Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Καταργείται Οριστικά η Δ.Ο.Υ. Κυθήρων και χρυσώνουν το χάπι με Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών

Στη χρονική μετάθεση της κατάργησης-συγχώνευσης 49 εφοριών αναγκάζεται το υπουργείο Οικονομικών λόγω δυσκολιών στη μετεγκατάσταση, αλλά και λόγω των απεργιών της ΠΟΕ -ΔΟΥ.

Σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις η κατάργηση-συγχώνευση 49 εφοριών θα έπρεπε να γίνει από την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο το υπουργείο τις παρέτεινε έως σήμερα Δευτέρα 8 Οκτωβρίου λόγω των αιτημάτων των προϊσταμένων για πρόσθετο χρόνο.

Οι απεργίες των εφοριακών τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καθυστερήσουν τις διαδικασίες οδηγώντας στη χρονική μετάθεση της διαδικασίας έως τα τέλη του μήνα.

Συνολικά προβλέπεται να καταργηθούν 213 εφορίες που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, με στόχο να παραμείνουν 75 ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα.

Οι υπάλληλοι των εφοριών που καταργούνται θα μεταφερθούν στις ΔΟΥ που θα προκύψουν μετά τη συγχώνευση. Η δε αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχονται στις οργανικές μονάδες υποδοχής αυτών.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε χθες το «λουκέτο» που βάζει η τρικομματική συγκυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) σε δεκάδες ΔΟΥ όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων αυτές σε Κύθηρα και νησιά Αργοσαρωνικού.

Με το εξαιρετικά επείγον υπ’ αρ. πρωτ. 38775 έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, που απεστάλη χθες σε 94 Δήμους της χώρας, τους γνωστοποιείται πως το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ενοποιήσεις των ΔΟΥ.

Μετά από προτάσεις πολλών Δήμων για φιλοξενία των υπό κατάργηση ΔΟΥ, προκειμένου οι πολίτες να μη στερηθούν των υπηρεσιών που αυτές προσφέρουν, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τη διερεύνηση της δυνατότητας, από τους Δήμους, φιλοξενίας των υπό συγχώνευση ΔΟΥ με την ίδρυση Γραφείων Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υποθέσεις.

Παράλληλα, ζητείται να απαντήσουν οι Δήμοι το αργότερο έως τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου αν έχουν τη δυνατότητα και το επιθυμούν να φιλοξενήσουν Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υποθέσεις, ώστε το ΥΠ.ΕΣ. να ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Οικονομικών.

Ουσιαστικά και πρακτικά, δηλαδή, η τρικομματική συγκυβέρνηση βάζει «λουκέτο» σε δεκάδες ΔΟΥ.
Για να «χρυσώσει το χάπι», όμως, και να κάμψει αντιδράσεις, προτίθεται να ιδρύσει Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υποθέσεις σε πόλεις και Δήμους των οποίων οι ΔΟΥ συγχωνεύονται και καταργούνται.

Ωστόσο, για να ιδρυθεί ένα τέτοιο Γραφείο, ζητείται από τους Δήμους να αναλάβουν το κόστος φιλοξενίας, δηλαδή είτε να παραχωρήσουν κάποιον χώρο σε δημοτικό κτήριο είτε να πληρώνουν το ενοίκιο για τη στέγαση ενός τέτοιου Γραφείου, το οποίο θα προσφέρει υποτυπώδεις και στοιχειώδεις υπηρεσίες, στελεχωμένο με έναν έως τέσσερις το πολύ υπαλλήλους, όχι όμως ουσιαστικές όπως αυτές των ΔΟΥ!

Σημειώνουμε πως σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το διευθυντή του υπουργού Εσωτερικών, Γιώργο Ανδρεάδη, στις 5 Οκτωβρίου, αναφέρεται: «Στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων και του διαρκούς στόχου για τη μείωση λειτουργικών δαπανών, καθώς και την απαίτηση για βελτίωση της λειτουργίας των ΔΟΥ με ενίσχυση του προσωπικού τους, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε ενοποιήσεις των ΔΟΥ σε ολόκληρη της Ελλάδα.

Στη νέα χωροταξική κατανομή των ΔΟΥ προβλέπεται να παραμείνει σε λειτουργία μόνο 1 ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης). Με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ίδρυση και λειτουργία Γραφείων Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υπηρεσίες.

Τα Γραφεία αυτά θα ιδρυθούν μόνο σε τέτοιες περιοχές που επί του παρόντος λειτουργούν ΔΟΥ, ώστε να τις αντικαταστήσουν στο κομμάτι εργασιών που αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών (δηλαδή, χωρίς να διαθέτουν Τμήμα Δικαστικού, Ελέγχου κ.λπ.). Το μοντέλο εξυπηρέτησης θα είναι κατ’ αντιστοιχία με αυτό των ΚΕΠ.

Ωστόσο, η λειτουργία των Γραφείων αυτών δεν είναι εφικτό να επιβαρύνει οικονομικά το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από την κάλυψη της μισθοδοσίας των εφοριακών υπαλλήλων που θα τα στελεχώσουν (1 – 4 άτομα, ανάλογα με το μέγεθος του ΟΤΑ).

Για το σκοπό αυτό διερευνούμε τη δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης χώρων από το υπουργείο Εσωτερικών (π.χ. σε χώρο το ΟΤΑ ή του ΚΕΠ). Ήδη έχουμε γίνει αποδέκτες αρκετών αιτημάτων ΟΤΑ οι οποίοι με επιστολές και επιτόπια παρουσία δηλώνουν πως παραχωρούν δωρεάν χώρο στα κτηριά τους, με σκοπό να στεγάσουν τους υπαλλήλους των καταργούμενων ΔΟΥ.».

Τα καθοδηγούμενα ΜΜΕ και τηλεοπτικοί σταθμοί σαν προπομποί και λαγοί της εκάστοτε "υπόδουλης" κυβέρνησης προετοιμάζουν επι μακρόν κάθε νέο μέτρο μέχρι να υποχρώσουν τον αδύνατο πια ελληνικό εγκέφαλο να "χωνέψει" και να αποδεχθεί κάθε νέο εξοντωτικό μέτρο που λαμβάνεται.

Στην αρχή κυκλοφορεί σαν δήθεν αβέβαιη πρόταση, εν συνεχεία διαψεύεται μετ' εμφάσεως και αγανάκτησης και σε ένα χρόνο παίρνει σάρκα και οστά.

Μην εκπλαγείται λοιπόν αγαπητοί συντοπίτες εάν του χρόνου τέτοιο καιρό θα πρέπει να αναζητούμε χώρους για φιλοξενία και εγκατάσταση όλων των (προσφύγων ;;; ) Αντικυθηρίων.

Άλλωστε τα Αντικύθηρα βρίσκονται και στον άξονα του ενεργειακού αγωγού που σχεδιάζεται και που ξέρεις ίσως να αποτελεί και "φιλέτο" για κάποιους που έχουν "έτοιμο σχέδιο αξιοποίησης του".......
-------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης με πληροφορίες από ypes.gr
-------------------------------------------------------------