Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Μια νέα σοβαρή ίωση προκαλεί καταστροφές στις υπαίθριες καλλιέργειες κολοκυθιάς της Ηλείας ενώ απειλεί και τις καλλιέργειες καρπουζιάς.

Ο λεγόμενος Μαροκινός ιός του μωσαϊκού της καρπουζιάς, του οποίου η παρουσία στη χώρα μας δεν ήταν γνωστή μέχρι τώρα, έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ηλεία και για φέτος προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε υπαίθριες καλλιέργειες κολοκυθιάς στην περιοχή της Αμαλιάδας. Διάσπαρτες εστίες προσβολής έχουν παρατηρηθεί σε πολλές καλλιέργειες κολοκυθιάς σ’ όλο το μήκος από τα Λεχαινά μέχρι τον Πύργο. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο νέος ιός πολλαπλασιάζεται στα ζιζάνια τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του μολύσματος για την εξάπλωση της ασθένειας σε μια περιοχή, ενώ οι αφίδες με πολύ αποτελεσματικό τρόπο μεταφέρουν το μόλυσμα από τα ζιζάνια στις καλλιέργειες. Ο ιός δεν μεταφέρεται με το σπόρο. Όλες οι καλλιέργειες κολοκυνθοειδών προσβάλλονται από το νέο ιό και, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις πρώιμες καλλιέργειες καρπουζιού που αποτελούν σημαντική καλλιέργεια τόσο στην Ηλεία όσο και στη γειτονική Τριφυλία.

Η υπαίθρια καλλιέργεια κολοκυθιάς είναι μια σημαντική καλοκαιρινή καλλιέργεια στην περιοχή της Ηλείας, όπου γίνονται δύο φυτεύσεις το χρόνο, μια τον Απρίλιο για τροφοδοσία της αγοράς κατά τον Ιούνιο-Ιούλιο και μια δεύτερη τον Αύγουστο για συγκομιδή από Σεπτέμβριο μέχρι τους πρώτους παγετούς του χειμώνα. Από πέρσι, όμως, άρχισε να εμφανίζεται μια προσβολή των φυτών με συμπτώματα μωσαϊκού στα φύλλα, παρόμοια με εκείνα των γνωστών ιώσεων, και με σοβαρή μείωση της ανάπτυξης των φυτών και της παραγωγής. Το πρόβλημα εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση φέτος, προκαλώντας αναστάτωση στους καλλιεργητές που είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι.

Όπως μας ενημέρωσε ο γεωπόνος και καλλιεργητής κ. Κ. Ψαχούλιας, η προσβολή εμφανίζεται με πολύ μεγάλη συχνότητα στην περιοχή της Αμαλιάδας και ιδιαίτερα στα χωριά Δουνέϊκα, Αγ. Ηλίας, Μυρτιά, Καρδαμάς κ.λπ. Διάσπαρτα, η ασθένεια εμφανίζεται και στα Λεχαινά, σύμφωνα με το γεωπόνο κ. Ν. Σουλάτζο, αλλά και σ’ ολόκληρη την περιοχή από τα Λεχαινά μέχρι τον Πύργο. Δείγματα των προσβεβλημένων φυτών έχουν σταλεί για εξέταση στα Εργαστήρια Ιολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ το πρόβλημα εξετάζεται και από ξένα εργαστήρια στα οποία έχουν σταλεί δείγματα από τον οίκο σποροπαραγωγής που προμηθεύει τους καλλιεργητές με το καλλιεργούμενο υβρίδιο. Σημειώνεται ότι το υβρίδιο αυτό είναι αρκετά ανεκτικό στους συνήθεις ιούς που προσβάλλουν τα κολοκυνθοειδή, καλλιεργείται για πολλά χρόνια και επικράτησε στην περιοχή χάρη στην μέχρι τώρα άριστη συμπεριφορά και τις καλές αποδόσεις του.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τους ειδικούς ιολόγους, την κ. Χριστίνα Βαρβέρη στο Μπενάκειο και τον καθηγητή κ. Ν. Κατή στο ΑΠΘ, πληροφορηθήκαμε ότι το πρόβλημα στις καλλιέργειες κολοκυθιάς στην Ηλεία προκαλείται από ένα νέο ιό που η παρουσία του στη χώρα μας δεν ήταν γνωστή μέχρι τώρα. Ο ιός αναφέρεται σε άλλες χώρες με το όνομα Μαροκινός ιός του μωσαϊκού της καρπουζιάς (Μoroccan Watermelon Mosaic Virus, MWMV) και φαίνεται ότι είναι πιο καταστρεπτικός από τους ήδη γνωστούς στη χώρα μας ιούς των κολοκυνθοειδών αφού προσβάλλει και το καλλιεργούμενο υβρίδιο κολοκυθιάς που είναι ανθεκτικό σ’ αυτούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κυρίαρχο ρόλο στον πολλαπλασιασμό του ιού αυτού παίζουν τα ζιζάνια και η μετάδοσή του στα καλλιεργούμενα κολοκυνθοειδή (που όλα προσβάλλονται) γίνεται με τις αφίδες και μάλιστα με μη-έμμονο τρόπο. Δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί στα φυτά της κολοκυθιάς μια αποικία αφίδων για να γίνει η μετάδοση, αρκεί ένα απλό τσίμπημα από μια περαστική (πτερωτή) αφίδα, γι’ αυτό όλα τα είδη μεταναστευτικών αφίδων είναι πολύ αποτελεσματικοί φορείς του ιού και αυτό κάνει το πρόβλημα πολύ δύσκολο στην αντιμετώπιση. Πολύ σημαντική πληροφορία που μας έδωσαν οι επιστήμονες είναι επίσης ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν μεταδίδεται με το σπόρο, με βάση όλα τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο νέος ιός έχει έλθει στην περιοχή εδώ και λίγο καιρό, πολλαπλασιάσθηκε στα ζιζάνια και με τις αφίδες άρχισε η μετάδοσή του στις καλλιέργειες με πρώτο θύμα τις κολοκυθιές της Ηλείας. Τονίζουμε ότι ο ιός είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, καταστρεπτικός για την καρπουζιά, μια πολύ σημαντική επίσης καλλιέργεια για την Ηλεία αλλά και τη γειτονική Τριφυλία και θα πρέπει ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου να δοθούν σαφείς οδηγίες στους καλλιεργητές ώστε να μη βρεθούν απροετοίμαστοι.
--------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------