Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η αλήθεια όσο και να την κρύβεις θα αποκαλυφθεί...

Ακολουθεί εικόνα του Google Earth με χάρτη του όρμου Βοιών στα Βάτικα, μεταξύ Νεάπολης Λακωνίας και Ελαφονήσου. Η εικόνα αποκαλύπτει τα σπάνια και πανέμορφα νερά της Λακωνίας όπου φαίνεται ξεκάθαρα η επικρατούσα μπονάτσα στον όρμο αλλά και τα Λιβάδια Ποσειδωνίας όπως και δύο υποθαλάσσιοι τάφοι στο Παυλοπέτρι.

Επίσης αν και το Google Earth καλύπτει τη θάλασσα φαίνονται και τέσσερα πλοία σε αποστάσεις από 980μέτρα έως 1399 μέτρα από την ακτή... πέρα των υπολοίπων που είναι καλυμένα!



Με το Αριθμ.Πρωτ.6611/267-265 όμως έγγραφό ΥΠτΠ γνωρίζουμε πως "...με απόφαση Λιμενάρχη Νεάπολης Βοιών έχει απαγορευτεί η αγκυροβολία των πλοίων που εκτελούν λεμβουχικές εργασίες σε απόσταση μικρότερη των 2ν.μ. από τις ακτές του όρμου Βατίκων!!!"

Είναι όμως πράγματι περίεργο ή και παράδοξο να μπορούν και να αγκυροβολούν πλοία στη περιοχή μιας και έχουν  απαγορέψει ακόμη και το ψάρεμα με εξοπλισμό βυθού για τη συγκεκριμένη περιοχη.

Ας δούμε τι ισχύει σχετικά μιας και το μέρος αποτελεί τόπο με Λιβάδια Ποσειδωνίας και περιβάλλεται και συνορεύει επίσης με το δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GRGR2540002 πέρα του συμαντικότατου εναλιου αρχαιολογικού χώρου "Παυλοπέτρι" ενώ ακόμη για την απόλυτα αυτή συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν οι ακόλουθες απαγορεύσεις για αλιεία εξοπλισμού βυθού για την προστασία της Ποσειδωνίας όπως:

ΠΔ 16/2009 "περί απαγόρευσης στη θαλάσσια περιοχή όρμου Βατίκων του Λακωνικού Κόλπου" με βιντζότρατα.

Κανονισμός Αρ.1967/2006 της Μεσογείου με σκοπό την προστασία σε ευαίσθητες περιοχές όπως ο Λακωνικός Κόλπος που περιορίζει τα Γρι- Γρι.

 Παράρτημα ΙΙ, Επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας 2007 - 2013, απαγόρευση καθ όλο το έτος στον όρμο Βοιών σε τράτες (Μηχανότρατες). Δείτε κι ένα σκανδαλολαθάκι με την αλιεία στον όρμο Βοιών...

Ακούστε τις διαπιστώσεις του ΕΛΚΕΘΕ για το τι συμβαίνει με τα πλοία μεταξυ Ελαφονήσου και Μονεμβασιάς στον όρμο Βοιών...

--------------------------------
Πηγή:  lakonia-gr.blogspot.gr
--------------------------------