Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Μη κοινοτικοί πλοιοκτήτες "γλυκοκοιτάζουν" την ελληνική επιβατηγό ναυτιλία

«Ο χρόνος που τις ελληνικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα αναλάβουν άλλοι κοινοτικοί και μη πλοιοκτήτες, ίσως και Τούρκοι, με τους δικούς τους όμως όρους και προϋποθέσεις είναι πολύ κοντά. Όροι όμως που θα φέρουν σε δυσμενή θέση όχι μόνο τους Έλληνες πλοιοκτήτες αλλά και όλους τους Έλληνες νησιώτες» επισημαίνει Έλληνας ακτοπλόος. Όμως οι Τούρκοι είναι ήδη εδώ.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση τουριστικού ρεύματος προς τα Ελληνικά νησιά από Τούρκους επισκέπτες. Χρόνο με τον χρόνο η αύξηση αυτή διογκώνονται με αποτελέσματα να κινήσει το ενδιαφέρον μεγάλων γραφείων Τούρκων tour operators οι οποίοι υπολόγισαν ότι θα έχουν κατά πολύ μεγαλύτερο όφελος αν ναυλώσουν κρουαζιερόπλοια για να εκτελούν αυτού του είδους τις κρουαζιέρες παρά να δίνουν τους επιβάτες τους σε άλλες εταιρείες κρουαζιερών που πραγματοποιούν αυτές τις κρουαζιέρες στο Αιγαίο.

Πριν από τρία χρόνια ένας μεγάλος Τούρκος tour operator ναύλωσε το κρουαζιερόπλοιο OCEAN MAJESTY της εταιρείας MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES INC. για χρονικό διάστημα περίπου πέντε μηνών για την πραγματοποίηση τριήμερων / τετραήμερων και επταήμερων κρουαζιερών στο Αιγαίο και στα Ελληνικά νησιά με αφετηρία και τέρμα αυτών των κρουαζιερών το λιμάνι της Σμύρνης.
Η ναύλωση του OCEAN MAJESTY ανανεώθηκε και για τα έτη 2011 και 2012 και τερματίσθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2012.

Το παράδειγμα αυτών των tour operators μιμήθηκαν και άλλοι Τούρκοι επιχειρηματίες οι οποίοι το 2012 ναύλωσαν το κρουαζιερόπλοιο AEGEAN PARADISE, συμφερόντων εταιρειών του ομίλου Ρέστη για παρόμοιες κρουαζιέρες με αφετηρία τα λιμάνια της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των Τούρκων tour operators για παρόμοιες ναυλώσεις θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ήδη έχουν ναυλώσει για δεύτερη χρονιά για το 2013 το AEGEAN PARADISE ενώ συζητούν και με την Louis Hellenic Cruises και την Ocean Majesty.
-------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά
-------------------------------------