΕΝ

Το σχέδιό του για μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική και το σχετικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που είναι υπό διαμόρφωση στο υπουργείο, παρουσίασε σήμερα σε βουλευτές νησιωτικών περιφερειών, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης. 


Επιπρόσθετα, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε μια σειρά δράσεων που προγραμματίζονται, όπως είναι η αναδιοργάνωση της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου και Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, και η λιμενική στρατηγική.

Οπως είπε ο κ. Μουσουρούλης, ο σχεδιασμός του υπουργείου έχει τέσσερις άξονες δράσης:

1. Τη διαμόρφωση νησιωτικής πολιτικής μέσω της εφαρμογής «ρήτρας νησιωτικότητας». Αυτό σημαίνει να εξετάζονται τα νομοθετήματα και οι ασκούμενες πολιτικές ως προς τις επιπτώσεις τους στο νησιωτικό χώρο, και όπου απαιτείται να γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές.

2. Τη διαμόρφωση προγραμμάτων νησιωτικής πολιτικής σε κρίσιμες κλαδικές πολιτικές, όπως η χωροταξία, η διαχείριση στερεών αποβλήτων, η αγροτική ανάπτυξη κλπ.

3. Την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με την εφαρμογή σχετικών Κοινοτικών οδηγιών, την αναβάθμιση των μέσων προστασίας κλπ.

4. Την ανάπτυξη των θαλάσσιων συγκοινωνιών και μεταφορών, με την αναδιοργάνωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και της εποπτείας τους.

Παράλληλα, εκτός από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα στους βουλευτές και το οποίο εξειδικεύει τον πρώτο άξονα δράσης, τη «ρήτρα νησιωτικότητας», από το υπουργείο προωθείται και μία σειρά δράσεων που αναλυτικά έχουν εξής:

Αναδιοργάνωση Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΝΠ)

Κατά την ομιλία του στους βουλευτές ο υπουργός προανήγγειλε τον επανασχεδιασμό των δομών και των αρμοδιοτήτων της ΓΓΑΝΠ, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την παράλληλη εξοικονόμηση πόρων και τον καλύτερο συντονισμό τόσο με το κεντρικό Υπουργείο, ως προς τις αρμοδιότητες, όσο και με τα λοιπά Υπουργεία και φορείς.

Εθνικό Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής

Το υπουργείο προχωρά στη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, με ευρεία εκπροσώπηση των πολιτικών και παραγωγικών φορέων. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, το Συμβούλιο θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στα νησιά, αλλά και για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των νησιωτικών πολιτικών. Στο Συμβούλιο θα προεδρεύει ο γενικός γραμματέας και θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, οι περιφερειάρχες των νησιωτικών περιφερειών, οι εκπρόσωποι των περιφερειακών ενώσεων δήμων (ΠΕΔ), του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, του Ξενοδοχειακού, του Οικονομικού, του Γεωτεχνικού και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ινστιτούτο Νησιωτικής Πoλιτικής

Επιπρόσθετα, το ΥΕΝ είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών για τη μεταφορά της εποπτείας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη»(άρθρο 208 του Ν.3852/2010), από το ΥΠΕΣ στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Το Ινστιτούτο αυτό δεν έχει συσταθεί ακόμη και στο πλαίσιο του περιορισμού του κόστους, εξετάζεται η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Συνέδριο για τα νησιά

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να κληθεί το σύνολο των φορέων των νησιών και την κοινωνία των πολιτών, για να ενημερωθούν, σε συνεργασία και με συναρμόδια υπουργεία, και να εκφράσουντις απόψεις τους για τις ανάγκες των νησιών.

Το συνέδριο, σημείωσε ο κ. Μουσουρούλης, «δεν θα περιοριστεί σε θέματα ΕΣΠΑ. Θέλουμε να διευρύνουμε την ατζέντα για να καλύψουμε και θέματα πέραν των παρεμβάσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων».

Λιμενική Στρατηγική

Μεταξύ άλλων ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων των ελληνικών λιμένων, προκειμένου «να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο διεθνές διαμετακομιστικό εμπόριο και ιδίως αυτό που διακινείται στην Ανατολική Μεσόγειο, να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα σε ανταγωνιστικές τιμές, να έχουν ευέλικτη και αποτελεσματική διοικητική λειτουργία, υιοθετώντας σύγχρονες μεθόδους διοίκησης, και να προσελκύουν ιδιωτικά κεφάλαια για τις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές και σύγχρονα μέσα».

Βασικές προϋποθέσεις για να εξασφαλισθεί βιωσιμότητα, σημείωσε ο κ. Μουσουρούλης, είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο, η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και «η ισότιμη και ειλικρινής» συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για επιχειρηματική ανάπτυξη προς όφελος και των δύο πλευρών.

Η λιμενική στρατηγική θα παρουσιαστεί ως πρόταση την επόμενη εβδομάδα, και όπως επεσήμανε ο υπουργός, θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής συζήτησης εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
----------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
----------------