Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η Εκδρομή του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών

Για να επισκεφθεί ένα κομμάτι της ξεχασμένης Ελλάδας, ξεκίνησε στις 19/10 ο Κ.Σ.Α., την τριήμερη εκδρομή του.
Προορισμός τα χωριά της
Ορεινής Ναυπακτίας.






Την πρώτη ημέρα οι εκδρομείς, είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στον πεζόδρομο της γέφυρας Ρίου-Αντίρριου, να απολαύσουν την θέα από εκεί ψηλά και να θαυμάσουν από κοντά αυτή την υπερκατασκευή, που είναι ένα μεγάλο επίτευγμα των ημερών μας.

Στην συνέχεια μία ξενάγηση στην πανέμορφη Ναύπακτο, ήταν επιβεβλημένη.
Το γραφικό παλιό λιμάνι με τις οχυρώσεις και τα κανόνια του, εντυπωσιάζει, τα τείχη της πόλεως, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα ανακαινισμένα παλιά κτήρια. δίνουν ξεχωριστή ομορφιά σ'αυτήν την ιστορική πόλη.






Ένα από αυτά, το αρχοντικό του Μπότσαρη, μεγαλόπρεπο και επιβλητικό, στεγάζει σήμερα την μόνιμη έκθεση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571).

Σε αυτήν εκτίθενται αντίγραφα έργαν μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων, που τα έργα τους κοσμούν τα μουσεία της Ευρώπης και έχουν ως θέμα τους την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπου ως γνωστόν οι Έλληνεςμε τους Ευρωπαίους Χριστιανούς συμμάχους, νίκησαν και διέλυσαν τα σχέδια του Σουλτάνου να επεκταθεί στην Δυτική Μεσόγειο.







Αλλά και την βιβλιοθήκη Παπαχαραλάμπους και την συλλογή Φαρμάκη, όπου εκτίθενται κειμήλια και όπλα του 1821, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν οι εκδρομείς.

Η δέυτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, στο Σίμο, στη Δορβιτσιά και κυρίως στον Πλάτανο η αλλιώς Κράβαρα, που βρίσκονται 50 χλμ., από την Ναύπακτο σε υψόμετρο 875 μ.

Δύσκολη διαδρομή αλλά ο επισκέπτηςανταμοίβεται από την ομορφιά που αντικρύζει.
Έκπληξη και συγκίνηση προκαλεί η σύνθεση αγαλμάτων που ξαφνικά αντικρύζεις στην ερημιά στην άκρη του δρόμου, που είναι το μνημείο επιβίωσης της οικογένειας του 1930.







Πιό πέρα από τον Πλάτανο στα 25 χλμ., είναι η τεχνητή λίμνη του Εύηνου που τροφοδοτεί την Αθήνα με νερό, την οποία οι εκδρομείς του Κ.Σ.Α., είχαν την ευκαιρία να επισκφθούν.

Η τρίτη ημέρα της επιστροφής, ήταν αφιερωμένη για επίσκεψη στον ιερό χώρο των Δελφών.
Για ένα τρίωρο, μια εξαιρετική ξεναγός, ξενάγησε τους εκδρομείς στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών.
Ήταν μια μοναδική εμπειρία.

Με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό και με την πολύ καλή οργάνωση της κ. Αγγελικής Λουράντου, οι εκδρομείς απόλαυσαν μια επιτυχημένη εκδρομή του Κ.Σ.Α., που για πολύ καιρό θα θυμούνται.



-------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
-------------------------------------