Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε παιχνίδι με πηλό



 
Την απαγόρευση κυκλοφορίας και την απόσυρση από την ελληνική αγορά του παιχνιδιού « FOAM PUTTY/ Αφρώδης πηλός» (12 χρωμάτων) με barcode 0264235000031, που εισάγει και διανέμει η εταιρεία JUMBO A.E.E., αποφάσισε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπ. Ευσταθόπουλος, επιβάλλοντας παράλληλα πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στην εταιρεία.

Η απόφαση ελήφθη με βάση την έκθεση εξέτασης δείγματος του Γενικού Χημείου του Κράτους (Β΄ Χημική υπηρεσία Αθηνών), το οποίο βρέθηκε «μη σύμφωνο» με τα επιτρεπόμενα όρια που ορίζει το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 71.03 «Ασφάλεια παιχνιδιών -Μέρος 3: Μετανάστευση ορισμένων στοιχείων», καθώς όπως διευκρινίζεται, στον πηλό κίτρινου χρώματος παρατηρείται μετανάστευση:

α) μολύβδου σε 1853 mg/kg πηλού που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο μετανάστευσης του μολύβδου στα παιχνίδια (90 mg/kg υλικού παιχνιδιού) και

β) χρωμίου σε 775 mg/kg πηλού που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο μετανάστευσης του χρωμίου στα παιχνίδια (60 mg/kg υλικού παιχνιδιού). Επίσης, το εν λόγω παιχνίδι δεν φέρει τη σήμανση CE, προκειμένου να είναι σύννομη η κυκλοφορία του στην ελληνική αγορά.
--------------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
 --------------------------------