Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Πώς θα βρεθούν κεφάλαια για έργα στους Δήμους.

Με την ίδρυση Κεφαλαίου Επενδύσεων («fund») μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται τα ανταποδοτικά έργα υποδομών ΟΤΑ και θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των δήμων, σχεδιάζεται να αντιμετωπισθεί η αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων για έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η σχετική πρόταση παρουσιάσθηκε στο σημερινό ΔΣ της ΚΕΔΕ και αφορά το μελλοντικό σχεδιασμό για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα. 



Το Κεφάλαιο Επενδύσεων Υποδομών ΟΤΑ (ΚΕΥΟ) θα αφορά μόνο έργα που θα εξασφαλίζουν εισόδημα για την επενδυτή, ή θα διασφαλίζεται η αποπληρωμή προς τον επενδυτή, μέσω αδιάβλητου μηχανισμού αποπληρωμής.

Στην προετοιμασία των ΟΤΑ για την ωρίμανση των έργων - που θα εξετάζονται και θα χρηματοδοτούνται από το Επενδυτικό Κεφάλαιο - σημαντικό ρόλο θα επιτελεί η ΠΕΤΑ ΑΕ. (Πληροφόρηση, Επιμόρφωση, Τοπική Ανάπτυξη).

Κριτήρια για να επενδύσει το Κεφάλαιο Επενδύσεων Υποδομών ΟΤΑ θα αποτελούν, όπως σημειώθηκε, οι ορατές προοπτικές επίτευξης σημαντικών, οικονομικών αποδόσεων, το σταθερό ετήσιο έσοδο από την εκμετάλλευσή τους και οι μεγάλες πιθανότητες προσέλκυσης αγοραστών του έργου μετά την έναρξη λειτουργίας του.

Το Κεφάλαιο Επενδύσεων Υποδομών ΟΤΑ προτείνεται να δημιουργηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), την Τράπεζα Αττικής, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Attica Finance Α.Ε.Π.Ε.Υ. (που είναι θυγατρική της Τράπεζας Αττικής). Ξεκινά με αρχικό κεφάλαιο 3.150.000 ευρώ, στο οποίο θα καταβάλλουν 1.500.000 ευρώ το ΤΠΔ, 1.500.000 η Τράπεζα Αττικής και η θυγατρική της Attica Finance και 500.000 ευρώ η ΚΕΔΕ.

Το ΚΕΥΟ θα επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν νόμιμη έδρα στην Ελλάδα. Διαχειριστής και θεματοφύλακας του Κεφαλαίου θα είναι η Attica Finance και ο δεσμευμένος λογαριασμός του Κεφαλαίου θα ανοιχτεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ενδεικτικές κατηγορίες έργων, που σχεδιάζεται να χρηματοδοτούνται από το Κεφάλαιο Επενδύσεων Υποδομών ΟΤΑ αποτελούν οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, τα έργα ενεργειακής απόδοσης, συμπαραγωγής και διαχείρισης ενέργειας, οι βιολογικοί σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων, οι μονάδες αφαλάτωσης, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα δίκτυα τηλεθέρμανσης.

Επίσης, το Κεφάλαιο Επενδύσεων Υποδομών ΟΤΑ (ΚΕΥΟ) θα χρηματοδοτεί έργα αξιοποίησης δημοτικής ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα τις δημοτικές και δημόσιες κτιριακές υποδομές, τις υποδομές στάθμευσης, τις αθλητικές, πολιτιστικές και τουριστικές υποδομές.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της ΠΕΤΑ Α.Ε. - που έχει συνάψει Σύμφωνο Συνεργασίας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων - θα αναλάβει την αναζήτηση, αξιολόγηση και ομαδοποίηση αναπτυξιακών έργων. Θα συντάσσει τα επενδυτικά σχέδια σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα οργανώσει και θα λειτουργεί γραφείο επενδύσεων για την υποστήριξη ιδιωτών και ΟΤΑ που ενδιαφέρονται για επενδύσεις. Θα προβάλλει τις επενδυτικές ευκαιρίες των ΟΤΑ σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.
---------------------------
Πηγή: newsit.gr
---------------------------